myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Ziua Femeii Creștine este astăzi, în Duminica Mironosițelor. Mesajul Patriarhului României

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În Duminica a treia după Paști, cea de astăzi, numită și Duminica Femeilor Mironosiţe, Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea femeilor purtătoare de mir sau de aromate, numite și uceniţele Domnului, femeile curajoase, care au participat la Răstignirea Mântuitorului, apoi s-au îngrijit să-I ungă trupul cu mir, asta în timp ce ucenicii se ascundeau, de teama persecuțiilor. Patriarhul Daniel adresează un mesaj de apreciere a credinței și curajului femeilor creștine și evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești. În acest an, aprecierea se îndreaptă îndeosebi spre cadrele medicale (medici, asistente și infirmiere) care „cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale, ostenindu-se cu atenție și răbdare pentru tratarea și vindecarea celor afectați de Covid-19, dar și de alte boli”.

„Bucurați-vă! Nu vă temeţi!

În această duminică este elogiat curajul femeilor mironosițe ce au fost de față la Răstignirea Domnului pe când cei 11 apostoli, cu excepția Sfântului Ioan Evanghelistul, erau ascunși. Din fața tuturor altarelor ortodoxe se va da citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbește despre îndrăzneală, grija față de cei „adormiți” și nu în ultimul rând despre „bărbăția femeiască”. Sfântul Evanghelist Marcu menţionează trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și Salomeea; iar din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca aflăm că mai era cu ele și Ioana. Sf. Evanghelie relatează că pe când cei 11 Apostoli, bărbați, erau ascunși de frica iudeilor, femeile mironosițe au fost cele care s-au îngrijit, conform tradiției iudaice, de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să să le apere de cei ce L-au răstignit pe Hristos, însă mai presus de toate au avut încredere, credință că vor reuși și acel simţ al datoriei faţă de cei morţi. Dragostea lor pentru Mântuitorul Hristos le-a fost răsplătită prin bucuria găsirii Celui pe Care îl căutau ca pe un mort, Înviat. Primul cuvânt al lui Iisus după Învierea Sa a fost adresat lor, femeilor mironosiţe: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi!” și ele au fost primele care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Hristos. Contrar sensului peiorativ atribuit de modernitatea contemporană cuvântului mironosiță – cineva care simulează nevinovăția, inocența - ele reprezintă, alături de Maica Domnului, modelul femeii creștine, care lăsând deoparte grija cea lumească au avut credința că ceea ce vor face este absolut necesar și nu trebuie nicidecum neglijat. Credința lor este una de admirat, este de dorit puterea lor sufletească și nu în ultimul rând de urmat în viața de zi cu zi.

Patriarhul României, mesaj despre importanța lucrării femeii în societate

Patriarhul României transmite cu prilejul Duminicii Mironosițelor, 16 mai 2021, un mesaj despre importanța lucrării femeii în societate. Anul trecut, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a oficializat Duminica Femeii Creștine, sărbătoare ținută în a treia duminică după Paști, Duminica Mironosițelor.

Acest demers „evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești”, spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în mesajul transmis cu această ocazie.

Preafericirea Sa enumeră numeroasele lucrări ale femeii în familie și societate, de la nașterea și creșterea copiilor și până la activitățile filantropice, de asistență medicală, dar și științifice, de cercetare, informare și implicare socială.

Mesajul Patriarhului României subliniază demnitatea și importanța egală a bărbatului și a femeii, precizând: „În iubirea lui Hristos și în starea de sfințenie, distincțiile dintre oameni nu mai sunt motive de dezbinare sau de conflict, ci bogăție a comuniunii de credință și de viețuire sfântă”.

Text integral (sursa: basilica.ro)

Femeile Mironosițe – lumini pentru viața femeilor creștine în Biserică și în societate

Hristos a înviat!

Întrucât idealul vieții creștine este dobândirea sfințeniei și a vieții veșnice (cf. Evrei 12, 14), calendarul Bisericii Ortodoxe este plin de sfinți bărbați și sfinte femei, care, prin dreaptă credință și dreaptă viețuire în Hristos și în Duhul Sfânt, au ajuns la asemănarea cu Dumnezeu, Cel milostiv și sfânt (cf. Luca 6, 36 și 1 Petru 1, 16). Astfel, în iubirea lui Hristos și în starea de sfințenie, distincțiile dintre oameni nu mai sunt motive de dezbinare sau de conflict, ci bogăție a comuniunii de credință și de viețuire sfântă.

În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune: „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus” (cf. Galateni 3, 28). Iar, când subliniază demnitatea egală a bărbatului și a femeii în Hristos, același Sfânt Apostol Pavel spune: „nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul, căci precum femeia este din bărbat, așa și bărbatul este prin femeie și toate sunt de la Dumnezeu” (1 Corinteni 11, 11-12).

Dacă în Duminica a doua după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Toma, ca mărturisitor al Învierii lui Hristos, în Duminica a treia după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă face pomenirea Femeilor Mironosițe, ca mărturisitoare ale Învierii lui Hristos, după cum ne spune Sinaxarul acestei Duminici din Penticostar.

Prin urmare, Sfintele Femei Mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinței în Învierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare: de la sfinte mucenițe, sfinte cuvioase, sfinte împărătese și până la toate mamele creștine, care nasc și cresc copiii în credință și iubire față de Dumnezeu și de semeni.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 4.014 din 22 iulie 2020, a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine. Această inițiativă de apreciere a credinței și curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești. În acest sens, menționăm: nașterea și creșterea copiilor în credința creștină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soții, surori (în familie); educația religioasă și teologică a copiilor și tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învățătoare și cadre didactice de specialitate (în grădinițe, școli, licee și universități); activități social-filantropice (la nivel de parohii și mănăstiri, în cămine de bătrâni, orfelinate, centre sociale); desfășurarea de activități medicale, de asistență socială și de voluntariat – în calitate de medici, asistente și infirmiere (în unități medicale: spitale, policlinici, dispensare, farmacii, centre de tratare și recuperare); derularea de activități mass-media și jurnalism creștin (Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas și alte instituții media); activitatea în instituții de administrație publică, arte, cultură, armată, justiție, agricultură, industrie, comerț, cercetare științifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieții eclesiale și sociale.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia (pomeniți în ziua de 17 mai). Aceștia au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi.

În contextul anului 2021, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte cu apreciere și recunoștință de toate femeile creștine care au mărturisit prin viața lor credința în Domnul Hristos, Cel răstignit și înviat, atât în România, cât și în afara României printre românii din vecinătatea României și din diaspora română.

În lupta cu pandemia prezentă, apreciem îndeosebi activitatea femeilor creștine care sunt cadre medicale (medici, asistente și infirmiere). Acestea cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale, ostenindu-se cu atenție și răbdare pentru tratarea și vindecarea celor afectați de Covid-19, dar și de alte boli.

Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor și familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulți și binecuvântați ani!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter