myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

IJP BRAȘOV, despre impactul violenței asupra copiilor / Cerc vicios în familiile cu agresori

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Violența, îndeosebi cea domestică, are un dăunător asupra copiilor, după cum atenționează reprezentanții Poliției Județene Brașov.

„Cercetările arată că trauma copiilor care cresc într-o atmosferă de violență, chiar dacă nu ei sunt victimele directe, este mai intensă și cu consecințe mai profunde și mai de durată decât în cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor și neglijării din partea părinților.
Într-o familie dominată de violență, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (nevoia de siguranță, de viață ordonată, de dragoste) sunt profund neglijate.
Copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente și o condiție fizică ce-i face ușor de recunoscut. Ei pot prezenta atât probleme fizice (boli inexplicabile, dezvoltare fizică mai lentă), cât și probleme psihice (depresie, culpabilitate, frica de abandon, izolare, mânie), neîncredere în sine, comparare cu viața mai fericită a colegilor", se explică într-un comunicat remis de Biroul de Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IJP Brașov.

De asemenea, copiii pot deveni chiar ei agresivi sau pot dezvolta pasivitate la agresiunile celorlalți. Se pot confrunta cu probleme cu somnul, cu probleme școlare, iar în unele cazuri pot ajunge să fugă de acasă, să-și caute evadarea în droguri și alcool, să înceapă să mintă, etc..

„Chiar dacă nu sunt loviți de agresor, simplul fapt ca sunt martori la violență le poate afecta dezvoltarea fizică și psihică, cu traume adeseori ireversibile asupra lor. Copiii care trăiesc în medii acut violente dezvoltă în mai mare măsură comportamente agresive, uneori delincvente, cum ar fi consumul ilicit de droguri, aderarea la găști de cartier, abandonează în mai mare măsură școala iar ca adulți devin, în majoritatea cazurilor, agresorii propriilor lor familii.
Este imperios necesar ca acești copiii să primească sprijin de specialitate pentru a face față experiențelor legate de violență și să înțeleagă că nu este normal conviețuirea în abuzuri sau teroare.
În familiile unde este prezentă violența verbală sau fizică, copiii învață că pot obține orice prin violență, pot să își impună punctul de vedere și să se facă ascultați și din păcate cresc într-o atmosferă lipsită de siguranță sau securitate emoțională.
Este cunoscut faptul că există o strânsă legătură între actele de violență suferite în copilărie și riscul de a deveni ei înșiși victime/agresori odată ce ajung adulți", au precizat polițiștii.

Conform Legii 217/2003(republicată), Art. 3 (1) prevede: „violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

În sensul prezentei legi prin victimă se înţelege persoana fizică ce este supusă uneia sau mai multor forme de violenţă, inclusiv copiii martori la aceste forme de violenţă.

Astfel, politiștii au dreptul și obligația să intervină în orice caz de violență în familie sesizat, chiar dacă ușa locuinței în care se aud țipetele nu este deschisă. Cei care sosesc la fața locului trebuie să întocmească proces-verbal de constatare, să asculte părțile implicate în conflict, să ia declarații ale martorilor, să elibereze ordin de protecție provizoriu (dacă situația o impune!) și să îndrume victima către Serviciul Medico-Legal și spre adăpostul cel mai apropiat.  

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Lun, 10 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0492   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7056   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4955   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3424   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.5300   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că vaccinarea anti Covid ar trebui să devină obligatorie?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter