myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

POLUAREA de la BRAȘOV. „Primarul George Scripcaru fuge de răspundere”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Într-o postare pe pagina de Facebook, intitulată „Calitatea aerului: Brașovul chemat la raport, Scripcaru absent!!!”, senatorul USR de Brașov Alen Coliban, membru (fost președinte) în Comisia pentru Mediu și în Comisia de Transporturi din Senatul României, îl acuză pe primarul Brașovului că nu a participat la întâlnirea de la Ministerul Mediului convocată de ministrul Costel Alexe, și astfel fuge de răspundere în cazul poluării care afectează tot mai mult orașul și pe locuitorii săi.

„Primarii municipiilor cu probleme mari legate de poluare au fost invitați la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la o amplă discuție pe tema calității aerului. Din păcate, primarul George Scripcaru a fugit de răspundere, delegându-i sarcinile de reprezentare viceprimarului László Barabás.
Suplimentar față de datele evidente privind poluarea, Ministrul Costel Alexe a cerut rapoarte privind starea de sănătate a populației pentru cele trei orașe. Doar studiul pentru municipiul București este gata, concluziile lui fiind dezarmante: există o legătură foarte clară între poluarea cu PM10 (particule în suspensie în aer) și incidența cazurilor de infarct miocardic și a altor boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii!
Problemele majore ale Municipiului Brașov în privința calității aerului au putut fi observate încă din 2007, de la primele măsurători. Din 2009 suntem în procedură de infringement, iar în 17 mai 2018 Comisia Europeană a deschis un dosar la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) împotriva României, din cauza faptului că autoritățile vizate nu au implementat măsurile de îmbunătățire a calității aerului. Pe scurt, România e dată în judecată pentru că autorităților nu le pasă de sănătatea cetățenilor, iar din acest motiv suntem pasibili de amenzi zilnice între 100.000 și 400.000 de euro.
Primarul Brașovului, George Scripcaru, este singurul primar dintre cei trei invitați la discuțiile de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care nu a fost prezent, nu a prezentat nimic referitor la acele discuții și nici nu a convocat vreo conferință de presă până la acest moment. Nu este decât încă o reacție iresponsabilă, după deciziile de a muta stația de măsurare de la Ceasul Rău, după declarațiile date în batjocură («Brașovul nu este poluat, de vină este grătarul de mici»), după reducerea constantă în ultimii ani a suprafețelor de spații verzi din oraș, după recunoașterea faptului că este depășit de problemă
(«nu am pârghii» - decembrie 2019)”, scrie senatorul  brașovean.

Coliban spune că a primit și o veste bună: ministrul Costel Alexe a confirmat public aprobarea solicitării sale de a dota Brașovul și Iașiul cu laboratoare mobile de calitatea aerului, amendamentul pe care l-a depus la bugetul de stat și pe care l-a agreat cu ministrul (amendament aprobat la dezbaterile din Parlament din luna decembrie).

Parlamentarul a prezentat și „un sumar al lucrurilor pe care le-am făcut eu pentru Brașov, în lupta împotriva poluării cu microparticule:

1. am amplasat stații independente de măsurare a calității aerului, în mai multe zone din oraș, acoperind cu prioritate zonele ignorate de rețeaua oficială a Ministerului Mediului (Centru - http://bit.ly/aerbvcentru, Bartolomeu - http://bit.ly/aerbvbartolomeu, Tractorul - http://bit.ly/aerbvtractorul), în care au fost semnalate valori alarmante

2. am monitorizat evoluția valorilor, prin studii comparative ale datelor oficiale și ale celor independente și am expus public gravitatea problemei

3. am solicitat Ministerului Mediului repunerea în funcțiune a stațiilor care nu mai prezentau date (în urmă cu câteva luni, doar o stație din 5 din Brașov mai furniza determinări privind poluarea cu particule)

4. am solicitat Primăriei Brașov achiziționarea de mijloace de transport nepoluante, conservarea și extinderea suprafețelor verzi, aplicarea urgentă a măsurilor cuprinse în Planul de Management al Calității Aerului și revizuirea sa periodică, precum și realizarea unei rețele extinse de măsurare a poluării (așa cum există deja în București, Iași sau Cluj-Napoca)

5. am adus specialiști la dezbaterea publică organizată de Primăria Brașov, prezentând analize și soluții, acolo unde primarul Scripcaru se plângea că «nu are pârghii»”.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+3 #1 Raoke Kaka 23-01-2020 08:35
Miră pe careva că vinitura analfabetă cu scripca trage chiulul? Pe nimeni, doar toți îl știm cât este de hoț, parșiv și laș. El este cu furatul, cu aranjamentele, nu cu munca și răspunderea.
Bine că vom scăpa anul ăsta de el și, mai apoi, să-l trimită „justiția” după colegul său din PD, moroiul Draknea. Să depene amintiri, vreo douăzeci de ani, măcar.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 07 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8375   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0949   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3607   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4794   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0641   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4734   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.7700   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu modul în care s-a anunţat că se va desfăşura viitorul an şcolar?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter