myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Ce i-a cerut primarul George Scripcaru prim-ministrului Ludovic Orban

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La ceremonia de celebrare a momentului 15 Noiembrie 1987, care a avut loc astăzi la Troița de la Județean, primarul Brașovului, George Scripcaru, a profitat de prezența premierului Ludovic Orban și i-a solicitat acestuia public ca evenimentul istoric din 15 Noiembrie să fie mai bine promovat in școli și chiar să aibă un loc mai important în manualele de istorie. Aceasta a fost doar prima dintre doleanțele pe care i le-a adresat prim-ministrului.

Recrutare Autoliv Brasov

Domnule Orban, vă solicit trei lucruri pentru Asociația 15 Noiembrie 1987, pentru a le arăta prețuirea noastră. În primul rând, cred că în manualul de istorie evenimentul din 1987 de la Brașov ar trebui să își găsească un loc mai important, pentru că de aici au început evenimentele care ulterior au dus la căderea comunismului. e aici și istoricul Marius Oprea, care poate contribui în mare măsură la acest lucru. Al doilea lucru pe care vi-l cer: de dimineață am avut o sedință de Consiliu Local, am purtat această discuție deja si vă aduc la cunoștință că avem un concept de monument nou, realizat de domnul Ioan Bolborea, și împreună cred că ar trebui să sprijinim construirea lui – Guvernul, prin Ministerul Culturii, noi și Consiliul Județean putem să contribuim la ridicarea lui. În al treilea rând, Asociația 15 Noiembrie a început demersurile pentru a deveni organizație de interes public, statut pe care îl merită poate mai mult decât alții. Ține de dumneavoastră să faceți acest lucru cât mai repede”, a afirmat primarul.  

Despre un nou monument dedicat Revoltei din 1987 a vorbit și președintele Asociației 15 Noiembrie, Marius Boeriu, care și-a exprimat din nou speranța că într-un timp cât mai scurt proiectul, promis de multă vreme, va fi realizat.

Azi am avut o ședință solemnă la Primărie și domnul primar ne-a promis că ne va ajuta să ridicăm un nou monument. Sper că este ultima dată când avem o ceremonie de comemorare a evenimentului 15 Noiembrie 1987  în fața unui monument așa mărunt”, a spus președintele Asociației, Marius Boeriu.

În urmă cu doi ani, la momentul aniversar - 30 de ani de la revolta care a pus România pe harta luptei anticomuniste din Europa de Est - la fel spunea și brașoveanul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), totodată subsecretar de stat (al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989): „A fost un eveniment de răsunet în Europa, și nu numai, unul care a aprins acea scânteie parcă anunțând ceea ce urma să se întâmple în decembrie 1989. Nu pot decât să le port un respect deosebit celor de la 15 noiembrie 1987 și pot spune că îi consider ca și cum ar fi copiii mei. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut în acea zi de noiembrie și să le dea Dumnezeu sănătate. Aș vrea să cer iertare în fața tuturor oficialităților care s-au perindat la putere în acești 28 de ani care au trecut, pentru că mă aflu în fața unui monument atât de mic față de o faptă atât de mare săvârșită de brașoveni” (video).

Din păcate, anul acesta, Octav Bjoza a fost marele absent, alături de Etelka Babeș, văduva eroului-martir anticomunist Liviu Corneliu Babeş, care era mereu prezentă la astfel de comemorări, depunând o jerbă de flori în nume propriu. Mai ales că, după Revoluţie, primii care s-au gândit să îi păstreze vie memoria eroului L.C. Babeș şi să perpetueze recunoştinţa faţă de acesta au fost membrii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987” Braşov. Ei i-au ridicat o cruce lângă Pârtia Bradul, pe locul unde s-­a prăbuşit în flăcări. An de an, „novembriştii” s-­au dus pe pârtie alături de un preot care a ţinut o slujbă de pomenire şi au depus o coroană de flori, însoţiţi sau nu de autorităţi, și s-au preocupat ca familia eroului, care a avut mult de suferit şi înainte, şi după '89, să primească drepturile cuvenite.

Citiți și:

BRAȘOV. Ziua care (nu) se uită

BRAȘOV. „Trebuie sancționată orice tendință de a folosi puterea altfel decât în folosul oamenilor”

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 15-11-2019 17:26
I-auzi la moldovean. Păi ce treabă are vinitura cu evenimentul?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Insigra Angajeaza

Poza zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 14 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.7694   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4000   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7297   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4840   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2480   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3226   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4386   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.3900   Creștere
Optimac
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu ordonanţa prin care Guvernul modifică legea sănătăţii?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter