myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-a stins un reputat medic și profesor

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un vizionar în chirurgie, se autointitula cu mândrie, în fața studenților săi, „golan” (video), aluzie la epitetul aruncat de fostul președinte al României, Ion Iliescu, protestatarilor din 1990 din Piața Universității. Un personaj ușor excentric, dar un profesionist plin de omenie, prof. univ. dr. în medicină Alin Alexandru Cucu s-a stins duminică, pe un pat de spital, după o grea suferință. Îl plânge familia (avea trei copii), îl plâng colegii de breaslă, îl plâng foștii studenți.

„În vremuri atipice a plecat dintre noi un om mai puțîn tipic: Alin Cucu.
L-am cunoscut în vremea studenției la Cluj și l-am reîntâlnit la Brașov cu mulți ani în urmă c
ând a preluat conducerea catedrei de Chirurgie la Facultatea de medicină.
Prezența lui în peisajul medical brașovean a fost ceva inedit. Ascendența sa familială, bunicul pictorul Cabadaev și mama profesor universitar la UMF Cluj, a avut o influență majoră asupra personalității sale. A fost un medic artist sau un artist medic? Greu de răspuns.
Agreat sau contestat de colegi, a fost mereu iubit de studenți.
A fost un om modest, înțelegător, mereu dispus să ajute pe oricine fără vreo condiționare.
Am avut privilegiul să mă număr printre prietenii săi, precum și delicata misiune de a-i fi medic curant în ultimă perioadă. Chiar și în clipele de grea suferință nu a uitat să fie un om
modest, politicos, prevenitor și recunoscător.
Domnule profesor, stimate coleg și drag prieten, odihnește în pace!
«Prim medic»
Gabriel Moraru”

Postarea de pe Facebook îi aparține dr. Gabriel Moraru, președintele filialei Brașov a Colegiului Medicilor din România.

Dr. Moraru ne-a explicat că „prim medic” era formula cu care i se adresa profesorul Cucu, un om cald, cu un umor aparte, plin de autoironie, după cum puteți vedea și în clipul video de la absolvirea promoției 2016 a Facultății de Medicină, instituție cu care intrase la un moment dat în conflict (detalii aici), dar nu pentru că și-ar fi dorit un post anume pentru el, ci pentru că își dorea să îndrume cu adevărat studenții prin tainele profesiei de chirurg.

Fapt pe care îl atestă și Colin Șamotă, unul dintre foștii săi studenți, tot într-o postare pe Facebook, rememorându-l pe cel care nu i-a lăsat de izbeliște nici când nu mai avea statutul oficial de profesor la Medicină: „(…) Adevărul este că pe parcursul facultății, mulți au renunțat la noi, ușurel-ușurel, parcă sprijineam din ce în ce mai mult pereții și învățam din ce în ce mai puțin. Dar știți cine nu a renunțat la studenți niciodată ? Prof. Alin Cucu.

Țîn minte când am intrat în anul 1 de facultate, dumnealui era unul dintre Profesorii de la care abia așteptam să învăț. Abia așteptam să întru în anul IV îl văd și să îl cunosc pe un om cu care aveam amintiri vagi de când eram mic, un om despre care am auzit multe multe povești, fiecare poveste fiind mai bună decât cea anterioară. Spre dezamăgirea mea, când mă aflam în anul II, am aflat că dânsul nu mai este angajat al facultății și că poziția lui la catedră i-a fost oferită unui alt medic.

Trec anii, ajung student în anii clinici și vreau să spun că spre fericirea mea am ajuns să îl cunosc pe Prof. Alin Cucu. Am cunoscut un om modest, săritor, un om cu un simț al umorului foarte bine dezvoltat, un om care mereu când ne vedea lăsați de izbeliște se ocupa de noi. Țîn minte când ne povestea cu ce drag ajuta când era de vârsta noastră, cu orice, de la lucruri mari, până la lucruri mărunte (ex. cărat pacienți cu căruciorul), și că, dacă îți face plăcere să lucrezi într-un mediu, ajuți unde poți, cât poți, indiferent de ce statut ai.

De la fiecare persoană am avut ceva de învățat, iar de la Alin Cucu am învățat ce înseamnă să fii om, mai ales în spital, cu colegii și în special cu pacienții.
Stau de multe ori și mă întreb oare eu ce fel de medic o să fiu și astăzi amintindu-mi de acest om mi-am răspuns «Vreau să fiu un medic ca și Alin Cucu!»
Să se odihnească în pace!”.

Din păcate, Google este destul de sărac în a prezenta cărțile și articolele de specialitate și nu numai, semnate de profesorul Alin Cucu. Totuși, am găsit un scurt editorial din 2011, publicat în Jurnalul Medicinei Brașovene, pe site-ul Universității Transilvania, intitulat „Moralitatea în Medicină” și care este cât se poate de actual.

Fiu său cel mic, Mihai, ne-a reamintit că, după ce a lucrat și a predat în Cluj, venit la Brașov, prof. dr. Cucu a ajutat la înființarea secției Chirurgie III din Spitalul Județean, unde a fost șef de secție până în 2016, iar pentru câțiva ani a fost și director medical. A contribuit de asemenea la înființarea Facultății de Medicină din Brașov.

Ce vă pot spune este că și-a iubit meseria foarte, foarte mult, că a iubit orice pacient care i-a trecut prin mână și a încercat mereu să păstreze un echilibru și să nu facă diferențe între oameni”, a încheiat Mihai Cucu.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 18 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8582   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0972   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3220   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5132   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2476   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1126   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4839   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9000   Creștere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că există interes politic pentru realizarea auostrăzii Braşov-Comarnic?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter