myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Controale ample după o crimă și o mutilare. Ce au găsit autoritățile

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 


În urma incidentelor violente de la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie petrecute la două stâne din județul Brașov - o crimă și un adolescent mutilat (detalii: BRAȘOV. Crimă după o ceartă între ciobani / Victima avea 22 de ani / Controale la stânele din județ și BRAȘOV. Bărbat de 34 de ani, arestat preventiv după ce i-a tăiat din deget unui adolescent / Cine este inculpatul!)- Instituția Prefectului Județul Brașov a luat decizia de a controla activitățile derulate în așezările păstorești de la nivelul județului Brașov, în sistem de comisie mixtă, în baza Ordinului Prefectului nr. 465/8.07.2020.

Comisia mixtă a fost formată din reprezentanții  reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, Centrulul Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Poliția și Jandarmeria au făcut primele verificări

Într-o primă etapă, reprezentanții IPJ Brașov și IJJ Brașov au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor ce activează la nivelul așezărilor păstorești.
Astfel, IPJ Brașov a derulat 320 controale la nivelul stânelor din județ, fiind identificați proprietarii acestora, precum și lucrătorii sezonieri. În urma verificării datelor astfel obținute în toate bazele operative nu au fost identificate situații deosebite.La rândul lor, angajații IJJ Brașov au desfășurat o serie de activități de control în așezările păstorești localizate în zona de responsabilitate a posturilor montane, fiind verificate 52 stâne, în zonele Poiana Brașov, Bran, Moieciu, Zărnești, Râșnov, Predeal, Vama Buzăului și Sâmbăta de Sus. Activitățile de verificare au vizat urmărirea respectării prevederilor Legii nr. 407/2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, referitoare la numărul de câini admiși; identificarea muncii la negru și a eventualelor acte de exploatare prin muncă a minorilor.
Nu au fost constatate nereguli și nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

15 minori la lucru

Datele astfel obținute au fost puse la dispoziția celorlalți membri ai comisiei mixte de control, în vederea derulării de acțiuni de verificare proprii.
Astfel, DGASPC Brașov a identificat 15 minori care se aflau la stânele controlate, pentru care au fost inițiate demersuri specifice în vederea verificării situației acestora, prin intermediul primăriilor, inclusiv pentru a se stabili modul în care părinții își îndeplinesc obligațiile părintești. În urma controalelor efectuate de ITM Brașov s-a acordat o amendă contravențională proprietarilor unei stâne de pe raza comunei Bunești, urmând ca verificările să continue și în perioada următoare.

DSVSA nu a găsit nereguli

În paralel, medicii veterinari din cadrul DSVSA Brașov, împreună cu medicii veterinari de liberă practică concesionari au efectuat verificări la stânele din județ. În urma controalelor efectuate de DSVSA Brașov în 504 stâne, la nici una nu au fost găsite efective de porcine (activitate de creștere a porcilor la nivelul așezărilor păstorești fiind interzisă ca măsură de prevenție a răspândirii pestei porcine africane); vaccinarea contra antraxului a fost efectuată în totalitate; recoltarea de sânge pentru diagnostic Brucella Melitensis (bacterie ce provoacă bruceloza ovină) este efectuată parțial, la o parte dintre stâne aceasta fiind în curs de efectuare.
La data finalizării acțiunilor de control erau vaccinate anticarbunos  53.967 capete bovine și 430.948 capete ovine.

Serviciile sociale trebuie să prevină exploatarea copiilor

În plus, pentru a preveni producerea de noi incidente cu caracter contravențional sau penal la nivelul stânelor din județ, membrii comisiei au stabilit că se impune derularea unei campanii de informare, cu sprijinul primăriilor, care să se adreseze proprietarilor așezărilor păstorești, prin care să le fie aduse la cunoștință aspecte legate de respectarea legislației aplicabile acestui domeniu de activitate. Această campanie se află în derulare.
De asemenea, s-a transmis, un material informativ în atenția tuturor serviciilor publice de asistență socială, cu privire la prevenirea apariției fenomenului de exploatare prin muncă, care se constituie în una dintre cele mai frecvente forme de violență asupra copiilor.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 24 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9457   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6170   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7676   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7889   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6059   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5287   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că Uniunea Europeană va reuşi să scape de dependenţa de gazul rusesc?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter