myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

E NEVOIE de Poliția Locală?!... „Armată a primarului”; „Sunt un corp de Pristandale prin toate primăriile”...

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
www.hotnews.ro a lansat o interesantă dezbatere privind Poliția Locală, o instituție în care se cheltuie sume mari de bani de la bugetele locale cu salariile angajaților (ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, nu demult, că polițiștii locali câștigă mult mai bine chiar decât ofițeri specialiști din IGPR...), încercând să răspundă, argumentat, la următoarea întrebare: „Este o instituție necesară, care ajută cetățeanul și vine în completarea Poliției Naționale, sau este armata personală a primarului, acaparată de interese politice, măcinată de corupție?”.
 
 
Conform Hotnews, dacă-i întrebi pe primari de utilitatea Poliției Locale, aceștia vor răspune în corul majorității „Da!”. Pe de altă parte, sunt destui specialiști care consideră că Poliția Locală ar trebui reformată din temelii, asta în cel mai fericit caz.
 
De pildă, Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch și doctor in sociologie, consideră că Poliția Locală, cel puțin la nivelul Bucureștiului, este un fel de armată a primarului, declarând printre altele: „Mai mult, reprezentanții Poliției Locale sunt printre primii care iau contact cu cei mai săraci dintre noi. Fie că discutăm despre vânzători ambulanți de pătrunjel sau de persoane fără adăpost, nu de puține ori am văzut comunicări glorificatoare cu privire la amenzile date acestor oameni. Or, a delega parte dintre potențialele servicii sociale unor oameni care nu au înțelegerea și nici instrumentele de a gestiona sărăcia pare o strategie extrem de pierzătoare pentru sănătatea socială...”.
 
Apoi, conform sursei citate, Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a relatat pe marginea acestui subiect: „Eu am fost sceptic de la început, de când a fost înființată Poliția Locală, și este una din dilemele descentralizării în România, ceea ce în anumite părți merge bine, nu merge neapărat bine și la noi, într-o țară cu clientelism și instituții slabe. La noi a ieșit prost, pentru că au pornit întâi cu niște gardieni publici, cu ștachetă foarte jos ca studii, ca pregătire, mi se pare că pe vremea aia nici nu aveau BAC-ul, au luat oameni de neangajat, a fost un fel de supapă, mai ales în localități mici, pentru a băga pe acolo tot felul de paznici, cu familiile lor, care să fie loiali primarului ce le-a creat această sursă de venit. Practic, nu făceau nimic, păzeau parcuri. După aceea, instituția a luat amploare, s-a vrut să intre pe chestii delicate, care afectează drepturile cetățeanului, cu arestări, rețineri, nu s-a mai întâmplat, dar se fac presiuni. Sunt foarte mulți, uneori mai mulți decât restul funcționarilor la un loc. Și ce fac? Păzesc instituții, parcuri, spitale. Practic, au luat șomeri pe termen lung și le-au creat o sinecură. În București au fost penetrați de clanuri, și unde nu, sunt un corp de Pristandale prin toate primăriile, care nu fac nici rău, nici bine, dar sunt acolo, se bagă în campanie, fac târguiala nevestei primarului... De acum doi ani, de când s-a ridicat foarte mult plafonul de salarii în local, de când a dat Dragnea legea aia, s-au mărit foarte mult salariile, ca să fii șef în Poliția Locală este o mare chestie. Ei au o atribuție foarte importantă - inspectarea și amendarea șantierelor, pentru norme de mediu, aici este o pâine de mâncat. Șeful Poliției Locale este de fapt numit de primar după consultarea investitorilor imobiliari mai importanți. Este o platformă de negociere Poliția Locală între autoritate, diverși afaceriști locali, clanuri, când e cazul. Depinde cât de adânc se bagă”.
 
Totodată, www.hotnews.ro a subliniat că, pe anumite segmente, Poliția Locală se suprapune, în privința responsabilităților, cu Jandarmeria și Poliția Română, astfel că, potrivit primarului Oradei, Ilie Bolojan, „când mai multe instituții se ocupă de aceeași problemă, dacă este un lucru rău nu răspunde nimeni, iar dacă este un lucru bun, toți au merite”.
 
„De exemplu, în domeniul ordinii publice, în România sunt cel puțin 3 instituții care se ocupă de asta: Poliția Națională menține ordinea publică, Jandarmeria restabilește ordinea publică, Poliția Locală și ea poate menține ordinea publică. Și atunci ce se întâmplă?... În loc să avem la nivel de țară un sistem în care cheltuielile pe ordine publică sunt la nivel european, noi le depășim cu mult. România are cheltuieli pe ordine publică mult mai mari decât media țărilor din Uniunea Europeană în condițiile în care veniturile publice din PIB sunt mult mai scăzute”, a explicat Bolojan pentru sursa citată.
 
Dacă Sorin Ioniță susține: „Poliția Locală trebuie desființată... Sunt și țări care nu au Poliție locală. Ne putem gândi ca în viitor să creăm o forță de ordine publică la nivel local, fiindcă într-adevăr, Poliția Națională e cam neresponsivă când primarul are o nevoie reală, dar cu cei de acum nu mai ai ce face, trebuie desființați și reînființați, mult mai puțini, mai profesioniști”, Irina Zamfirescu este pentru reformarea instituției: „Interesul public și încrederea cetățenilor sunt lucruri pe care pare că le-au pierdut polițiștii locali”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+5 #1 Barbu Gh. 26-07-2020 11:46
NU ESTE NEVOIE!!
DELOC NU ESTE NEVOIE, SUNT DOAR NIȘTE PAZNICI PUTUROȘI Ș INCULȚI, EXAGERAT DE BINE PLĂTIȚI. TREBUIE SĂ SE RENUNȚE LA MAJORITATEA DINTRE EI IAR CEI RĂMAȘI SĂ REDEVINĂ GARDIENI ȘI SĂ TREACĂ LA MESERIA DE BAZĂ: PAZA PARCURILOR ȘI TOMBEROANELOR DIN ORAȘ!!!!
Citat | Raportează către un administrator
asum
+4 #2 asum 27-07-2020 09:00
Noi am mai scris despre această instituție. O adunătură de cumetri și cumetrii! Un cuib cald și bine plătit! Familii întregi lucrează la Poliția Locală Brașov. Se pare că au deranjat scrierile noastre. Avem și reacții! Mai nou, unii dintre ei, având un vizibil comportament golănesc amenință și transmit amenințări prin intermediari. Este cazul nostru. Evenimentul s-a petrecut săptămâna trecută când un angajat al acestei instituții, (C.A.I) adresa întrebări unora referitoare la o persoană din cadrul ASUM. Viteazul individ, ăsta îmbracat într-o ținută pe care scrie Poliția Locală, și-a făcut propria investigație afirmând, cu referire la colegul nostru, că el va face și va drege, că-l va tăvăli dacă pune mâna pe el..., că știe unde locuiește(dând detalii despre adresa locației) etc! Am sesizat conducerea instituției și așteptăm o reacție, un răspuns. Nu este posibil așa ceva. Niște unii, aduși de te miri unde, să aibă un asemenea comportament. Când afirmi că vei exercita acte de violență, tu, ăsta, angajat la Poliția Locală Brașov, asupra unei persoane, credem că ne aflăm deja în sfera faptelor prevăzute și sancționate de codul penal. Instituția ar fi utilă comunității dacă ar face ceea ce trebuie și dacă ar fi populată cu persoane competente, bine pregătite, care să înțeleagă rolul și atribuțiile acestora. Nu avem nevoie de golani! Nu avem nevoie de analfabeți gen-egzistă plamșe foto-! Nu avem nevoie de cumetri și cumetrii, de familii întregi care și-au găsit loc aici! Nimic din toate acestea. Dacă tot plătim, din contribuțiile noastre, o astfel de instituție, cu salarii extrem de generoase, atunci trebuie ca aceasta să fie una profesionistă, competentă și la dispoziția cetățeanului. Nu invers! Cum să plătești, din bani publici, un individ( sau poate mai mulți), pe care l-ai îmbrăcat într-o ținută pe care scrie mare POLIȚIA LOCALĂ, care să te mai caute și pe acasă, doar așa, că are el o problemă personală!? Am înebunit cu toți?Au fost și situații în care, sesizată, Poliția Locală a intervenit prompt și problemele semnalate au fost rezolvate. Considerăm că nu Instituția în sine este problema ci resursa umană, cei selectați să ocupe anumite poziții/funcții .
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
+2 #3 Barbu Gh. 27-07-2020 09:41
Citez pe asum:
Noi am mai scris ...... cu toți?Au fost și situații în care, sesizată, Poliția Locală a intervenit prompt și problemele semnalate au fost rezolvate. Considerăm că nu Instituția în sine este problema ci resursa umană, cei selectați să ocupe anumite poziții/funcții.


Totuși, extrem de puține comentarii la acest jaf ordinar la buget, JAF DENUMIT „POLIȚIE LOCALĂ”!!!
Să înțelegem că redușii votanți de scripcă sunt mulțumiți de existența acestei structuri parazitare???
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 18 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9250   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1340   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7441   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4992   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3425   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5181   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Credeţi că în Braşov se respiră un aer curat?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter