myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

„Recidivistul Traian Băsescu discriminează din nou”

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Trei ONG-uri, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Asociația MozaiQ LGBT, au anunțat sâmbătă că au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu privire la o serie de declarații „discriminatorii și incitatoare la ură” exprimate de fostul președinte Traian Băsescu la adresa minorității rome. Potrivit reprezentanților CRJ, de la care ne-a parvenit comunicatul, afirmațiile au fost făcute vineri seară, într-o emisiune de televiziune. Redăm mai jos, integral, comunicatul remis de Centrul de Resurse Juridice:

„Recidivistul Traian Băsescu discriminează din nou

Organizațiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Asociația MozaiQ LGBT, informează pe această cale și solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliului Național al Audiovizualului să își exercite mandatul cu privire la declarațiile discriminatorii și incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorității rome. Printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii «100%» de la Realitatea Plus , cu referire la restricțiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora și posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgență, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferențiere a cetățenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmații naționaliste și rasiste, începând cu folosirea termenului de țigan în locul celui de rom și marcând, din nou, un discurs ignorant și populist prin care statul român își neagă cetățenii de etnie romă: «Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem și, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Și așa trebuie să o numim».
Într-o incercare eșuată de a avea probabil și afirmații în favoarea sa, negeneralizatoare, dl Băsescu continuă să discrimineze într-un mod similar celui în care i s-a mai constatat, în două rânduri [1] - [2], faptă de discriminare: «Pe de altă parte, este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai țiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt țiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, își țin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili. Dar este și această categorie, care, în general, provine din rândul țiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăși de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-și tranșeze lucrurile între ei, și nu prin judecători și procurori, și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa».

Acest discurs este cu atât mai îngrijorător cu cât dl. Băsescu l-a folosit pentru a justifica și incita la folosirea forței din partea autorităților împotriva romilor: «Or, grupările de țigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerați cu modul lor de viață. (…) România trebuie să rămână o țară in care instituțiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandameria un pas înapoi și dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata». Ba, consideră și afirmă că, și în acest caz, autoritățile române ar fi blânde din perspectiva nivelului de forță folosit împotriva romilor: «Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu polițiștii, cu jandarmii, și nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri».
Într-un stat care nu și-a asumat decât parțial și discursiv o istorie de rasism împotriva romilor în România (precum robia și Holocaustul romilor), un stat care nu gândește și nu își asumă măsuri reparatorii și adecvate pentru grupuri vulnerabile și discriminate, pentru romi, nici măcar în situații exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blamează și încearcă să justifice un tratament discriminatoriu, abuziv și violent împotriva unei comunități să nu rămână nesancționat. Este cazul ca dl Băsescu să știe că a recidivat, pentru a treia oară, și că statul român se dezice de astfel de discursuri la adresa cetățenilor săi”.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 03-05-2020 21:13
Nu există minoritate „romă” ci doar exagerat de multe ciori borâte, scăpate de sub control, și care nu pot fi așa ușor potolite. O medicație potrivită pentru această hetnie ar tabunul sau sarinul, în funcție de posibilitățile financiare de la noi sau din Europa.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 27 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8745   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0189   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5210   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5279   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2310   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1592   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4923   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.4700   Scădere

LINK


Tradesilvania
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Sala Polivalentă din Braşov va fi inaugurată la 3 ani de la începerea lucrărilor?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter