#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Circa 20.000 de cetățeni așteptați la secțiile de votare

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Secțiile de votare se vor deschide duminică, 26 septembrie, pentru referendumul local organizat la Codlea. Cetățenii din oraș sunt chemați să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord ca artera ocolitoare a Municipiului Codlea să se construiască inclusiv printr-o finanţare bancară/împrumut?”

Referendumul va costa aproximativ 150.000 de lei de la buget, susţine primarul Mihai Cîmpeanu, dar suma reprezintă „costul democraţiei”, deoarece locuitorii oraşului trebuie să se pronunţe dacă doresc sau nu ca municipalitatea să se îndatoreze pentru construcţia unei centuri ocolitoare. Acest împrumut este necesar, deoarece Codlea nu are o populaţie suficientă numeric să acceseze bani europeni pentru un asemenea proiect, iar de la nivel guvernamental există planuri pentru viitoarea autostradă, legat de care însă „până în 2025 vorbim tot numai de studii”.

„Atunci când vorbim de o sumă importantă – şi aici vorbim de aproximativ 75 de milioane de lei – trebuie să întrebi populaţia dacă vrea să se împrumute, mai ales că avem atâtea exemple negative de împrumuturi la nivel local şi central. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi guvernul ar trebui să fie obligat să întrebe populaţia de fiecare dată când face câte un împrumut privind o sumă mai mare”, a declarat Mihai Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în ipoteza în care municipalitatea ar contracta un credit de 75 milioane de lei, pe o perioadă de 15 ani, gradul de îndatorare a acesteia ar creşte de la 0 la 20% şi investiţia ar putea fi recuperată uşor prin câteva noi investiţii, „făbricuţe”, care ar putea fi atrase de-a lungul viitoarei centuri ocolitoare.

Din 2008 vorbim de această centură şi de autostradă. Din 2008, s-au făcut numai studii de fezabilitate, pe care s-au cheltuit bani şi nu se vede nimic. Acest drum ar însemna nu doar scoaterea traficului greu în afara oraşului, ci şi o dezvoltare economică pentru oraş. În prezent, avem 4 kilometri pe care se desfăşoară acest trafic greu în interiorul oraşului, cu case de-o parte şi de alta, în care oamenii suferă, nu pot dormi şi care riscă să se surpe. Această investiţie se va plăti singură dacă de-a lungul ei vor apărea vreo cinci făbricuţe, cu câte 300 de angajaţi”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că, odată cu noi investiţii, şi taxele şi impozitele locale ar putea scădea, deoarece partea cea mai importantă din bugetul local vine din cota de impozite pe salarii.

„Dacă se va face acest împrumut, nu vor creşte taxele şi impozitele locale. Dimpotrivă, dacă am avea mai mulţi salariaţi, ar putea chiar scădea”, a menţionat edilul din Codlea.

Potrivit studiului de fezabilitate, aprobat de Consiliul Local, ocolitoarea ar trebui să aibă 6 km şi ar scoate traficul greu din Codlea, de la intrarea dinspre Braşov până la ieşirea spre Făgăraş.

Din datele Biroului Electoral, în Codlea sunt 20.800 de persoane cu drept de vot, iar pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de 30% dintre ei să se prezinte la urne (6.240 de persoane). În cazul în care se ating acest prag, pentru ca ocolitoarea să se realizeze printr-o finanţare bancară sau împrumut, este nevoie ca 50% plus unu din voturile valabil exprimate să fie pentru „Da” (3.121 de voturi favorabile).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 23-09-2021 10:17
De fonduri UE nu s-a auzit la Codlea?
Citat | Raportează către un administrator
Liliana Jighira
0 #2 Liliana Jighira 27-09-2021 05:13
Citez pe Willy:
De fonduri UE nu s-a auzit la Codlea?

Scrie în al doilea paragraf motivul: Acest împrumut este necesar, deoarece Codlea nu are o populaţie suficientă numeric să acceseze bani europeni pentru un asemenea proiect.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter