myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update BRAȘOV. Mutarea Psihiatriei se va face în „casa groazei”?

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Proiectul de reabilitare a clădirii în care funcționează Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru, finanțat din fonduri europene, cade, odată cu desființarea acesteia, pentru mutarea Psihiatriei de pe Eminescu.

Cel puțin asta susține Laura Bratosin, managerul UAMSP, într-un comunicat ce vine ca replică la informațiile difuzate de presa brașoveană (detalii aici: BRAȘOV. Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru se desființează și BRAȘOV. „Leacul” deficiențelor din spitale, reorganizarea: TBC la Mârzescu, Psihiatrie la Sânpetru, Infecțioase la Județean)

Laura Bratosin spune că și proiectele socio-culturale, destinate beneficiarilor, sunt în pericol:

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru a fost înființată în anul 2003 în baza H.G. nr. 412/2003 și a Hotărârii Consiliului Județean Brașov nr. 268/03.07.2003. Unitatea de asistență medico-socială este o instituție publică specializată, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov, care acordă servicii de îngrijire persoanelor cu afecțiuni pulmonare, servicii medicale, precum și servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale. De cele mai multe ori, bolnavii de boli pulmonare şi pneumologice, pentru a beneficia de condiţii optime de tratament şi pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalţi membri ai familiei şi ai societăţii, se internează în centre speciale pentru tratarea acestor boli. Tratamentul pacienţilor internaţi în astfel de centre poate dura de la câteva luni la câţiva ani. Bolnavii cu astfel de simptome internaţi în centre speciale devin persoane cu probleme psihologice şi psihice, probleme ce le influenţează viaţa profesională şi socială. Pacienţii cu astfel de simptome sunt excluşi de către societate şi nu primesc compasiunea şi atenţia din partea familiei şi a prietenilor. Reintegrarea lor în societate devine foarte grea, mulţi dintre aceştia pierzând ajutorul şi sprijinul oferit de familie şi prieteni chiar dacă reuşesc să se însănătoşească.
La Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru au fost internați 70 de pacienți, majoritatea cazuri sociale, până la data de 23.04.2020 atunci când au fost preluați parte din pacienții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș), conform prevederilor Hotărârii Consiliului Județean nr. 136 din 24 martie 2020 (sursa: https://site.judbrasov.ro/upload/hotarari/6539.pdf).  Acest transfer de pacienți s-a realizat având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirului SARS-CoV-2 și în urma instituirii stării de urgență pe teritoriul României, conform Decretul nr. 195/16.03.2020, iar Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș)fiind în lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Ordinul nr. 623/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor ın ̂ contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 ın ̂ faza I și ın ̂ faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 316 din 15 aprilie 2020.
Sursa: https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/1664-ordinul-nr-623-2020-pentru-modificarea-si-completarea-oms-nr-555-2020/file
    În contextul noilor decizii comunicate de către dna Andrea Neculau, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov în presă și de către reprezentanții Consiliului Județean Brașov, în urma întâlnirii din data de 21.05.2020 cu angajații UAMPS, cu privire la desființarea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru precizăm următoarele:
1.    este în curs de derulare proiectul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3 privind eficientizarea energetică a clădirilor publice
sursa: https://site.judbrasov.ro/projects.page.php?proj=2
Contractul de finanțare pentru proiectul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” a fost semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), în calitate de Organism Intermediar (OI) pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi solicitant Consiliul Județean Brașov.
„Valoarea totală a proiectului fiind de 8.584.757,90 lei, din care cheltuielile totale eligibile - 6.346.926,02 lei, iar 2.237.831,88 lei au reprezentat cheltuielile totale neeligibile. Valoarea totală a proiectului a fost suplimentată la începutul anului 2019 până la suma de 10.169.722,86 lei”. Sursa: https://site.judbrasov.ro/projects.page.php?proj=2
Potrivit Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), «Nu pot fi efectuate modificări asupra proiectului care să implice modificări ale criteriilor ce au stat la baza procesului de evaluare și selecție, decât în condițiile stricte ale contractului de finanțare».
Sursa: http://regio-adrcentru.ro/wp-content/uploads/2017/12/Ebook-3-Ce-trebuie-sa-stii-dupa-semnarea-contractului-de-finantare.pdf
Nerespectarea criteriilor proiectului atrage după sine declararea cheltuielilor respective neeligibile.

2.    este în curs de derulare proiectul «Noi în Evul Mediu», finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, aria Intervenție Culturală, benefiarii fiind pacienții unității.
sursa: https://www.afcn.ro/media/Contestatii%20IC%20SI%202020.pdf

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru acordă servicii de îngrijire persoanelor cu afecțiuni pulmonare, servicii medicale, precum și servicii sociale persoanelor cu nevoi. În vederea susținerii financiare a unor activități culturale și sociale pentru pacienții Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, personalul unității a elaborat proiecte, în stadiu de finalizare:
-    proiectul «Icoane și gânduri din povestea vieții Reginei Maria a României», realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Crucea Roșie Brașov şi Centrul Cultural Reduta, fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în anul 2017;
sursa: http://www.uamsp.ro/index.php/icoane-si-ganduri-din-povestea-vietii-reginei-maria-a-romaniei/
-    proiectul «Oamenii şi istoria oraşului», realizat în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Asociația Sinaptica, fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în anul 2015;
sursa: http://www.uamsp.ro/index.php/oamenii-si-istoria-orasului/
-    proiectului «Speranță prin cultură», realizat în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Asociația Culturală Museion și Asociația Colors, fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în anul 2013
sursa: http://www.uamsp.ro/index.php/speranta/
-    precum și „Ziua porților deschise” din data de 22.03.2017.
Personalul de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru a atras donații pentru pacienți din partea: Fabricii de Lapte Brașov SA, Deniuma Commimpex SRL, Asociația pentru Capacitate și Integritate ARC Social, Total Impact SRL, Visual Fan SRL, Kronstadt Papier Technik SA, Ciocalateria Ardeleanu SRL- Restaurant Casa Brașoveană.
Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru se află la poalele dealului Lempeș situat în extravilanul Comunei Sânpetru, într-un cadru natural generos și benefic pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare”.
 

Sursa foto: Brasov TV

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 18 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9250   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1340   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7441   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4992   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3425   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5181   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că în Braşov se respiră un aer curat?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter