myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Fără centrale termice de apartament, în noile blocuri... DEZBATERE PUBLICĂ! Între timp, AER RĂU înregistrat de trei dintre cele patru stații din oraș

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Brașov dorește să supună dezbaterii publice, de săptămâna viitoare, un proiect de regulament privind sistemele de încălzire care pot fi montate la viitoarele dezvoltări imobiliare din municipiul Brașov.
Conform prevederilor din acest proiect de regulament, documentațiile privind construirea de blocuri de locuințe vor fi avizate doar în condițiile în care vor conține, ca și soluție de producere agent termic și apă caldă, variante mai puțin poluante față de centralele de apartament, cum ar fi: branșare la sistemul centralizat, centrală de bloc, cu distribuție pe orizontală sau un sistem individual mai puțin poluant (ex: centrale electrice, sisteme colectoare de preluare a noxelor de la centralele de apartament sau alte soluții care îmbunătățesc calitatea aerului).

„Încă de la aprobarea planului privind calitatea aerului, la sfârșitul anului 2018, am spus că vom face toate investițiile necesare și vom lua toate măsurile pentru ca, până în 2023, să ne atingem țintele propuse și, implicit să avem un aer mai curat în orașul nostru. Unele dintre aceste măsuri, pe care ni le-am asumat prin acest plan, sunt cele care vizează poluarea produsă de centralele individuale. O primă etapă este cea în care ne propunem să reglementăm sistemele de încălzire pentru noile construcții. Astfel, la momentul avizării acestor proiecte, dezvoltatorii trebuie să prezinte și o soluție de încălzire care să reducă cantitatea de noxe produsă de sistemele de producere a apei calde și căldurii. Este recunoscut faptul că cel mai bun sistem, din punct de vedere al cantității minime de noxe, este sistemul centralizat, dar asta nu înseamnă că vom impune acest sistem. Cetățenii, în acord cu dezvoltatorii, vor putea opta pentru sistemul cel mai eficient economic, dar acesta va trebui să respecte o serie de condiții, astfel încât să ne asigurăm că se reduce cantitatea de noxe produse de locatarii dintr-un bloc. Dacă luăm, de exemplu, cartierul Tractorul, care este cartierul cu cea mai mare viteză de dezvoltare, dar și cartierul în care SPLT (Serviciul Public Local de Termoficare n.n.) are cel mai mare număr de abonați, acolo sistemul de transport agent termic a fost modernizat cu fonduri elevețiene. Le-am cerut celor de la SPLT să își prevadă fonduri pentru dezvoltarea rețelei în zona nouă. Mai rămâne ca dezvoltatorii să aleagă soluția optimă pentru viitorii locatari”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.


„Dacă aleg sistemul centralizat, SPLT va duce rețeaua până lângă bloc, iar dezvoltatorul va trebui să asigure doar partea de rețea din interiorul blocului și să facă distribuția pe orizontală, astfel încât cetățenii să nu mai depindă, unul de celălalt. Acum există sisteme pe care le poți monta în casă, astfel încât să nu depinzi de temperatura pe care o dorește vecinul tău. Dacă vor monta centrală de bloc, coșul de evacuare va trebui să aibă un sistem de filtre care să reducă la minimul posibil cantitatea de noxe, și să depășească înălțimea blocului. În cazul centralelor de apartament, vor putea opta pentru cele electrice sau, în cazul centralelor individuale cu gaz, din punctul meu de vedere, varianta cea mai puțin de dorit, vor trebui să prevadă un sistem de colectare al gazelor, ca un coș de fum comun, prevăzut cu toate sistemel de filtrare, iar eliberarea în atmosferă va trebui să se facă mai sus de înălțimea blocului. Acestea sunt propunerile noastre, în următoarele săptămâni, brașovenii se vor pronunța asupra acestor propuneri, vor putea veni cu altele sau vor aduce completări”, a adăugat primarul George Scripcaru.

Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cetățenii vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a consulta proiectul de regulament, dar și un termen pentru a trimite propuneri sau sugestii privind acest proiect de act normativ, după cum a amintit purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Cum rămâne cu fumul și mirosul din oraș?

„Războiul” împotriva centralelor termice nu rezolvă, însă, problema mirosului oribil care se simte periodic în municipiul Brașov, îndeosebi în cartiere precum Triaj și Tractorul și nici problema fumului de care se plâng brașovenii, mai cei care locuiesc în Bartolomeu. 

Amintim că, luna trecută, autoritățile locale au dat vina pe centralele termice de apartament pentru nivelul ridicat de poluare din oraș, afirmație „taxată” de cetățeni, deoarece de sărbători, când n-au lucrat operatorii economici, nivelul poluării a scăzut, crescând imediat după perioada vacanței de iarnă. 

Aer RĂU indicat de trei dintre cele patru stații din oraș

Cel mai recent buletin pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului (vizând data de 11 ianuarie) conține rezultate îngrijorătoare.
Trei dintre cele patru stații din municipiu (zonele Calea București, Bulevardul Gării și Bulevardul Alexandru Vlahuță) au înregistrat indicele general de calitate a aerului RĂU (5, pe o scară până la 6, unde 6 este foarte rău). Doar pe Memorandului a fost rezultatul 2, însemnând „foarte bun”. Buletinul poate fi găsit AICI

CITIȚI ȘI:

BRAȘOV. Plângeri: După sărbători a revenit mirosul pestilențial!!!

BRAȘOV. Și dezbaterea publică privind PUTOAREA și POLUAREA din oraș este live pe internet! (Update VIDEO)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 10 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9132   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8027   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0576   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2490   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7310   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5121   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.1500   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că USR va decide excluderea din partid a lui Coliban, aşa cum a cerut PSD?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter