myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

De ce nu s-au citit „Blestemele Sf. Vasile cel Mare” în ziua sărbătorii

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut, pe lângă activitatea sa de teolog și cea caritabilă, pentru molitvele/moliftele sale (rugăciuni de exorcizare, de alungare a răului, a diavolului, de fapt, rugăciuni speciale pentru vindecarea trupească şi spirituală a credinciosului). Aceste rugăciuni au fost scrise în scopul de a ajuta celor posedaţi de diavol, fiind socotite drept cele mai puternice rugăciuni de exorcizare (de „scoaterea a dracilor”), de dezlegare de blesteme și de apărare de orice rău. Ele au un specific deosebit și anume acela că sunt citite sub formă de blestem asupra duhului și puterii celui rău, adică a diavolului, de unde și numele de „blestemele Sfântului Vasile”. Astfel, se pleacă de la realitatea existenţei răului în lume, a forţei acestuia şi necesitatea luptei pentru a salva un suflet pe care răul pune stăpânire. Dar rămân totuși rugăciuni pentru înlăturarea sau alungarea diavolului și a lucrării lui. Ele sunt în număr de trei, dintre care a doua începe chiar cu cuvintele: „Te blestem pe tine, începătorul răutăților”, arătând diversele feluri și forme prin care diavolul poate să lucreze sau să-și facă simțită prezența în viața credincioșilor. Molitvele Sfântului Vasile sunt foarte mult solicitate de către credincioși, tocmai fiindcă sunt rostite sub formă de blestem al duhului necurat și de eliberare de sub stăpânirea celui rău. „Te blestem pe tine, începătorul răutăţilor şi al hulei, căpetenia împotrivirii şi urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine, cel aruncat din lumina cea de sus şi surpat pentru mândrie în întunericul adâncului. Te blestem pe tine şi pe toata puterea cea căzută ce a urmat voinţa ta. Te blestem pe tine, duh necurat, cu Dumnezeu Savaot şi cu toată oastea îngerilor lui Dumnezeu, Adonai, Eloi, Dumnezeul cel atotputernic; ieşi şi te depărtează de la robul lui Dumnezeu (N). Te blestem pe tine cu Dumnezeu, Care prin cuvânt toate le-a zidit şi cu Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui cel Unul-Născut, Care, mai înainte de veci, în chip de negrăit şi fără patimă, S-a născut dintr-însul”, este doar un fragment dintr-o molitvă a Sf. Vasile cel Mare.

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă nu a mai îngăduit ca blestemele asupra diavolului să fie citite pe 1 ianuarie, când este sărbătorit Sf. Vasile cel Mare.  Pentru citirea unor astfel de rugăciuni care se adresează direct diavolului pregătirea trebuie să fie specială, atât din partea preotului, cât şi din partea celui care solicită să i se citească aceste exorcisme. Astfel, preotul trebuie să postească post negru cu o zi înainte de citirea lor. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi cel care se consideră posedat de cel rău şi cei din familie care vor fi de faţă la ritual. De asemenea, aceştia trebuie să se spovedească şi împărtăşească. Ignorarea unei pregătiri spirituale intense din partea preotului sau a credincioşilor poate avea efecte negative asupra lor sau asupra membrilor din familie. De aceea, mulţi preoţi evită să le citească. Or, de la Crăciun încoace toate zilele, inclusive miercuri și vineri, au fost cu dezlegare la orice fel de mâncare, Nu mai vorbim de noaptea de Revelion. Toate aceste lucruri au fost explicate credincioșilor prezenți în număr mare la Liturghia Sf. Vasile cel Mare sâvârșită pe 1 ianuarie. Asemenea explicații au fost date și brașovenilor care au participat la slujbă în Biserica „Înălțarea Domnului” (biserica de lemn din centrul civic) de către pr. Florin Antonescu, unul dintre preoții parohi. „Molitvele Sf. Vasile se pot citi în mănăstiri, acolo monahii țin în continuare post, sunt mereu în rugăciune și în pregătire spirituală”, a explicat părintele.

De altfel, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în anul 2011, printr-o decizie, că, „pentru a evita practicile dăunătoare unității liturgice”, „episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii Molitvelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătura cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor. (…). Citirea molitvelor Sfântului Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie, după Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este o inovație relativ recentă în unele parohii din Muntenia, practică neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și în tradiția liturgică a celorlalte Biserici Ortodoxe surori”.

Aşadar, Molitfele nu se citesc de ziua Sfântului Vasile cel Mare, 1 ianuarie, în primul rând pentru că nu este zi de post. Apoi, ele se citesc, conform BOR, în cazuri individuale, nu pentru toţi credincioşii prezenţi în biserică la vreo slujbă.
Molitvele Sfântului Vasile cel Mare nu sunt singurele rugăciuni de exorcizare pe care Biserica le are. Două dintre ele se citesc în timpul Tainei Botezului.

 Citiți și:

Trei sărbători pe 1 ianuarie, nu doar Anul Nou civil

 

 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 02-01-2020 11:13
Nu am citit ce prostii s-or fi scris despre mai știu eu ce Vasile dar nu pot să nu remarc faptul că, deși ar fi atâtea evenimente despre care să se scrie, în această fițiuică apar extrem de des articole despre religie. Știm cu toții că procentajul analfabeților fuuncțional a explodat, lumea nu mai gândește, nu mai vrea să-și folosească bruma de materie cenușie din tărtăcuțe dar nici chiar așa.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 07 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8375   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0949   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3607   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4794   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0641   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4734   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.7700   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu modul în care s-a anunţat că se va desfăşura viitorul an şcolar?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter