myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Restart” în transportul public județean: 51 de trasee scoase la licitație

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Noul program de transport public judeţean de persoane realizat prin curse regulate pentru perioada 2022-2028 a fost finalizat, iar președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat, în conferința de prezentare a concluziilor dezbaterii publice privind acest program, că „în cel mai scurt timp vor fi definitivate şi celelalte documente în vederea demarării procedurii de licitație, astfel încât să putem asigura pentru următorii şapte ani un serviciu public de transport judeţean de persoane prin curse regulate modern și eficient, realizat în cele mai bune condiţii, cu respectarea tuturor normativelor în vigoare, furnizat în condiţii de siguranţă şi la tarife care să le permită tuturor cetăţenilor să se deplaseze acolo unde au nevoie”.   

În următoarea perioadă, specialiştii Autorităţii de Transport Judeţean de Persoane din cadrul Consiliului Judeţean Braşov vor întocmi documentația în vederea delegării serviciilor de transport conform studiului de oportunitate, aceasta urmând să fie aprobată de plenul Consiliului Județean Brașov.

Noul program va intra în 1 ianuarie 2022, după ce administrația județeană brașoveană va atribui traseele în urma unor licitații.

Care sunt cele patru grupe de trasee

Conform programului de transport, la licitație vor fi scoase 51 de trasee care acoperă zonele care nu sunt deservite de operatorii stabiliți de Asociația Metropolitană de Transport Brașov (RATBV și serviciul de transport din Săcele). Adrian Veștea a menționat că „obiectivul administrației județene brașovene este de a avea operatori pe toate traseele, astfel încât cetăţenii să aibă acces neîngrădit la acest serviciu public”.

Prin programul de transport au fost stabilite patru grupe de trasee, iar în fiecare dintre ele au fost incluse linii profitabile dar și unele mai puțin atractive.

Grupele de trasee propuse prin programul județean de transport se orientează pe noduri (principalele oraşe) şi pe direcţii de deplasare. Prin acest program sunt prevăzute autogări la Brașov, Făgăraș, Rupea și Victoria. La Brașov, punctul final al curselor va fi Terminalul RATBV de la Stadionul Municipal care, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban, va fi extins.

Astfel, prima grupă include 19 trasee care fac legătura între Brașov și Bran – Moieciu – Fundata și municipiul Brașov. Tot în această grupă sunt incluse traseele ce includ zona „de sub munte” a Țării Făgărașului, printre care Poiana Mărului, Viștea, Sâmbăta sau orașul Victoria. Inițial, în program era inclus și Zărneștiul, însă, a anunțat marți directorul executiv al Consiliul Județean Brașov, Mihai Pascu, orașul a optat recent pentru transportul metropolitan al RATBV.

Cea de-a doua grupă are în componenţă patru trasee care asigură conexiunea rutieră între Braşov şi localităţi situate în partea de nord a municipiului. Această grupă face legătura dintre comunele Augustin, Ormeniș, Apața, Măieruș şi Crizbav cu municipiul Brașov.

Grupa a treia este formată din 15 trasee care fac legătura între municipiul Braşov şi zona Făgăraș, incluzând localitățile de pe DN 1. De asemenea, este inclus oraşul Victoria şi localităţile dintre Victoria și Făgăraș.

Cea de-a patra grupă este formată din 13 trasee care leagă zona Rupea cu municipiile Braşov și Făgăraş, inclusiv oraşul Rupea cu localităţile din jur. Pentru această grupă de trasee, Rupea va un nod de transport, pentru în acest oraș vor ajunge autobuzele din comunele limitrofe și va exista o singură linie către Brașov.

Ce au propus participanții la dezbaterea publică

În data de 22 martie 2021, Consiliul Județean Brașov a lansat în dezbatere publică, pentru 30 de zile, „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate în judeţul Braşov, 2022-2028”. 

Ca urmare a dezbaterii acestui proiect, au fost transmise 17 adrese cu recomandări privind programul de transport judeţean.

Din totalul recomandărilor transmise, nouă adrese au fost direcţionate către Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public (AMDDTP) Braşov, întrucât acestea au făcut referire la traseele care au intrat în competența asociaţiei.

Printre altele, pentru Programul de transport public județean de persoane prin curse regulate s-a propus prelungirea unor trasee sau înființarea altor trasee pe raza comunei Bran. Astfel, în viitorul program de transport, localitatea Bran va fi tranzitată de 20 de curse județene pe zi. 

Au fost făcute recomandări referitoare la circulația curselor în zilele de sâmbătă și duminică, pe traseul Brașov - Poiana Mărului - Victoria, dar acestea sunt deja cuprinse în programul de transport.

Totodată, s-a solicitat introducerea unei curse pe traseul Brașov - Făgăraș, cu plecare la ora 7.00 atât din Brașov, cât și din Făgăraș. Având în vedere că solicitarea face referire la deplasarea profesorilor și a elevilor, precum și faptul că aceste curse se regăsesc și în actualul program de transport, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au menționat că ele vor fi introduse şi în viitorul program de transport, pe perioada cursurilor școlare. 

De asemenea, a existat și o propunere de prelungire a traseului Brașov - Victoria până la Bâlea Cascadă, care nu poate fi implementată, deoarece extinderea acestui traseu depășește limita administrativă  a județului Brașov.

Tot în etapa de consultare publică a fost propusă suplimentarea unor curse sau înființarea unei rute pe traseul Cobor - Ticuș - Făgăraș, însă reprezentanții administrației județene spun că pe acest traseu în viitorul program sunt cuprinse două curse dus/întors pe zi, iar pentru Felmer există traseele Făgăraș - Felmer, Rupea - Dacia - Viscri. Totuşi, aceste recomandări vor fi analizate și acolo unde situaţia o va impune, cursele se vor suplimenta.

Totodată, Consiliul Judeţean Braşov a primit recomandări privind înființarea unor stații în orașul Rupea, însă, conform legislației, înființarea staţiilor în intravilan intră în competența administraţiilor locale, cu avizul administratorului de drum și al poliției rutiere. Prin intermediul transportului public județean este asigurată rețeaua principală a localităţilor şi se face legătura între localitățile județului, după un orar prestabilit. În acest sens, înfiinţarea unor curse în interiorul localităților nu se poate realiza în cadrul transportului judeţean, însă unităţile administrativ-teritoriale pot să-şi organizeze propriul transport local care să fie corelat cu transportul public județean.

Cum a fost elaborat programul de transport

Programul de transport public judeţean de persoane realizat prin curse regulate în judeţul Braşov, pentru  perioada 2022-2028, a fost elaborat având la bază rezultatele Studiului de trafic/mobilitate efectuat pe parcursul anului 2020, prin intermediul căruia au fost identificate şi evaluate fluxurile de călători şi cerinţele de mobilitate ale colectivităţilor locale, astfel încât traseele să fie actualizate și dimensionate în funcţie de necesităţile de deplasare ale cetăţenilor. 

În realizarea Studiului de trafic/mobilitate s-au avut în vedere condiţiile infrastructurii existente, aspectele de ordin geografic, demografic, social, ocupaţional, economic, jurisdicţional, cultural, turistic, precum şi alţi factori de influenţă, inclusiv potenţiale situaţii de risc. 

Pe baza Studiului au fost stabilite traseele judeţene principale şi cele secundare, numărul de grupe de trasee judeţene, traseele rentabile şi mai puțin rentabile, itinerariul şi lungimea fiecărui traseu judeţean exprimat în kilometri, pe fiecare categorie de drum (naţional, judeţean, comunal). Prin intermediul Studiului de trafic au fost corelate capacitatea şi numărul mijloacelor de transport cu cererea de transport existentă pentru fiecare traseu, în aşa fel încât să fie satisfăcute cu prioritate nevoile de transport ale populaţiei şi ale operatorilor economici pe întreg teritoriul judeţului Braşov, prin asigurarea unui serviciu de utilitate publică, în condiţii de siguranţă maximă.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 27-04-2021 19:15
Vestea.... deja se simt aburii coruptiei. Colegul lui de partid, cel din Moldova, a scapat de un dosar.

„Hip. hip...uraaaa”. Tara coruptiei supreme.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter