myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Amenzi mai mari pentru medicii şi spitalele care lasă pacienţii să aştepte cu orele la Urgenţe

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Personalul medical care lasă pacienţii ce se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor să aştepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lei, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată în şedinţa de marţi a Executivului. Timpii legali de aşteptare la UPU sunt cuprinşi între 0 şi 240 de minute, în funcţie de gravitatea urgenţei. Pentru ca medicii şi spitalele unde timpii legali de aşteptare pentru preluarea urgenţelor să fie sancţionaţi, pacienţii nemulţumiţi pot reclama situaţia la Direcţiile de Sănătate Publică. Amenzile pentru depăşirea timpilor de aşteptare în preluarea pacienţilor la UPU existau deja în legislaţie, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei şi 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei. Timpii de aşteptare la Urgenţe reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienţii şi personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienţii se plâng că ei sau rudele lor au aşteptat ore întregi fără să fie băgaţi în seamă pe holurile spitalelor la urgenţe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă. De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparţine. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităţilor de Primiri Urgenţe din multe spitale este subdimensionat şi suprasolicitat şi spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienţii sunt lăsaţi să aştepte. Medicii susţin, de asemenea, că o parte dintre pacienţii care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgenţe medicale şi şi-ar putea rezolva problema printr-o consultaţie la medic, programată din timp.

Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice a fost adoptată ieri, după ce fusese publicată în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii în primăvara acestui an. Iată noile prevederi:

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;
b) reţinerea echipajelor de urgenţă din cadrul serviciilor de ambulanţă sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;
c) neanunţarea din timp a sosirii şi/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului şi tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+2 #1 Raoke Kaka 28-08-2019 09:48
O idee foarte bună. Rrrumânașii pot fi civilizaț, educați și făcuți să respecte legile și normele sociale doar constrânși.
Amenzile care le vor plăti unitățile sperăm să fie din fondul de salarii. Și atunci se vor mișca și ei mai cu talent. Sperăm. Că așa este firesc și normal.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 20 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9481   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2275   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7761   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5341   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2382   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2925   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5299   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.0000   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter