myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Allen Coliban: „Niciun copil nu trebuie să rămână în urmă în Brașov!”

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
„Niciun copil nu trebuie să rămână în urmă în Brașov!
Să devii părinte este cea mai mare bucurie din lume, dar este și o sarcină dificilă. Nopți nedormite, stres, sperieturi. Iar apoi, te trezești și că Statul e incapabil să-ți ofere servicii de bază. Demografia și dezvoltarea Brașovului sunt radical diferite față de anii ‘60-’80, pentru care au fost construite instituțiile de educație timpurie. Realitatea este că, la ora actuală, orașul are insuficiente creșe și grădinițe, mai ales în partea nou-dezvoltată: în 7 din 13 cartiere nu există nicio creșă.
Pentru a veni în sprijinul tinerilor părinți, încă de la începutul mandatului, am început lucrări de extindere ale grădinițelor și am acordat un ajutor de 525 de lei pentru creșă. Iar acum am lansat în dezbatere publică „Strategia privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov 2022-2030“, cu două obiective ambițioase: să avem locuri în grădinițe pentru toți copiii de 3-5 ani și să triplăm numărul de locuri în creșe pentru copiii sub 3 ani.
Aceste obiective ambiţioase sunt şi realizabile, deoarece în bugetul pe anul 2022 am inclus bani pentru începerea procesului de construire a 3 creșe și a 5 grădinițe, în cartierele Tractorul Nou, Bartolomeu Nord, Astra, Noua și Stupini.
Un aspect important care este parte din această nouă strategie este exproprierea în interes public a anumitor terenuri pentru a face loc creșelor și grădinițelor”, a scris primarul Brașovului, Allen Coliban, pe pagina oficială de Facebook.

Primăria Brașov a lansat marţi în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov, pentru perioada 2022-2030, document ce își propune, pe baza unei analize detaliate pentru fiecare cartier, să identifice nevoile și prioritățile pentru viitoarele investiții ale Municipalității în construirea de creșe și grădinițe.

Reţea subdimensionată pentru antepreşcolari

Conform analizei realizate la nivelul fiecărui cartier al municipiului în ceea ce privește infrastructura pentru învățământul antepreșcolar, se confirmă subdimensionarea rețelei de educație din municipiul Brașov. Astfel, 7 din cele 13 cartiere ale municipiului nu dispun de o creșă, iar acolo unde aceasta există, numărul de copii depășește semnificativ atât capacitatea infrastructurii, cât și dimensiunea grupelor, recomandată prin legislația în vigoare.

În acest moment funcționează creșe în cartierele Astra, Valea Cetății, Craiter, zona Gării, Tudor Vladimirescu și Bartolomeu. Acestea au locuri disponibile pentru 12,37% dintre copiii care au vârsta de până la 3 ani, iar numărul de copii din fiecare grupă depășește numărul recomandat. Obiectivul Municipalității pentru perioada 2022 - 2030 este acela de a asigura un număr suficient de locuri în creșe, astfel încât cel puțin 30% dintre copiii sub 3 ani să aibă un loc în creșe. Obiectivul a fost stabilit ținând cont de timpul necesar pentru realizarea acestor investiții, dar și de numărul relativ redus de copii cu vârste între 0-2 ani care sunt înscriși la creșă.

Grădiniţe destule, dar departe de casă

În ceea ce privește grădinițele, situația este mai bună: rețeaua de instituții de educație preșcolară din municipiul Brașov este, cel puțin din punctul de vedere al numărului, bine dimensionată. Cu toate acestea, repartizarea pe cartiere a fost realizată conform planificării și dezvoltării urbanistice din anii 1960-1980 și nu mai este sincronizată cu ultimele evoluții demografice înregistrate la nivelul municipiului. Locuitorii cartierului Astra (cel mai populat al municipiului, dar și cu o tendință accentuată de îmbătrânire a populației) beneficiază de acces la 9 grădinițe, în timp ce cartierele Bartolomeu Nord și Stupini (care au înregistrat în ultimul deceniu o dezvoltare rezidențială semnificativă), sunt deservite de câte una singură. În zona nouă a cartierului Tractorul, zona cu dezvoltarea rezidențială cea mai accentuată, abia în această perioadă a început construcția de grădinițe.

Ce ar fi de făcut

Pentru a atinge aceste ținte, Primăria propune, prin această strategie, îndeplinirea a două obiective, cu măsurile necesare realizării lor. Primul obiectiv este îmbunătățirea accesului la servicii de educație timpurie în municipiul Brașov. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv trebuie realizate următoarele măsuri: identificarea spațiilor necesare pentru construirea unor noi unități de educație timpurie; construirea de noi creșe; construirea de noi grădinițe; extinderea capacității grădinițelor existente.

În ceea ce privește cel de-al doilea obiectiv strategic, îmbunătățirea calității și relevanței mediilor de educație timpurie pentru stimularea dezvoltării elementelor de competență, acesta presupune o serie de măsuri care trebuie implementate de Municipalitate: reabilitarea creșelor și grădinițelor; dotarea creșelor și grădinițelor cu mobilier ergonomic, materiale educaționale și echipamente IT necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional; asigurarea unor suprafețe suficiente pentru desfășurarea de activități în aer liber (spații verzi, locuri de joacă, mici grădini etc); amenajarea spațiilor de joacă cu echipamente și jucării corespunzătoare și adaptate tuturor vârstelor; amenajarea, în interior, a unor spații destinate activităților educative în grupe mici sau individuale, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.

În proiectul de strategie supus dezbaterii publice, un capitol aparte îl ocupă prioritizarea investițiilor în infrastructura ante- și preșcolară, precum și criteriile care stau la baza acestei ierarhizări pe cartiere. Aceste criterii sunt: acoperirea nevoii de educație la nivel de cartier; atractivitatea instituțiilor de educație din cartier; încărcarea grupelor de copii; utilizarea spațiilor educaționale existente; accesul la activități în aer liber; nevoia de lucrări de reabilitare și modernizare.

Conform evaluărilor făcute în baza acestor criterii, construcția de creșe este prioritară în următoarele cartiere: Tractorul, Bartolomeu Nord, Astra, Centrul nou, Triaj și Stupini. În ceea ce privește construcția de grădinițe, cartierele Tractorul și Bartolomeu Nord se clasează tot pe primele locuri, urmate de Stupini, Florilor - Craiter, Triaj.

Primăria Brașov are în prezent mai multe proiecte de construire creșe și grădinițe, în diferite faze, unele în construcție, altele în faza de documentație sau obținere a finanțării.

Brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de completare sau modificare a acestui proiect de strategie până în data de 8 martie, pe e-mail-ul Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., pe site-ul primăriei sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter