myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Allen Coliban: „Să facem să se împlinească «Eroi au fost, eroi sunt încă și-or fi cât neamul românesc»!”

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La 40 de zile de la Înviere, când creștinii prăznuiesc Înălţarea la cer a Domnului, este, de aproape un veac, și Ziua Eroilor (tradiția a fost întreruptă în perioada comunistă), România fiind prima ţară în care sunt  comemoraţi, în aceeaşi zi, atât eroii români, cât şi cei străini. Aceasta a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

La toate monumentele și în cimitirele eroilor din județul Brașov au fost organizate ceremonii militare și religioase.

Subprefectul județului Brașov, Ambrus Izabella Agnes, vicepreședintele Consiliului Județean, Todorică Șerban și primarul municipiului Brașov. Allen Coliban, au participat la ceremonia care a avut loc la Cimitirul Eroilor Români – Șprenghi,  alături de alte oficialități civile și militare. Au fost depuse coroane și jerbe de flori, au fost rostite alocuţiuni referitoare la însemnătatea Zilei Eroilor și a defilat garda de onoare a Garnizoanei.
„Hristos s-a înălțat! Astăzi este înălțarea Domnului, dar este totodată și Ziua Eroilor Neamului. Este un prilej bun de a reflecta asupra sensului acestui cuvânt. Erou, acum, în dicționarul limbii române, reprezintă mai multe valențe: nu doar aceea de jertfă supremă, ci și cea de fapte mărețe. Însă, dacă mergem să înțelegem etimologia și originile acestui cuvânt, probabil cea mai reprezentativă definiție o găsim în zona antichității grecești, unde eroul era un semizeu. Era semizeu pentru că se năștea om și, prin faptele sale, transcendea condiția umană. Eroii neamului românesc sunt acei oameni pe care-i comemorăm și în prezent pentru faptele lor. Din acest punct de vedere nu poate decât să ne bucure suprapunerea celor două mari evenimente astăzi, pentru că există dimensiunea religioasă a Înălțării Domnului și există dimensiunea eroică a faptelor celor pe care îi comemorăm. Este datoria noastră și responsabilitatea noastră să transmitem generațiilor următoare acest mesaj și să facem să se împlinească sensul versurilor «Eroi au fost, eroi sunt încă și-or fi cât neamul românesc»!”, a afirmat primarul Allen Coliban.

România îi onorează și pe eroii de alt neam

„Astăzi, de Ziua Eroilor, aducem un omagiu celor care au căzut pe câmpul de luptă, precum și celor care au pătimit în temnițele și lagărele comuniste pentru neam și țară, pentru credință, libertate și dreptate. Cunoscuți sau necunoscuți, acești eroi nu doar au marcat, ci au făurit istoria României. Se cuvine să le păstrăm vie amintirea, să ne plecăm frunțile și să rostim o rugăciune pentru sufletele celor care s-au jertfit slujind marile aspirații ale națiunii.
În același timp, însă, cred că, mai mult decât prin festivități și discursuri, onorăm memoria acestor eroi ghidându-ne după aceleași principii și valori care i-au animat pe ei și educând generațiile tinere în spiritul de patriotism luminat, dăruire, curaj, moralitate proprii celor pe care îi cinstim astăzi.
De asemenea, se cuvine să rostim o rugăciune și pentru cei din alte neamuri căzuți pe câmpurile de onoare, România fiind prima țară care îi comemorează în aceeași zi nu doar pe eroii săi, ci și pe cei străini”, a spus, în alocuțiunea sa, Ambrus Izabella Agnes.

Durere nestinsă în Cimitirul Eroilor Revoluției

Și Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov-Decembrie 1989” a organizat la Cimitirul Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 o manifestare dedicată Zilei Eroilor Neamului, la care au participat și subprefectul Codruț Bucur și vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan. „Consiliul Județean Brașov a adus un omagiu celor care și-au dat viața cu eroism, prin depunerea unei coroane de flori în semn de respect și prețuire pentru jertfa tuturor celor căzuți. Sacrificiul lor nu trebuie uitat”, a declarat Szenner Zoltan la ceremonia care, întotdeauna, este mai încărcată de emoție și de durere, dar și de revoltă din partea urmașilor eroilor Revoluției, ce nu știu nici azi cine i-a ucis pe cei dragi.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea celor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, adoptată în 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920. Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940, apoi schimbată pe 9 mai, în timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 și ulterior reconfirmată prin Decretul 117/1977.
După 1989 s-a revenit la ziua de Înălțarea Domnului, pentru comemorarea Zilei Eroilor Neamului.

În această zi, în toate bisericile românești, din țară și din străinătate, se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

eroii ...
+1 #1 eroii ... 11-06-2021 10:14
Din seria: "Absolventi au fost in CV, absolvenit nu sunt inca!"
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter