myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Prima duminică de Advent

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cu patru duminici înainte de sărbătoarea Crăciunului, începe Adventul la cultele creștine de rit latin (Biserica Romano-Catolică, dar și cele protestante).

Prima Duminică din Advent este și începutul anului liturgic, deoarece totul începe cu Nașterea Mântuitorului (Întruparea lui Dumnezeu, venirea lui Dumnezeu în trup pe pământ). Termenul latin Adventus = venire, inițial semnifica o perioadă de pregătire nu atât pentru nașterea lui Isus, cât pentru a doua Lui venire pe pământ, Parusia. Ulterior a primit (și) o altă semnificație: o perioadă de pregătire pentru Nașterea lui Iisus și în ultima instanță a doua venire a lui Cristos, denumită Parusie. Ca semn de pocăință în timpul adventului, preoții se îmbracă în veșminte violet, marcând această perioadă de post prin care biserica se vede nevoită să treacă până la venirea lui Cristos. Cele patru săptămâni din Advent au valoare simbolică, pentru că reprezintă cei 4.000 de ani în care evreii din Vechiul Testament au așteptat mântuirea, dar și pentru că în aceste zile toți credincioșii așteaptă sosirea Mântuitorului, atât simbolic – Crăciunul - cât și adevărata Sa revenire pe Pământ. Este o perioadă când toți creștinii au obligația de a-și analiza viața și de a duce un trai mai curat, fără păcate.

Coronița cu patru lumânări

Adventul nu este o perioadă de post sever, este un post al bucuriei, al așteptării. Totuși, până la Crăciun nu se celebrează cununii și nu se țin petreceri. Este perioada de așteptare a sosirii luminii pe Pământ. De Advent se pregatesc coronițe împletite din crenguțe de brad, frumos împodobite, pe care sunt așezate patru lumânări. Acestea reprezintă cele patru săptămâni rămase până la sărbătoarea bucuriei, iar în fiecare duminică se va aprinde câte una la rugăciunea comună a familiei. În prima duminică o singură lumânare, în a doua - două, astfel încât de Crăciun să ardă toate cele patru, iar sosirea Mântuitorului să aducă lumina deplină atât în casele, cât și în sufletele tuturor creștinilor.

Calendarul cu mici surprize

Pe lângă ornamentele cu care se decorează casa și rețetele noi de prăjituri cu scorțisoară și turte dulci preparate pentru întâmpinarea, conform tradiției, a Moșului, atât cei mici cât și cei mari confecționează sau cumpără calendare de Advent. Acesta își are originea din Germania, însă între timp popularitatea lui s-a extins în intreaga lume. Calendarul de Advent (foto 2) ascunde, în căsuța fiecărei zile, cadouri și atenţii micuțe, de regulă se întâmplă să fie turtă dulce, ciocolata și bomboane. Însă în timp tradiția a fost pervertită de consumerism, astfel că în familiile mai înstărite sunt lucruri mai scumpe, precum bijuteriile, iar comercianții au transformat ofertele în calendare de Advent.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-1 #1 Barbu Gh. 29-11-2020 09:51
Hoppaaaaa.... Și-a „diversificat” doamna Jighira repertoriul. Scrie și despre papistași, nu doar despre „BOR”-îți.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FEG Education

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 17 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9473   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1999   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7880   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5309   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2382   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3177   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5295   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.8500   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca la anumite evenimente să se intre doar cu certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter