myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Bani să fie! Pensiile minime cresc substanțial, dar diferențiat

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a noii legi din domeniu. Potrivit avocat.net, legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, din 2021, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului.
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii se va aplica abia de la 1 septembrie 2021. Prin urmare, și prevederile sale referitoare la pensia minimă se vor aplica tot de atunci, dacă nu au loc amânări sau modificări ale documentului între timp. În prezent, lucrurile stau în felul următor: pensia minimă garantată are un cuantum fix - este 640 de lei, de la 1 iulie 2018 - și se acordă automat celor care ar primi, pe lege, mai puțin decât acest cuantum.

Peste 15 ani, dar stagiu incomplet

Cei care au lucrat la noua lege au regândit total chestiunea pensiei minime. În primul rând, a fost eliminat cuantumul minim fix și înlocuit cu un cuantum variabil, care se va situa între un minim și un maxim raportate la salariul minim brut, astfel încât nu toți pensionarii să primească aceeași sumă de bani, ci o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat. Așa cum se anunțase deja cu mult înaintea publicării în dezbatere legii noi a pensiilor, pensia minimă se va acorda diferențiat.

„Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”, scrie în lege. Mai simplu, pensia minimă va fi determinată astfel: nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei; maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei; se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar niciodată nu se va sări peste maximul de mai sus. Dacă, până în 2021, salariul minim nu va mai crește deloc și va rămâne tot la nivelul de 2.050 de lei, atunci, din toamna lui 2021, pensia minimă garantată se va situa între 922,5 lei și 1.537,5 lei - pentru cei cu mai mult de 15 ani de cotizare.

Cei care au cotizat mai puțin de 15 ani

Cei care au cotizat între 10 și 15 ani vor primi o pensie minimă de măcar 40% din salariul minim - adică 820 de lei, raportat la actualul salariu minim. Suma va crește, pentru cei cu vechime între 11 și 14 ani cu câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare, potrivit noii legi. Nici cei cu mai puțin de zece ani de cotizare nu sunt uitați de noua lege, ei având dreptul la 40% din salariul minim brut ca pensie minimă (820 de lei, raportat la actualul salariu).

„În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată", prevede legea.

În plus, fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte, potrivit noii legi.

Inițial, intenția a fost ca cei cu stagii de cotizare mici să nu mai aibă dreptul la pensie minimă, ci la o indemnizație specială, tratată printr-o altă lege - cu alte cuvinte, ar fi avut dreptul la o altă sumă sumă de bani, care nu se numea pensie, iar beneficiarii nu erau considerați pensionari. Forma care a intrat în vigoare a legii nu mai reflectă această intenție.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 02-08-2019 10:26
Ca să fie bani de pensii trebuie stopat jaful bugetului: desființarea pensiilor „speciale”, înjumătățirea salariilor bugetarilor, interzicerea pensionării înainte de 65 de ani, stoparea prea multelor „sporuri” și „indemnizații”, reducerea numărului de cadre de conducere și a personalului bugetar cu un minim de 40%.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 23 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9219   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7455   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5428   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2311   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3284   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5165   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.2700   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi că un profesor care este prins copiind ar trebui exclus din învăţământ?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter