myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Conducerea vehiculelor cu două roți, între distracție și pericol fatal / „Împarte drumul! Alege viața!”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Odată cu venirea primăverii, în traficul rutier au început să își facă simțită prezența conducătorii vehiculelor pe două roți - motocicliștii și bicicliștii, care se numără printre participanții la trafic vulnerabili la accidente grave. Astfel, polițiștii brașoveni au venit cu recomandări atât pentru ei, cât și pentru șoferi. „Împarte drumul! Alege viața!”, este îndemnul lor.

„Mărirea constantă a parcului auto, a posesorilor de permise de conducere, alături de infrastructura rutieră insuficient dezvoltată, incluzând aici și pistele pentru biciclete, determină folosirea acelorași căi de rulare de către toți participanții la trafic, indiferent dacă sunt cu mașina, motocicleta sau bicicleta.
Este cunoscut faptul că rezultatul unei coliziuni între un vehicul de tonaj superior și o motocicletă/bicicletă este întotdeauna în detrimentul celor din urmă (...)”, au precizat polițiștii din cadrul Biroului de Prevenire și Analiză a Criminalității al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.

Reprezentanții BAPC au subliniat că este obligația legală a tuturor participanților la circulație să adopte o conduită care să ducă la evitarea producerii de evenimente rutiere soldate cu victime omenești și/sau pagube materiale.

Poliția Brașov le recomandă șoferilor să nu folosească benzile special destinate bicicliștilor (este interzisă staționarea sau oprirea pe aceste piste), să păstreze distanța laterală regulamentară în depășirea oricărui vehicul pe două roți, să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare, să păstreze banda de circulație în viraje, să fie foarte atenți înainte de a deschide portiera autovehiculului și să nu claxoneze bicicliștii aflați la mică distanță de ei în trafic.

Bicicliștilor li se recomandă: Să folosească pistele destinate bicicliștilor (acolo unde sunt amenajate), iar unde acestea nu există să conducă pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament, să utilizeze echipamentul de protecție, după lăsarea serii sau în condiții de vizibilitate redusă, să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante și să doteze bicicleta cu far și „ochi de pisică” pentru a reduce riscul de accidente.
De asemenea, li se recomandă să se asigure temeinic înainte de a schimba direcția de mers sau de a vira spre stânga sau dreapta. Înainte de a efectua manevra, să efectueze semnalizarea cu cel puțin 50m în localități, respectiv 100 m în afara localităților.
De asemenea, li se amintește să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice, să nu se agațe de alte vehicule aflate în mers și să nu transporte obiecte care prin volumul ori greutatea lor stânjenesc sau periclitează circulația celorlalți participanți la trafic.

Polițiștii au venit recomandări și pentru motocicliști: Să utilizeze echipament de protecție omologat, pentru a-și asigura o protecție eficientă în caz de accident, să folosească permanent lumina de întâlnire și să semnalizeze orice schimbare a direcției de mers, să ruleze cu viteză rezonabilă și să adapteze viteza la condițiile meteo, de drum și trafic, să respecte regulile privind depășirile și să nu creeze surprize în trafic. „Manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort celorlalți participanți la trafic, iar aplicarea principiului «mă strecor pentru că am timp sau loc» generează risc major de accident”, atenționează reprezentanții BAPC.
Un alt sfat pentru motocicliști este să evite să ruleze în unghiul „mort” al autovehiculelor și să păstreze o distanță sigură față de mașini.
Starea tehnică a vehiculului trebuie să fie verificată periodic, insistând la anvelope, sistemul de frânare și cel de semnalizare.
Totodată, polițiștii le transmit motocicliștilor să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 18 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8582   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0972   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3220   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5132   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2476   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1126   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4839   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9000   Creștere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Consideraţi că există interes politic pentru realizarea auostrăzii Braşov-Comarnic?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter