myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Slujbă de pomenire pentru profesorul Ioan Sorin Apan

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Acum șapte ani, o boală nemiloasă îl răpea prematur, la doar 55 de ani, pe profesorul Ioan Sorin Apan familiei şi tuturor celor cărora le-a fost drag şi de mare folos. Născut la Târgu-Lăpuş, în 11 mai 1957, şi adoptat de Braşov din 1968, „Profu’ ”, Ioan Sorin Apan era profesor de fizică şi de teologie, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, etnolog, folclorist, pictor de biserici, creator de artă populară, scriitor şi acordeonist. A publicat două cărți, care au fost și reeditate, „Taina Mării Negre - Oceanografie și folclor” și „Taina Cerului - Astronomie și folclor”. A predat în comuna Bogdan-Vodă (Maramureș) şi la Prejmer, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, la Liceul „Nicolae Titulescu”. Ioan Sorin Apan a contribuit esențial la înființarea Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov, pe care l-a și condus. Ajuns la Colegiul Național „Andrei Şaguna”, Ioan Sorin Apan a creat în 1998 un atelier unic de creaţie – crestături în lemn, pictură de icoane pe sticlă şi lemn, de încondeiat ouă, de ceramică şi olărit, de ţesut pe război – şi de spiritualitate românească, „Minisatul Sf. Andrei”, cu care a reuşit să recupereze cultura tradiţională a satului românesc, reconstituind ceremoniale folclorice din zona Brașovului și din alte zone etnofolclorice din țară. Toate generațiile de elevi s-au bucurat să descopere alături de el colindatul, meșteșuguri tradiționale: pictura pe sticlă, încondeiatul ouălor, sculptura, dar și reconstituiri ale vechilor obiceiuri ca Sânzienele sau Cununa Secerișului. Poate cel mai mare har al profesorului Apan a fost acela de-a fi un om cu putere să schimbe radical în bine minţile şi sufletele tinerilor, un om ce lasă urme nepieritoare în locurile prin care a trecut şi în conştiinţele celor care îl întâlnesc.
„Tot ce făcea Sorin era ieşit din comun, cînd nu era direct senzaţional. Fondul profund al fiinţei sale era nerăbdarea. De aici puterea seducătoare a excentricităţii sale, de aici imperativul de a realiza imediat ceea ce se profila ca imposibil de realizat: şi, desigur, preferinţa pentru soluţiile de forţă, acelea care să confere actului, împreună cu strălucirea, eficacitatea sa imediată. Sorin era fascinat de propria sa credinţă în posibilitatea imediatului magic, căruia îi jertfea orice, inteligenţă, bun-simţ, prudenţă, prietenie. Credinţei în adevărul creştinismului Sorin i-a jertfit totul: a făcut şi sacrificiul cel mai enigmatic dintre toate, cel mai dureros, sacrificiul superbei sale inteligenţe”, a scris Horia-Roman Patapievici despre marele său prieten în „Zbor în bătaia săgeții”.

MyTex - Stiri Online Brasov

Toate aceste fraze de mai sus nu reușesc să cuprindă cu adevărat viața unui om care a fost „risipitor de iubire”, după cum îl numea, într-o evocare, părintele Gheorghe Dănuț Benga, protopop al Brașovului, care i-a fost elev și care și-a descoperit chemarea când l-a cunoscut mai îndeaproape pe Profu’. De altfel, Ioan Sorin Apan va fi pomenit astăzi, după Sf. Liturghie (care începe la ora 9), chiar în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului, unde slujește părintele protopop. Familia, prietenii și foștii elevi se vor duce apoi la mormântul situat în cimitirul din curtea Bisericii Sf. Treime (de Pe Tocile).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 03-08-2019 10:41
Ar trebui ca paraziții de popi să facă și o slujbă pentru decuplarea cultelor de la bugetul de stat, pentru interzicerea predării religiei în școli și pentru impozitarea „afacerilor” bisericești.
Citat | Raportează către un administrator
Dan Balan
-3 #2 Dan Balan 03-08-2019 13:21
Citez pe Raoke Kaka:
Ar trebui ca paraziții de popi să facă și o slujbă pentru decuplarea cultelor de la bugetul de stat, pentru interzicerea predării religiei în școli și pentru impozitarea „afacerilor” bisericești.

Raoke, am citit multe(nu toate) din comentariile tale si SUBSCRIU. Mai putin la ala in care faci referire la absolventele de la academie. Cred ca ai mers putin cam departe. However, tine-o tot asa.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
-1 #3 Raoke Kaka 03-08-2019 15:44
Citez pe Dan Balan:

Raoke, am citit multe(nu toate) din comentariile tale si SUBSCRIU. Mai putin la ala in care faci referire la absolventele de la academie. Cred ca ai mers putin cam departe. However, tine-o tot asa.

Stimate domn, puțin îmi pasă de acele „genii” de fete dar nu-mi convine denumirea de „academie”. De unde și pînă unde o școală de tablagii este academie. Lumea nu mai are proprietatea cuvintelor.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Arlis Serv Construct

Curs BNR

Ma, 26 Mai 2020
Euro   Euro   EUR   4.8415   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4172   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4384   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5621   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2505   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1804   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4754   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5500   Creștere
Anunturi MyTEX

Va obţine Marcel Ciolacu postul de preşedinte al PSD?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter