myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Atenție la clienții pe care îi atrageți prin anunțurile de vânzare!

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Atenție la persoanele care vă contactează în urma anunțurilor de vânzare pe care le postați!

„Se remarcă abordarea hotărâtă pe care o au «cumpărătorii» sau așa-zișii «clienți». Aceștia nu solicită detalii cu privire la obiectul tranzacției, nu negociază prețul, iar discuția se rezumă la un schimb de replici, de tipul întrebare – răspuns. De menționat este faptul că așa-zisul cumpărător finalizează uneori tranzacția sau mută conversația în afara chat-ului dedicat site-ul de vânzări, pe alt canal de comunicare, de exemplu WhatsApp sau apel telefonic clasic pentru a putea convinge victima să furnizeze date personale.
O altă caracteristică a acestui gen de fapte o reprezintă copierea unui site care, pentru o persoană neavizată sau care omite anumite elemente de autenticitate nu constituie un semnal de alarmă. Astfel, ulterior discuțiilor, victimei îi este oferit un link către o pagina asemănătoare cu cea a site-ului de vânzări. Pe această pagină, vânzătorul trebuie să completeze datele cardului pe care ipotetic trebuie să fie virată valoarea tranzacției. De regulă, imediat după completarea datelor contul aferent cardului este golit, fie într-o singură operațiune, fie în tranșe multiple iar cumpărătorul este de negăsit”, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

De regulă imediat după aflarea datelor, contul aferent cardului este golit, fie în tranșe multiple, fie într-o singură operațiune. Sustragerea banilor nu atrage atenția instituțiilor bancare deoarece datele au fost furnizate chiar de către titularul cardului.

Mai mult, infractorii au capacitatea tehnologică care le permite să efectueze operațiuni chiar și în cazul existenței securizării prin cod 3D-secure, fără ca acesta să fie divulgat de victimă, ci doar emis în vederea tranzacției.
În unele situații, se solicitată informații prealabil de la victimă privitoare la soldul disponibil pe cont, pentru asigurarea reușitei faptei.

O mare atenție trebuie acordată limbajului folosit de către „cumpărător”.

„Având în vedere că mulți făptuitori nu sunt români, aceștia folosesc instrumente de traducere online iar limbajul rezultat nu are o fluență conversațională uzuală. În completare la informațiile expuse anterior, ca elemente de noutate, atragem atenția asupra altor metode:
-Scanarea unui cod QR pentru tranzacție, acțiune care nu implică înaintarea sumei către vânzător, ci renunțarea la valoarea vizată de către acesta;
-Plata deja efectuată de către pretinsul cumpărător urmată de generarea unui link în cadrul căruia vânzătorului i se confirmă înaintarea unei sume condiționată de plata unei taxe de transport;
-Redirecționarea către un link pretins că aparține unei companii de curierat;
-Menționarea în cadrul link-ului fals a unei alte monede de tranzacționare ( ex. ruble). Pentru crearea impresiei de autenticitate, în unele cazuri, sunt trimise e-mail-uri sub marca unor companii de plați online;
-Emiterea de către vânzător a unui presupus mesaj de aprobare a tranzacției, acesta reprezentând de fapt un acord de extragere a sumei respective”, au precizat polițiștii brașoveni.

Pentru a nu deveni victime ale infractorilor, Poliția Brașov recomandă:
-Verificați în browser numele site-ului, pentru a putea observa diferența față de cel original și a nu accesa site-ul clonă;
-Nu divulgați datele confidențiale despre conturile de card (număr de card, data expirării, codul PIN);
-Nu acceptați să mutați discuțiile cu vânzătorul, de pe site-ul de vânzări, pe un alt canal de comunicare (gen WhatsApp).
-Salvați toate documentele legate de achizițiile online. Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ați făcut plata bunurilor.
-Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter