myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Controversă: CJ finanțează renovarea unui spital din Republica Moldova

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pe ordinea de zi şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Braşov care a avut loc astăzi, aleşii judeţeni au aprobat un proiect de cooperare cu autorităţile publice din raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. La propunerea conducerii executive a CJ Braşov, consilierii au fost de acord cu încheierea Acordului de finanţare a proiectului de investiții „Reparație capitală a blocului B al IMSP Spitalul Raional Ștefan Vodă” Raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova, precum şi cu alocarea unei cofinanţări de 400.000 lei.

Acesta este al doilea proiect de cooperare între Judeţul Braşov şi Raionul Ştefan Vodă aprobat de plen, după cel din anul 2018, care a avut ca obiect realizarea unor lucrări de reparaţii la Şcoala Primară „Grigore Vieru” din Oraşul Ştefan Vodă, Raionul Ştefan Vodă.

Respectivul proiect, desfăşurat cu succes, a beneficiat şi el de o cofinanţare alocată de CJ Braşov în cuantum de 400.000 lei.

Proiectul nu a trecut fără obiecții, păstrate și după ședință.

„Spitalul de Pneumoftiziologie de la Stejăriș care se mută la Mârzescu nu are destui bani să termine de pus noul parchet datorită (nota red. - din cauza) majorării prețurilor la materiale cu peste 50%.
Să nu trecem cu vederea nici faptul că ieri au fost declarate pozitiv Covid 1624 de persoane pe raza județului, iar cele 26 de paturi ATI sunt ocupate! (n.r. - 1.624 era miercuri numărul cazurilor active, nu nou depistate, iar la ATI sunt funcționale doar 14 paturi din 28, toate ocupate).
În același timp acum câteva luni Consiliul Județean a redirecționat fonduri de la repararea unui drum din județ către aeroportul Brașov.
Acum avem exces pe care îl redirecționăm către Republica Moldova? Cu tot respectul pentru vecinii noștri, dar cred că problemele noastre locale ar trebui să aivă (sic! - n.r.) prioritate în fața jgheaburilor și burlanelor unui spital din altă țară. Așadar, propunerea mea a fost că aceste fonduri să fie redirecționate către Spitalul de Pneumoftiziologei Brașov. Concluzia: Cei 400 000 Ron tot către Republica Moldova se vor duce”, a scris pe Facebook consilierul județean PSD Dragoș Dumitru.

Pe de altă parte, Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, a explicat în timpul ședinței, apoi a revenit cu detalii într-un comunicat, precizând că există un cadru legislativ special creat pentru a facilita cooperarea dintre România şi Republica Moldova atât la nivel central, cât şi local, având în vedere că între cele două ţări s-a instituit încă din anul 2010 un parteneriat strategic menit să contribuie la consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

În anul 2017, Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Raional Ştefan Vodă au ratificat o Înţelegere de cooperare bilaterală, în baza căreia relaţiile dintre cele două autorităţi ale administraţiei publice locale au primit un cadru legal de manifestare.

El asigură implementarea unor proiecte comune, menite să contribuie la dezvoltarea Raionului Ştefan Vodă şi la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor de peste Prut.

În această idee se înscrie şi demersul privind cofinanţarea de către CJ Braşov a reparaţiilor capitale de care Spitalul Raional Ștefan Vodă are nevoie, cu atât mai mult cu cât actualul context pandemic din Republica Moldova impune măsuri urgente de consolidare a sistemului sanitar.

Procedura pe care a aplicat-o CJ Braşov pentru alocarea fondurilor destinate Raionului Ştefan Vodă este prevăzută în Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei nr. 1120/1030 din 2014.

Conducerea Consiliului Judeţean Braşov consideră acest sprijin financiar drept o necesitate obiectivă şi un exemplu de implicare în susţinerea comunităţilor locale din Republica Moldova.

„Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi să înţelegem că Republica Moldova, nefiind în Uniunea Europeană, nu are posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile şi nici nu dispune de surse de financiare similare ţării noastre. În baza înţelegerii de cooperare pe care o avem cu Raionul Ştefan Vodă, ne permitem să alocăm 400.000 de lei spitalului din oraşul Ştefan Vodă, sumă care nu impactează major bugetul nostru, în schimb impactul este semnificativ pentru îmbunătăţirea imaginii României în percepţia cetăţenilor din Republica Moldova”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 30-09-2021 21:40
Cine, „liberalul„ Veștea penalul, „omul cu aeroportul”? Că cică așa se prezenta la staborul șatrei galben-portocaliu-roșcată.

Păi trebuie să știm și noi pe cine a pus securistul hOrganu șef de șatră la Brașov, nu? Și ce „mai fac” ei...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter