myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Trebuie sancționată orice tendință de a folosi puterea altfel decât în folosul oamenilor”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Libertatea şi democraţia trebuie apărate în fiecare zi, prin sancţionarea oricărei tendinţe de a folosi puterea altfel decât în folosul oamenilor, iar generaţiile viitoare trebuie să înţeleagă acest lucru, a declarat, la Braşov, premierul Ludovic Orban.

Şeful Executivului, brașoveanul Ludovic Orban, a participat la ceremonia dedicată revoltei anticomuniste a muncitorilor braşoveni din 15 Noiembrie 1987. „Am ţinut să fiu prezent astăzi, aici, în semn de aducere aminte, de respect pentru aceia care, într-o perioadă extrem de dificilă, pe finalul unei dictaturi care nu-i lăsa pe oameni nici să respire, au avut un curaj cu totul remarcabil şi şi-au strigat nemulţumirile şi au protestat împotriva abuzurilor, călcării în picioare a demnităţii împotriva condiţiilor de viaţă extrem de proaste", a afirmat Ludovic Orban.

Este prima dată când un prim-ministru vine la Brașov pentru a omagia revolta brașovenilor față de regimul care îi ținea în foame, întuneric, frig și frică. Alătur de oficialități, zeci de „novembriști”, dar și numeroși brașoveni, printre care și elevi, au fost prezenți la ceremonia de la Troița-monument  din dreptul Spitalul Clinic Județean Brașov, ridicată chiar pe locul în care, acum 32 de ani, muncitorii din uzina „Steagul Roșu”, cărora li se alăturaseră pe drum mii de brașoveni, au îngenuncheat și au rostit „Tatăl Nostru”, apoi au cântat „Deșteaptă-te, române!”, cântec interzis atunci, devenit după 1990 imn național. Tot aici s-a auzit pentru prima dată: „Jos comunismul!”, „ Jos Ceaușescu!”.

Evocări printre lacrimi

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României, Deșteaptă-te, române!”. A urmat o slujbă de pomenire celor 27 de novembriști care nu mai sunt printre noi, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga.  Președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, și vicepreședintele Dănuț Iacob au oferit un moment la fel de emoționant: vocea crainicei de la „Europa Liberă", citind scrisoarea de solidarizare a Doinei Cornea (care a decedat acum un an), transmisă pe post cu peste trei decenii în urmă, lucru care, pe lângă răspândirea unor fluturași de susținere a novembriștilor, i-au adus atunci noi persecuții din partea Securității.

După  mai multe discursuri, la final au fost depuse coroane de flori, de către reprezentanții Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov, cei ai Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), ai mai multor asociații de revoluționari,de către prim-ministrul Ludovic Orban, prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, partidele politice, de către Sorina Dascălu inspectorul de specialitate din cadrul Departamentului pentru Revoluționari din Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Potrivit premierului, memoria acestor oameni trebuie să fie una vie, mai ales în contextul în care generaţiilor tinere le este mai dificil să înţeleagă cum funcţiona regimul de atunci şi de cât curaj şi spirit de sacrificiu au trebuit să dea dovadă cei care au ieşit şi au protestat în stradă împotriva unui regim opresiv în 15 Noiembrie 1987.

„Practic, revolta muncitorilor şi a celor care s-au asociat muncitorilor de la Steagul Roşu a reprezentat o primă lovitură dată regimului comunist, a arătat cât de perverse erau metodele forţelor de ordine de a menţine la putere un regim care acţiona împotriva oamenilor. Până la urmă, acest regim se va prăbuşi şi, după doi ani, Revoluţia din Decembrie a pus punct acestui regim comunist opresiv care a împiedicat oamenii să aibă cu adevărat şansa la o viaţă mai bună. Eternă recunoştinţă eroilor, celor care au dat, în 1987, o lovitură extrem de puternică regimului comunist şi aducere aminte şi pentru cei care nu mai sunt şi pentru toţi cei care au rămas în viaţă păstraţi vie memoria lor şi mai ales generaţiile care urmează să înţeleagă că democraţia, libertatea, nu reprezintă un fapt perpetuu, trebuie apărate în fiecare zi, prin atitudinea noastră, prin sancţionarea oricărei tendinţe de a folosi puterea altfel decât în folosul oamenilor", a mai spus premierul.

„Este ziua noastră, a brașovenilor”

Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a subliniat faptul că 15 Noiembrie 1987 este o zi a brașovenilor, dar și a întregii Românii. „Chiar dacă eram adolescent, îmi amintesc că atunci stăteam la cozi interminabile. Nu aveam voie să călătorim, să ne exprimăm gândurile. Oamenii nu au mai suportat, iar în 15 Noiembrie 1987 au ieșit în stradă și au cântat «Deșteaptă-te române» pentru prima oară. Iar românii s-a deșteptat. Acesta este motivul pentru care trebuie să îi cinstim și să îi respectăm pe cei care ne-au adus libertatea. Din foarte multe puncte de vedere este o zi a noastră, a brașovenilor, dar este și o zi a întregii Românii”, a mai spus Rasaliu.

„Un moment de maximă emoție, care ține de identitatea noastră”

Președintele Consiliului Județean Brașov a subliniat că 15 Noiembrie „este un moment de maximă emoție, care ține de identitatea noastră, a brașovenilor. În urmă cu doi ani, printr-un program al Consiliului Județean, Muzeul Județean de Istorie Brașov, a fost realizat filmul «Doi ani prea devreme». Este un film încărcat de emoție. Am participat chiar la lansarea lui, eveniment la care au fost prezenți mai mulți participanți la revolta din 1987. Cred că este datoria noastră, a brașovenilor, să le păstrăm vie memoria celor care au sunt printre noi și celor care au murit. Este datoria noastră, a autorităților locale și județene de a construi acest monument (nota red.- un nou monument, în locul Troiței). De asemenea, cred că este datoria noastră să nu uităm că 300 de persoane au fost anchetate, iar 61 condamnate și deportate”.

Citiți și:

BRAȘOV. Ziua care (nu) se uită BRAȘOV.

Ce i-a cerut primarul George Scripcaru prim-ministrului Ludovic Orban

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 17-11-2019 14:17
Ce treabă au penalii ăștia de puliticieni din Iașov cu mișcarea ălora din 1987? Cam ce făceau ei pe atunci? Organul guraliv este un pui de năpârcă securistă, vinitura analfabetă, dacă era în Brașov, căra șpanul cu roaba la Hidromecanica iar Rasaliu dreaqu știe.
În nici-un caz nu ieșeau ăia atunci în stradă dacă știau în ce hal va ajunge țara asta!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 26 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9208   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1716   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7543   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5451   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2314   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3240   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5159   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu restricționarea traficului auto în centrul orașului?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter