myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Ofensivă pe toate planurile împotriva gripei

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Numărul de îmbolnăviri gripale a depăşit pragul de alarmă în România, astfel că a fost declarată oficial epidemia de gripă, mai devreme decât prevede metodologia (după două săptămâni, nu trei). Odată ce specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au raportat Ministerului Sănătății că gripa are o evoluție epidemică, prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, a luat legătura cu conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile impuse de această situaţie.

Prefectul s-a interesat, în primul rând, de situaţia din şcoli şi din spitale, dar şi de stocurile de medicamente antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, stocurile de antiseptice şi dezinfectante.

„Am luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică şi i-am rugat să ia toate măsurile: să anunţe Consiliul Judeţean, care are spitalele, să anunţe Primăria Braşov, care are şcolile, să anunţe Inspectoratul Școlar Judeţean şi am cerut ca vineri dimineaţă să-mi spună modul în care au acţionat”, a declarat Cătălin Văsii.

Pe lângă aceasta, prefectul a cerut ca angajaților unităţilor sanitare să li se reamintească procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi cazurilor severe de gripă.

Recomandările Direcției de Sănătate Publică

Direcţia de Sănătate Publică le recomandă braşovenilor să respecte măsurile de prevenire a gripei, care constau în:
▪ evitarea aglomeraţiilor și a contactului cu persoanele bolnave;
▪ păstrarea distanţei faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
▪ folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; respectarea etichetei de tuse (se tușeste în plica cotului, nu direct în palme)
▪ igiena corectă a mâinilor, prin spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, în special după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
▪ creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), bine spălate sub jet de apă în prealabil;
▪ aerisirea în mod regulat a încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
▪ îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
▪ evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
▪ prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală, evitarea supraaglomerării unităților de primiri urgențe ale spitalelor și evitarea automedicației;
▪ izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu gripă și care nu necesită spitalizare;

DSP Brașov recomanda triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

În ce condiții se suspendă cursurile

Ministerul Educaţiei a transmis, la rândul său, o adresă Inspectoratului Școlar privind măsurile ce trebuie luate în această perioadă, ca urmare a declarării epidemiei de gripă. La minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective vor fi suspendate. Dacă, timp de trei zile consecutiv lipsesc peste 20% dintre elevii unei unităţi de învăţământ din cauza gripei confirmate, cursurile se suspendă.

În fiecare unitate de învăţământ, în perioada epidemiei de gripă, trebuie făcut triajul elevilor, de către personalul medical, iar copiii cu simptome de gripă trebuie scoşi din colectivitate. Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverinţă medicală. În clasele sau chiar şcolile unde cursurile au fost suspendate, obligatoriu se va face dezinfecţia. De asemenea, pentru toţi copiii şi elevii se vor asigura toate condiţiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se va asigura obligatoriu apă şi săpun în unităţile de învăţământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală şi colectivă.

Tot în această perioadă, Ministerul transmite ca măsură „amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale etc, pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmiterii infecţiilor respiratorii”. De asemenea, inspectoratele școlare judeţene au obligaţia de a informa zilnic Ministerul Educaţiei şi Cercetării, de două ori pe zi, până în ora 10.00 şi între orele 14.00 și 16.00, despre toate situaţiile de îmbolnăviri apărute şi numărul unităţilor de învăţământ care îşi suspendă cursurile integral/parţial din această cauză.

Citiți și:

BRAȘOV. Dezinfecție în școli și celelalte instituții publice din oraș, pentru combaterea gripei

BRAȘOV. Aproape 4.000 de bolnavi, un sfert cu viroze gripale!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 09 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8408   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2716   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4099   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5537   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2485   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1657   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4751   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.6400   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şi alte ţări vor lua măsuri împotriva cetăţenilor români care vor să le tranziteze?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter