myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Păreri împărțite despre „fețele” Rectoratului. Ce spune rectorul Universității

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Anul universitar începe la Brașov și cu o nouă „faţă” a Rectoratului Universităţii Transilvania, după aproape doi ani de restaurare. Cei mai mulți dintre brașovenii care trec prin Livada Poștei apreciază faptul că e renovată clădirea, că nu mai riscă să le cadă țigla sau părți din fațadă în cap. Alții sunt chiar încântați de culori, în timp ce unora, chiar voci autorizate în domeniu, li se pare prea puternic coloritul, chiar țipător. „Accentuarea nuturilor bosajului este o gafă de proporţii. Nuanţa folosită e mult prea luminoasă în raport cu câmpul bosajului, care nu înţeleg de ce a fost întunecat cu gri-închis”, a comentat arhitectul Gruia Hilohi. Altora, chiar neavizați, li se pare cameleonică fațada și nu cred că acesta ar fi un plus pentru clădire și pentru zonă, dar speră ca ploile să-i atenueze în timp culorile tari.
Rectorului Universității Transilvania, prof. univ. dr. ing Ioan Vasile Abrudan (video), i-au ajuns la urechi comentariile, fiind chiar exasperat, și, la solicitarea noastră, și-a spus punctul de vedere: „Aș vrea să fac o precizare: nu este vorba despre o renovare, ci despre o restaurare a unui monument istoric de categoria A. Iar culorile sau nuanțele nu le alege nici Universitatea, nici persoana X sau persoana Y, sunt aprobate de Ministerul Culturii, pe baza unui proiect alcătuit, bineînțeles, de arhitecți autorizați. Și vreau să vă spun că Universitatea, deși nu era o cerință legală, pe parcursul lucrărilor și la finalul acestora, a solicitat Ministerului Culturii să trimită o comisie care să evalueze ceea ce s-a făcut, iar calificativul acordat de această comisie a fost «foarte bine». Repet, nu e nuanța pe care o dorește rectorul sau altă persoană, este ceea ce trebuia făcut în cazul restaurării unui monument istoric, pe baza proiectului aprobat de Ministerul Culturii”.
Rectorul a precizat că Universitatea a finanţat această reabilitare din venituri proprii și că mai sunt lucrări de efectuat la acoperișul clădirii.
Proiectul de restaurare a cuprins reparaţii la elementele de zidărie, la acoperiş şi curăţarea elementelor pe care s-au depus excremente de păsări (ulterior şi instalarea de dispozitive „anti-păsări”), precum și a picturilor murale şi a tencuielilor. S-au făcut și intervenţii la statuete, la elementele de piatră naturală şi la balconul de deasupra intrării principale, la care au fost descoperite și cele mai mari probleme.

Citiți și:

BRAŞOV. Faţada Rectoratului a intrat în proces de restaurare

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter