myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Ziua în care rugăciunile către Maica Domnului fac minuni

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După o tradiție de mai bine de 1.000 de ani, pe 1 octombrie, este cinstit „Acoperământul Maicii Domnului”, unul dintre praznicele în cinstea Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu. În această zi se spune că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni. În calendarul tradiţional este Sfântul Procoavă sau Sărbătoarea Părului. Acoperământul Maicii Domnului este hramul Capelei Studenţeşti din Complexul Memorandului. De asemenea, schitul care se ridică între Brașov și Cristian, închinat Sf. Efrem cel Nou, își sărbătorește al doilea hram.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” din Vlaherne - Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul. Era în anul 911 și se făcea priveghere la Biserica Vlaherne - Constantinopol, pentru că cetatea era asediată. Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în timp ce se oficia Slujba Privegherii și credincioșii se rugau, spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei „cel nebun pentru Hristos” și ucenicul său Epifanie au văzut-o pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Cei doi au auzit-o pe Fecioara Maria rugându-se Domnului Hristos pentru oameni și au văzut-o desfășurând Acoperământul deasupra tuturor credincioșilor din biserică. În rugăciunea ei, Fecioara Maria cerea Mântuitorului să asculte cererile tuturor celor ce o cinstesc și să îi ocrotească.

„Sfântul” Procovăţ, ţinut de fetele de măritat pentru a avea păr frumos

La 1 octombrie se marchează începutul sezonului rece, iar în unele locuri cade prima zăpadă. Fetele țin cu mare strictețe sărbătoarea (cel puțin așa spunea etnograful Tudor Pamfile la începutul secolului XX) pentru a le acoperi și lor capul cu belșugul părului și pentru a le ajuta să se mărite bine și să poarte basmaua de femeie măritată. Prima sa zi a lunii lui Brumărel (octombrie) era consacrată, pe vremuri, unui sfânt care nu se regăsește decât în imaginarul colectiv, e vorba de „Sfântul” Procoavă. Legătura dintre sărbătoare creștină și cea tradiţională este dată de faptul că acoperământul/acoperitoarea capului se numea pocriș sau procovăț. De altfel, mai peste tot în spațiul românesc sărbătoarea Procoavelor era socotită  una a femeilor. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfințit printre primii, dându-i sarcina de a... acoperi pământul cu un prim strat de zăpadă; tocmai de aceea, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le... acoperi capul cu păr, devenind, după credința lor, mai plăcute flăcăilor care îndeobște nu le băgau mai deloc în seamă. Speranța nemărturisită a acestor fete era că astfel se vor mărita mai curând, că vor avea basmaua de nevastă, înțelegând acum mai bine de ce fetele așteptau cu atâta nerăbdare ziua „Sfântului” Procoavă.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 01-10-2019 08:50
Oare când vom vedea și noi „minuni” ca-n Germania, spre exemplu? Cultele să fie alimentate de credincioșii declarați, direct din buzunarul lor, nu de la bugetul statului. „Afacerile” bisericești să fie impozitate ca toate celelalte iar religia să fie interzisă în școli.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 11 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9202   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0467   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7275   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5150   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2286   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3447   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5156   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.0300   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va realiza vreodată podul hobanat din zona Sălii Sporturilor?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter