myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Cum puteți face diferența între un job și o capcană a traficanților de persoane / Recomandările Poliției!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În spatele ofertelor de muncă se pot afla rețele de trafic de persoane, de aceea oricine este în căutarea unui job, mai ales peste hotare, trebuie să fie atent cu cine bate palma.

„Traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, având ca scop principal exploatarea acestuia și profitul de pe urma acțiunilor sale, desfășurate în mod forțat.
Cererea pentru serviciile «oferite» de către victimele traficului de persoane rămâne «motorul» care acționează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea și exploatarea victimelor, aceasta fiind reprezentată de angajatorii aflați în căutare de forță de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.
Folosindu-se de accesul cotidian la spațiul online (site-uri, platforme, rețele de socializare) și de avantajul anonimatului, traficanții pot urmări activitatea potențialelor victime și pot iniția mult mai ușor interacțiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relații, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate, vor deschide calea spre exploatare.
Traficanţii profită întotdeauna de lipsa de informaţie, de dorința oamenilor pentru găsirea unui loc de muncă bine plătit, de nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime”, au precizat reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Pentru a evita să ajungeți pe mâinile unor traficanți de persoane, IJP Brașov vă recomandă să verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri de specialitate, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.), firma la care urmează să vă angajați, precum și firma care intermediază contractul de muncă.

Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă care să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, cazare și masă etc. De asemenea, este necesară semnarea unui contract de intermediere, în cazul în care angajarea se realizează printr-o agenție de plasare a forței de muncă.

Consultați un jurist privind clauzele unui contract de muncă înainte de a-l semna.
Evitați semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: „şi alte tipuri de activităţi” sau „toate activităţile la cererea angajatorului”.

Asigurați-vă că agenţia prin intermediul căreia ați căutat un loc de muncă funcţionează legal (ex: pe site-ul ITM).

Nu acceptați oferte de muncă bazate pe promisiuni verbale, indiferent de argumentele folosite. Promisiunile verbale sau cele transmise prin mijloace informale de comunicare (ex: mesaje, WhatsApp, Facebook etc.) nu constituie probe solide în instanță, în eventualitatea unui proces.

Nu acceptați procurarea documentelor de călătorie de către o altă persoană și refuzați orice angajament care ar putea duce la şantajarea dvs (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.), în special dacă acestea nu sunt prevăzute în contractul de muncă.
Faceți copii ale paşaportului şi documentelor de călătorie şi lăsați-le la o persoană de încredere. Comunicați unei/unor persoane de încredere detaliile privind locul unde veți merge.

Dacă aveți orice suspiciune pe timpul călătoriei, trebuie să reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoţesc, adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii anti-trafic, din ţara unde vei pleca și adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consulatului din ţara de destinaţie.

Nu vă dați pașaportul sau celelalte documente personale

Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie! Nici o altă persoană nu are dreptul să le reţină, au subliniat polițiștii brașoveni. Ei au venit cu recomandări și pentru cei care au ajuns victime ale traficanților de persoane. Agenții îi sfătuiesc să obțină și să rețină orice informaţie despre locul în care se află, să-i informeze pe cei cu care intră în contact cu privire la situația în care se află, să încerce să transmită un mesaj de ajutor către o rudă sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail etc.) și să încerce să plece din locul în care se află și să contacteze instituţiile sau persoanele care le-ar putea oferi ajutor.
„Încercați să vă deplasați la Poliţie, la Ambasada sau Consulatul Român din ţara în care vă aflați. Reprezentanţii acestor instituţii vă pot ajuta să vă întoarceți acasă”, au mai transmis polițiștii brașoveni.
În țară, victimele traficului de persoane pot apela gratuit linia telefonică 0 800 800 678, iar în străinătate pot suna la 004 021.313.31.00.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu îndemnurile liberalilor de a nu fi respectată o decizie a CCR?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter