myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Brașov-Sighișoara cu trenul, mai încet ca acum 110 ani. Când se va schimba situația

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA și Asocierea RailWorks au semnat contractul, în valoare de 2,97 miliarde lei, fără TVA, pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, aflate pe tronsonul Braşov – Sighişoara. Semnarea vine după mai mulți ani de dispute și contestații. Linia Brașov – Sighișoara are mare nevoie de modernizare, vitezele medii fiind de sub 50 km/h.

Trenurile circulă din 1873 între Brașov și Sighișoara și, dacă la început drumul dura șase ore, spre 1910 cele mai rapide trenuri Expres ajungeau să facă sub trei ore. În 1970 trenurile Rapide reușeau să parcurgă cei 130 km într-o oră și 37 de minute, iar în 2005 trenurile făceau puțin peste 100 de minute. Acum, drumul durează între 160 și 250 de minute. Restricțiile de viteză s-au înmulțit în ultimul deceniu și timpii au crescut, trenurile IR de acum ajungând să facă tot cât făceau acum 30 de ani „personalele” care opreau în toate stațiile. Cel mai rapid tren de acum face cu 55 de minute mai mult decât făceau trenurile rapide în 2005. Între Brașov și Sighișoara sunt 20 de gări, dublu față de acum 145 de ani. După lucrări timpii ar trebui să scadă până la un nivel de 47 de minute (!) pentru trenurile cele mai rapide. Ruta se va scurta cu 17,72 km (de la 130,27 km, la 112,55 km).

Ce lucrări se vor face

„Principalele probleme și constrângeri ale liniei de cale ferată și a gărilor aferente sunt cauzate în parte de parametrii iniţiali ai liniei (razele reduse ale curbelor care impun reducerea vitezei), iar pe de altă parte fondurile insuficiente alocate pe parcursul ultimilor ani pentru lucrări de reparații capitale și mentenanță”, se spune într-o notă de fundamentare privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii.

Asocierea RailWorks este formată din Alstom, Arcada, Aktor și Euroconstruct Trading 98. Sursa de finanţare: fonduri nerambursabile (finanțare CEF) şi de la bugetul de stat. Termenul de finalizare a contractului: 108 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor (execuție și perioadă de garanție)
Lucrări de modernizare pe cele două subsecțiuni Brașov – Apaţa (Lot 1) şi Caţa – Sighişoara (Lot 3): cale ferată dublă pe circa 85 km; lucrări în stații (clădiri, peroane, copertine, tuneluri pietonale); 10 puncte de secţionare; 32 de poduri; 92 de podețe noi; 5 viaducte; 2 pasaje superioare; 1 pasaj inferior; 4 tuneluri feroviare; sistem de management al traficului (ERTMS).

Modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe cele două subsecţiuni Braşov – Apaţa (Lot 1) şi Caţa – Sighişoara (Lot 3), în lungime totală de aproximativ 86 de km, va contribui la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilității sustenabile pe secțiunea Frontiera Ungară – Curtici – Arad – Simeria – Sighișoara – Brașov, prin: creșterea vitezei de circulație la 160 km/h; reducerea duratei de călătorie; creșterea gradului de siguranță feroviară; facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă; introducerea sistemelor moderne de semnalizare şi de management al traficului; îmbunătăţirea gradului de confort oferit călătorilor în staţiile de cale ferată.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 07 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8375   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0949   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3607   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4794   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0641   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4734   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.7700   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu modul în care s-a anunţat că se va desfăşura viitorul an şcolar?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter