myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-a stins un „Tezaur Uman Viu”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Drăguș a anunțat pe pagina oficială de Facebook, unde a și arborat însemnul de doliu, că a încetat din viață, la 84 de ani, meșterul cojocar Dumitru Sofonea, cetăţean de onoare al comunei Drăguş, declarat de către UNESCO „Tezaur Uman Viu”:  „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin spre cer Nea‵ Trășuc!”

Tradiția pe care meșterul cojocar din Drăguș a moştenit-o de la părinți şi pe care a răspandit-o de-a lungul vremii este unică, dar a și a inovat creator forma cheptărițelor, modelele şi culorile. La orice târg de profil din ţară sau din străinătate, cheptarele şi cojoacele lucrate de Dumitru Sofonea sunt recunoscute de către toţi meşterii populari din ţara noastră. De multe ori cheptarele sunt „botezate” de admiratori ca fiind „de Drăguş, din Ţara Făgărașului”.

Dumitru Sofonea a învățat cojocăritul din copilărie, de la tatăl lui, cel mai celebru cojocar din țară la vremea aceea. De altfel, tatăl lui a fost cel care i-a cusut un cojoc Regelui Mihai. Originalitatea și frumusețea lucrurilor ieșite din mâna sa i-au adus meșterului faimă nu doar în localitatea lui, ci și în țară și chiar și peste hotare. A cusut cojoace și cheptare și pentru Nicolae Ceaușescu, dar și pentru ambasadori americani. Chiar și Indira Gandhi s-a minunat de meșteșugul familiei Sofonea, pe când s-a aflat într-o vizită în România.

Dumitru Sofonea a fost recunoscut de Ministerul Culturii - Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial drept „Tezaur Uman Viu” UNESCO (în 2011), titlu primit pentru păstrarea tradiţiilor româneşti autentice.

Dumitru Sofonea a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu medalia Meritul Cultural, în 2015, iar de doi ani nu a mai putut cojocări.

„Roadele muncii sale vor ocupa mereu un loc aparte în patrimoniul cultural material, la nivel naţional. Prin complexitatea şi autenticitatea lucrurilor create de mâinile sale, a lăsat o moştenire valoroasă Drăguşului, oamenilor de pretutindeni şi totodată, familiei sale care va duce mai departe meşteşugul cojocăritului. Drum lin, în lumea fără dor, Dumitru Sofonea!”, au spus reprezentanții Serviciului Cultură Tradițională Brașov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Ma, 11 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8347   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1033   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3722   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4909   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2487   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0852   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4720   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că se impune continuarea stării de alertă?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter