myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Junii Tineri iau parte azi la „Aruncatul în țol”

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dacă anul trecut au fost nevoiți să renunțe la toate tradițiile lor, anul acesta, Junii Brașovului și Brașovecheni își pot ține măcar o parte din datini, cu restricțiile de rigoare.

Printre acestea este „Aruncatul în ţol”, unul dintre obiceiurile cele mai pitoreşti  ale Grupului Junilor Tineri, care face parte dintre manifestările tradiţionale ale Junilor Braşoveni şi Braşovecheni, din perioada Săptămanii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.
Astăzi, în Vinerea Luminată, Junii Tineri îşi vor intrarea în Piaţa Unirii la orele 17.00,  vor cânta Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt. Apoi or merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului, în faţa Bisericii Sfântul Nicolae. Junii vor aduce apoi ţolul (cerga) în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi de câte trei ori, spre cer. 

Cele mai multe manifestări sunt legate de Paști

De altfel, chiar cu restricțiile impuse de pandemie, Junii din Șcheii Brașovului și Brașovecheni și-au păstrat tradițiile legate de Paști.

După „ieşirea cu surla”, ce a avut loc la Buna Vestire (25 martie), şi parastasul din Duminica Floriilor, în prima zi de Paşti, adică în Duminica Învierii, a avut loc învestirea şerjilor (conducătorilor) Junilor Tineri. Grupul are un nou vătaf, un armaş mare, un armaş mic, un sutaş şi un stegar. Primii trei vor coordona activităţile grupului un an întreg, împreună cu preşedintele şi vicepreşedintele Societăţii Junilor Tineri.
Aşa cum cere tradiţia de Paşti, preotul paroh de la Biserica Sfântul Nicolae din Şchei a citit lista noilor şerji şi le-a amintit tinerilor despre comportamentul pe care trebuie să îl aibă, aşa cum scrie în vechile regulamente ale junilor. Preotul a înmânat pe geam lentele şi buzduganele vătafului, armaşului mare, armaşului mic, sutaşului şi stegarului, după care tinerii şi-au legat pe pălării panglici tricolore, iar primii trei conducători ai grupului şi-au prins de haine rujile (cocardele) colorate în roşu, galben şi albastru. Pentru ca unul dintre membrii grupului să poată candida la o funcţie de conducere, trebuie să aibă o vechime de minimum cinci ani.
Cu lăutarii în faţă, junii tineri au înconjurat Troiţa din Piaţa Unirii, şi au cântat Troparul Învierii („Hristos a Înviat!”), apoi şerjile au rostit „Hristos a înviat!”, „Hristos aneste!” şi „Hristos văscris!” (variante în greacă şi slavonă), la care ceilalţi din ceată au răspuns „Adevărat a înviat!”, „Adevărat că este! Adevărat s-a scris!”. Junii au aruncat rând pe rând buzduganul, iar cei care au asistat la tradiţie şi-au încercat şi ei norocul. La final, s-au prins în celebra Horă a Junilor. Lentele şi buzduganele au aparţinut înaintaşilor junilor şi sunt simboluri ale comuniunii, dragostei şi a bucuriei grupurilor de juni din Şcheii Braşovului.
Tradiţiile Junilor din Săptămâna Luminată au continuat în a doua zi de Paşti cu „Mersul la stropit”, care a avut aceeaşi desfăşurare, cu Troparul, hora şi aruncarea buzduganului, după care tinerii, împărţiţi în două cete, s-au răspândit prin Şchei, în special pe la fetele de măritat, iar în a treia zi a fost „Marţea cu plăcinte” în Piaţa Unirii, un obicei vechi, reluat de câţiva ani. De regulă, ceata este mai numeroasă, dar anul acesta Junii braşoveni au avut nevoie de derogare de la Prefectura ca să-şi poată ține obiceiul. Li s-a permis să umble în grupuri de șase persoane şi să nu zăbovească prea mult la gazde.

Sursa foto: captură video Brasovtv.com

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 07-05-2021 13:39
La concurență am citit că ar fi primit ceva bani pentru circul ăsta. Cam 8 miuțe. DE CE?
Să o facă voluntar. Sau să facă chetă. ESTE SUFICIENT FAPTUL CĂ PRIMĂRIA LE DĂ VOIE SĂ BLOCHEZE PIEȚE ȘI STRĂZI. SUFICIENT!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că în iarna care vine vom avea probleme în aprovizionarea cu gaze şi energie electrică?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter