myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cinci zile libere în plus pentru angajați

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

 

Potrivit unui proiect de lege, adoptat miercuri, prin vot final, de Senat şi trimis la preşedinte pentru promulgare, angajatorii vor putea acorda tuturor salariaţilor zi liberă pentru sărbătorirea Paştelui şi Rusaliilor la date diferite, în funcţie de calendarul fiecărei confesiuni, dar cu recuperarea zilelor acordate în plus, anunţă Profit.ro

Codul Muncii prevede obligativitatea acordării salariaţilor de zile libere cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, dar și a unora laice. Printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt incluse trei sărbători religioase creştine (Paştele, Rusaliile şi Crăciunul), însă dacă data sărbătoririi Crăciunului cade întotdeauna pe aceeaşi dată calendaristică, pentru Paşti şi Rusalii (legate de data Paștilor), anual, pot exista date diferite, în funcţie de confesiune. În total, de Paşte şi Rusalii sunt stabiite prin lege 5 zile libere: Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii. Autorii proiectului arată că în cazul a numeroşi angajatori se pune problema aplicării prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii privind libertatea religioasă, astfel încât salariaţii să poată beneficia de zilele legate libere potrivit religiei sau cultului căruia îi aparţin, dar totodată să nu disrupă activitatea angajatorului. „Totodată merită subliniat faptul că în zonele locuite de persoane aparţinând ambelor culte şi îndeosebi în familiile mixte este un lucru obişnuit ca oamenii să sărbătorească Paştele conform calendarului ambelor culte, să respecte tradiţiile şi obiceiurile religioase ale celorlalţi”, arată iniţiatorii. Astfel, proiectul prevede posibilitatea ca, în zonele unde salariaţii aparţin mai multor culte creştine care sărbătoresc în date diferite Paştele, să poată fi acordate tuturor angajaţilor cele 10 zile de sărbătoare însumate, urmând ca 5 zile să fie recuperate. „Pentru salariatii care aparțin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult”, clarifică forma finală a proiectului.
Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. Proiectul are şi prevederi în privinţa zilelor libere de sărbători religioase acordate în sectorul educaţiei, nu numai din perspectiva cadrelor didactice şi nedidactice supuse relaţiilor de muncă şi prevederilor contractelor colective de muncă, ci şi a elevilor sau studenţilor. Astfel, la stabilirea structurii anului şcolar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea în vedere: acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creştin, de care aparţin beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ. De asemenea, ministerul va avea în vedere includerea a două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale aparţinând acestora, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ.
De altfel, anticipând aprobarea legii, Ministerul Educației a stabilit două vacanțe de Paști pentru anul școlar 2020/2021.

Legea trimisă la promulgare completează art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi art.94 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Clinica New Medics

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 09 Apr 2021
Euro   Euro   EUR   4.9212   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1382   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6712   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4671   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2309   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2864   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5161   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3200   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi suficiente măsurile anunţate de Florin Cîţu privind relaxarea de Paşte?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter