myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Eşti martor al violenţei în familie?! Ce este de făcut şi ce obligaţii au poliţiştii, procurorii şi judecătorii

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Indiferent de modul de sesizare cu privire la vreuna dintre infracţiunile de violenţă în familie, legea prevede anumite obligaţii în sarcina judecătorilor, procurorilor, ofiţerilor şi agenţilor de poliţie, oricare ar fi organul judiciar la care victima s-a prezentat mai întâi.

„Conform dispoziţiilor legii, procurorii, ofiţerii şi agenţii de poliţie au obligaţia de a încunoştinţa victimele infracţiunilor cu privire la: serviciile şi organizaţiile care asigură consiliere psihologică sau orice alte forme de asistenţă a victimei, în funcţie de necesităţile acesteia; organul de urmărire penală la care pot face plângere; dreptul la asistenţă juridică şi instituţia unde se pot adresa pentru exercitarea acestui drept, condiţiile şi procedura pentru acordarea asistenţei juridice gratuite; drepturile procesuale ale persoanei vătămate şi ale părţii civile;
condiţiile şi procedura pentru acordarea compensaţiilor financiare de către stat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Alina Ivan.

De asemenea, victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea acestuia în libertate în orice mod, conform Codului de procedură penală.

Dacă victima este cetăţean român aparţinând unei minorităţi naţionale, i se pot aduce la cunoştinţă informaţiile în limba sa maternă.

Îndeplinirea acestor obligaţii legale se consemnează într-un proces-verbal care se înregistrează la instituţia din care face parte procurorul, ofiţerul sau agentul de poliţie la care se prezintă victima.

Când pot interveni poliţiştii

În cazul conflictelor familiale, poliţiştii se pot sesiza din oficiu sau la cererea scrisă, telefonică a oricărei persoane ştie de caz. D asemenea, se intervine în urma unei sesizări verbale făcute direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare.

Victima poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate.

Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

Dar, dacă victima îşi retrage plângerea sau are loc împăcarea cu făptaşul, se stinge acţiunea penală începută în prealabil, chiar dacă aceasta a fost pornită din oficiu.

Dacă eşti martor al violenţei în familie

Persoanele care asistă la episoade de violență în familie (aud țipete, certuri sau văd agresiunea) sunt sfătuite să sune la 112 şi să ofere sprijin victimei, inclusiv cu mărturia actului de violență.

„Nu riposta cu violență în cazul în care asiști la un act de agresiune în familie și vrei să iei apărarea victimei. Poți interveni pentru a stopa atacul agresorului încercând calmarea acestuia și aplanarea conflictului, evitând pe cât posibil implicarea într-o altercație de natură fizică”, sfătuiesc poliţiştii.

„Dacă ești martorul violenței în familia ta (dacă copilul tău/unul din membri este agresat în cadrul familiei), nu ezita să anunți poliția despre agresiune (care va anunța echipa mobilă de intervenție specializată compusă și din asistent social);
În cazul în care ești cadru didactic/consilier educativ și observi că unul dintre elevi prezintă urme ale agresiunii și banuiești că ar fi supus violenței în familie, anunță de îndată acest aspect la 112 și/sau la cea mai apropiată unitate de poliție”, au mai transmis reprezentanţii IJP Braşov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 08 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8406   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2942   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3770   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5591   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2478   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1562   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4750   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şi alte ţări vor lua măsuri împotriva cetăţenilor români care vor să le tranziteze?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter