myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Traumatizați de război, zeci de copii ucraineni au început cursurile în trei grădinițe

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Din această săptămână, 43 de copii din Ucraina refugiaţi la Braşov au început cursurile/activitățile la grădiniţă. Este vorba de un proiect-pilot derulat de municipalitate, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Braşov şi trei grădiniţe din oraş, prin care a fost deschisă o grupă mică, cu 20 de copii, la Grădiniţa nr. 9, o grupă mijlocie, cu 10 copii, la Grădiniţa nr. 2, şi o grupă mare, cu 13 copii, la Grădiniţa nr. 29.

Iniţiatorii proiectului susţin că prin acest proiect se doreşte o integrare mult mai uşoară a copiilor din Ucraina, dar şi să îi ajute pe micuţii refugiați să treacă mai uşor peste traumele războiului. Un alt beneficiu al proiectului este că părinţii copiilor au timpul necesar pentru a se concentra pe găsirea unui loc de muncă, care să le asigure independenţa financiară şi, implicit, să îi includă în comunitate.

Cursurile la aceste grădinițe sunt asigurate de voluntari, din rândul refugiaților, inclusiv persoane cu pregătire pedagogică.

Deocamdată, grupele de gărdiniţă au program scurt, însă, a anunţat viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu, se va trece la program prelungit.

„Pe lângă trauma pe care acești copii au suferit-o din pricina războiului, pe lângă trauma dislocării de lângă familiile lor, de lângă tații pe care i-au lăsat în urmă, este foarte important ca să facă parte dintr-un colectiv, un colectiv care le vorbește limba, în care se simt în siguranță și în care se pot integra, alături de copiii brașoveni, în comunitatea noastră. Cu atât mai mult cu cât în perioada următoare facem demersuri pentru asimilarea în piața muncii a celor care au venit pe raza municipiului Brașov, tocmai pentru că ne dorim ca aceștia să devină cât mai mult autonomi și independenți financiar, este foarte important ca în timpul zilei mamele să aibă unde-i lăsa pe cei mici în condiții de siguranță, cu o educatoare vorbitoare de limba ucraineană și să poată astfel să intre în piața muncii”, a declarat viceprimarul.

„Le mulțumesc mult brașovenilor”

La Grădinița nr. 2, miercuri, erau prezente două voluntare care desfășurau activități didactice cu copiii din grupa mijlocie. Una dintre cele două educatoare a fost profesoară de biologie și chimie în Zaporojie și s-a înscris ca voluntar la grădiniță pentru a mai uita de problemele de acasă și pentru a se integra mai ușor în comunitatea brașoveană. „Sunt din Zaporojie, am fost profesoară de chimie și biologie, dar în ultimul timp am lucrat ca maseuză. Sunt aici din cauza războiului din Ucraina, împreună cu cei doi copii ai mei. Oamenii sunt foarte binevoitori, sunt foarte fericită că am ajuns aici, orașul este frumos. Le mulțumesc mult brașovenilor. Cursurile la grădiniță și la școli sunt foarte importante pentru că ne scot din starea psihologică în care am fost, mai ales copiii, din cauza exploziilor pe care le-am auzit. Mă bucur că pot să arăt că într-adevăr se poate trăi exact cum a fost viața noastră dinainte de război. Este foarte important acest lucru. Am format multe grupuri de chat prin care vorbim unii cu alții, colaborăm, și căutăm soluții pentru a-i integra pe copii în școală și în grădiniță. Voluntariatul mă ajută să uite de problemele care sunt și sper să ajut la integrarea aceasta în comunitate. Simt că se poate!”, a declarat Tanya Zhursksa, 41 de ani, fost profesor de biologie și chimie

„Îmi place foarte mult, dar sper totuşi să mă întorc acasă”

Cea de-a doua voluntară este din Ismail şi a venit doar cu copiii, pentru a îi proteja de război. Vrea să se angajeze cât mai repede, deoarece trebuie să îi ajute cu bani pe cei rămaşi acasă, soţ, părinţi şi bunici. În Ucraina era manager la o agenţie de turism, la Braşov este educator voluntar la Grădiniţa nr. 2, unde sunt şi cei doi copii ai ei.

„Sunt aici din 3 martie, sunt foarte fericită că am ajuns în oraşul vostru, îmi place foarte mult, dar sper totuşi să mă întorc acasă. Acum ajut la grădiniţă, sunt voluntar. Copiii sunt fericiţi că pot să socializeze unul cu altul şi părinţii speră să-şi găsească loc de muncă. Mă gândesc că o lună-două voi rămâne totuşi aici, să-mi găsesc un loc de muncă, să-mi ajut părinţii care au rămas în Ucraina şi pe soţul meu, care nu are serviciu. Ismail este la 250 de kilometri de Odesa, care este un oraş important, pe care ruşii au început deja să îl atace. Am venit singură, pentru că soţul meu nu putea să plece, părinţii mei au încă părinţi, au gospodăriile lor şi de aceea nu au cum să lase toate lucrurile şi să vină şi ei aici”, a explicat Anna Parshulina, 31 de ani, manager agenţie de turism.

Grădinițele s-au pregătit serios

Pentru ca aceste grupe, pentru copiii din Ucraina, să funcţioneze în aceleaşi condiţii ca grupele de copii braşoveni a fost necesar ca grădiniţele, pe lângă spaţiile puse la dispoziţie, să găsească soluţii pentru mobilier, materiale didactice şi tot ceea ce este necesar pentru activitate. În acest moment, pentru cele trei grupe sunt asigurate toate dotările. Ba mai mult, cei mici au asigurată inclusiv hrana.
„Am avut un spaţiu disponibil şi am decis că îl putem amenaja şi putem întinde o mână. Toate amenajările le-am făcut din resurse proprii, am avut mobilier în grădiniţă, am avut voluntari care au ajutat la mutarea mobilei. Toate grupele de copii au donat materiale pentru această grupă nouă, au venit cu jucării, cu jocuri, cu material didactic. Părinţii s-au oferit în continuare să sprijine orice solicitare şi orice nevoie vor avea cei de la grupa ucraineană. Firma de catering care deserveşte grădiniţa s-a oferit să aducă gratuit mâncare pentru această grupă de 10 copii”, a precizat Daniela Alexandru, directorul Grădiniţei nr. 2.
Pentru grupele ucrainene, Inspectoratul Şcolar Judeţean a delegat personal care sprijină activitatea didactică a educatorilor voluntari de la cele trei grădiniţe, astfel încât integrarea copiilor din Ucraina să fie cât mai uşoară.

Municipalitatea şi IŞJ continuă discuţiile pentru extinderea programului, alte trei grădiniţe arătându-şi disponibilitatea pentru a deschide grupe de copii ucraineni, mai ales că tot mai mulţi dintre refugiaţii stabiliţi la Braşov doresc cam, măcar pentru o perioadă, să devină parte a acestei comunităţi, copii să meargă la şcoală sau grădiniţă, iar părinţii să lucreze.

De altfel, potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ Braşov, Valentin Bucur, astăzi se va deschide încă o grupă pentru 20 de copii ucraineni, la Grădiniţa nr. 19.

Citiți și:

BRAȘOVUL, din nou la CNN / Ucraineancă: „Este foarte, foarte, foarte bine!”

BRAȘOV. 2.000 de locuri de muncă pentru ucraineni. Mai greu e de potrivit cererea cu oferta

BRAȘOV. 75% dintre refugiații ajunși la CATTIA vor să se stabilească la noi / Se decontează cheltuielile cu hrana ucrainenilor cazați la „particular”

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 24-03-2022 07:42
Plusericii ăștia se dau de ceasul morții pentru cioloveci iar pentru oraș... „ciu-ciu”.
No, ciolovecii să-i voteze.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter