myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-au alocat fonduri pentru o nouă creșă. Unde va fi situată

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, a fost semnat astăzi un contract de alocare a sumelor nerambursabile prin Axa Prioritară 10 a Programului REGIO 2014-2020 - Obiectiv Specific 10.1 - ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar.

Este vorba despre cererea de finanțare cu numele „Construire creșă în comună Sânpetru, jud. Brașov”, un proiect în valoare totală de peste 5,5 milioane lei, care le va oferi micuților din comuna aproape lipită de municipiu posibilitatea să meargă, pentru prima dată în această localitate, la creșă. 

„Apropierea de municipiul Brașov, cel mai dezvoltat pol urban din Regiunea Centru a dus la creșterea constanța a populației din comunăa Sânpetru, care a depășit pragul de 10.000 locuitori și este deja de anvergura unui oraș mic. Administrația publică locală se implică în eficientizarea cheltuielilor din banii publici și completează veniturile locale, pentru a oferi copiilor de vârstă preșcolară din comunitate un centru complet nou pentru educație timpurie. Proiectul finanțat din fonduri europene și bugetul local, pentru copii și familiile lor, pentru a se oferi servicii educaționale moderne și de calitate privind îngrijirea micuților, se va încheia, conform estimărilor edililor până la sfârșitul lunii august 2022”, anunță reprezentanții ADR Centru.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro. „Prin proiectul semnat azi, Comuna Sânpetru se aliniază demersurilor de îmbunătățire a sistemului de învățământ timpuriu din Regiunea Centru. Avem deja semnate 30 proiecte în regiune pe acest domeniu, în valoare totală de peste 100 milioane lei. Nu numai că se îmbunătățește starea infrastructurii de educație ante-preșcolară pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, dar se eficientizează și cheltuielile alocate în acest sens. Acesta este primul dintre proiectele administrației locale din Sânpetru pe acest domeniu, prin care finanțăm cu fonduri europene investițiile în educație. După realizarea lucrărilor de construcție și dotare a noii creșe, comunitatea va beneficia de o unitate de învățământ antepreșcolar care va oferi părinților, mulți dintre ei tineri veniți din municipiul Brașov și din împrejurimi, să-și crească copiii într-un climat foarte apropiat de cel urban. Activitățile didactice se vor desfășura în condiții mult mai bune și vom oferi valoare comunității locale”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru (foto 2, stânga).

Comuna „se dezvoltă într-un ritm infernal”

„Cred că Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din județul Brașov. Se dezvoltă într-un ritm infernal. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat în ultimii ani chiar și blocuri cu apartamente. Apropierea de oraș este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori. În anul 2000 erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori și 32 de străzi. Astăzi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de străzi și peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile. Ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltării durabile a localității și asigurarea condițiilor optime pentru generațiile viitoare. Prin acest proiect vom oferi comunității noastre un centru acreditat, care să se ocupe de copii sub 3 ani din localitate și vom oferi o soluție optimă mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptați la grădinițe doar de la 3 ani. Vom cofinanța cu mai mult de 4,23 milioane lei acest proiect, pentru cheltuielile neeligibile de modernizare a spațiului din zona complexului educațional, astfel încât întreagă zona a școlii, cu grădiniță și nouă creșă să se încadreze în peisajul urbanistic local”, a declarat Ioan Rusu (foto 2, dreapta), primarul comunei Sânpetru.

Ce lucrări vor fi realizate

Lucrările proiectului prevăd construirea unei creșe, în imediata apropiere a Grădiniței și a Școlii Gimnaziale a localității (foto 3), precum și achiziția de echipamente necesare administrării clădirii noi. Practic, din anul școlar 2022/2023, peste 30 de copii micuți din această comună vor beneficia de condiții mult mai bune de studiu, ca urmare a noii construcții, cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală desfășurată de peste 1050 mp. În această nouă unitate educațională se vor realiza facilități sanitare moderne și instalațiile performante. Clădirea nouă a creșei va fi la vest față de grădiniță și va beneficia de un spațiu exterior curat, cu zone verzi și cu spații pentru activități în aer liber. Vor există patru săli de grupă situate la parter, cu program de zi, pe categorii de vârste. Mâncarea va fi preparată în cadrul bucătăriei de la etaj și va fi distribuită și servită în sălile de grupa. Lenjeria se va depozita, spală și usca în spațiile amenajate la subsolul clădirii, unde vor fi și alte spații tehnice. Etajul, parțial retras, va găzdui spații destinate exclusiv personalului instituției.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 10 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8418   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2893   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4092   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5555   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2488   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4755   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.9900   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că autorităţile raportează corect numărul românilor infectaţi cu noul coronavirus?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter