myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Fără clase sufocate de elevi? Poate în 2030

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un proiect de lege care modifică legea educaţiei naţionale, adoptat cu vot final de Senat, prevede că în învăţământul primar o clasă va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22. De asemenea, clasele din învăţământul gimnazial, liceal şi profesional vor cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai mult de 26. Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari din UDMR.

De asemenea, proiectul prevede că, în situaţii excepţionale, grupele de la grădiniţă şi clasele de elevi „pot funcţiona peste efectivul maxim cu cel mult 2 preşcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“. Actul normativ prevede și că în fiecare unitate de învățământ să își desfășoare activitatea un psiholog școlar care să aibă în evidență până la 500 de elevi.
Până acum, legea prevedea că trebuie să fie maximum 20 de copii în grupa de grădiniţă, 25 de elevi în clasă în învăţământul primar şi 30 de elevi în clasă în învăţământul liceal şi profesional. În prezent, în multe clase sunt peste 30 de elevi, pentru că legea educaţiei permite unităţilor de învăţământ să încalce limitele de elevi dintr-o clasă deoarece nu prevede un prag pentru excepţii. La fel se întâmplă și în grădinițe, unde grupele au și 35 de copii.

„Clasele prea aglomerate reprezintă una dintre problemele importante ale sistemului de educație românesc. Într-o astfel de clasă, învățătorul sau profesorul nu mai poate să își atingă obiectivele. În plus, pierde conexiunea cu elevii și nu se mai poate raporta la ei individual. De cealaltă parte, elevii se plictisesc mai ușor, sunt mai agitați din cauza lipsei de spațiu sau se pot sustrage de la anumite sarcini. La această situație s-a ajuns de-a lungul timpului și din cauza polarizării claselor, părinții solicitând în număr foarte mare înscrierea la clasele considerate a fi bune”, a punctat un cadru didactic.

Ca și colegii săi, crede că modificarea pe care o aduce legea este una ideală, dar nu vede cum s-ar putea aplica din cauza lipsei spaţiului şi a resursei umane. Mai puțini elevi într-o clasă ar însemna mai multe colective școlare, care au nevoie de săli în care să învețe și de învățători și profesori. Adică e nevoie de bani și de organizare făcută din timp. Însă, pentru această modificare a Legii Educației, ce privește reducerea numărului de elevi dintr-o clasa, nu a fost publicată încă o estimare a impactului bugetar. De aceea, cei mai mulți nu cred că poate fi aplicată prea curând.
Senatorul UDMR Antal Istvan Lorant, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, afirmă că înaintarea proiectului de lege a venit după ce au avut loc consultări cu toţi actorii implicaţi în procesul educaţional.

„Este clar că este nevoie de profesori, de mai multă finanţare. Noi am militat mereu pentru o finanţare mai consistentă a sistemului educaţional. Sistemul are acum o problemă: la o clasă cu 35 de elevi putem spune că este greu pentru un profesor să îşi facă meseria. Dacă se promulgă, acest proiect de lege va fi începutul unei reforme în învăţământul din România“, spune Antal Istvan Lorant, potrivit Mediafax.

Termenul-limită pentru implementarea propunerilor din proiectul de lege este în anul 2030, conform senatorului UDMR.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) face apel la preşedintele Klaus Iohannis să promulge modificările aduse legii educaţiei. Sindicaliştii afirmă că schimbările au fost cerute de ei pentru că erau „stringente pentru sistemul de educaţie din România“. În ceea ce priveşte modificarea numărului de elevi din şcoli, sindicaliştii spun că era necesară deoarece un act educaţional de calitate nu poate fi făcut cu un număr de 36, 38 sau 40 de elevi într-o clasă. „Considerăm că această modificare era absolut necesară, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu situaţii absurde în care avem clase cu 36 sau 38 de elevi sau grupe de învăţământ preşcolar unde numărul de copii putea să ajungă şi la 40. Un act educaţional de calitate nu poate fi făcut cu un număr atât de mare de copii sau de elevi, de care trebuie să se ocupe un singur cadru didactic“, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă.

.
 

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 07 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8314   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4445   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4595   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5663   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2400   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1682   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4702   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.0000   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu desfiinţa­rea locurilor de parcare de lângă Parcul Central?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter