myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOVUL, locul al doilea pe țară la autorecenzare / Cum obții „adeverința” pentru o zi liberă plătită

  • Apreciez !Nu-mi place !-5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Recensământul Populației și Locuințelor, cel mai important eveniment social al anului, a debutat pe 14 martie, pentru prima dată în istorie, sub o nouă formă. Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren.

După 12 zile, Institutul Național de Statistică a recepționat aproape 1.314.000 de chestionare. Rezultatele primelor 12 zile de autorecenzare, care se face pe site-ul special dedicat, recensamantromania.ro, arată că Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 142.000 de chestionare completate și trimise. Bătălia de pe podium este aprinsă, Brașovul, cu 49.174 de chestionare completate până în 24 martie, are cu aproape 600 peste Cluj și este astfel pe locul al doilea (chiar primul între județe, deși ierarhia se face cu Capitala). Asta, deși clujenii au fost pe locul doi în primele 10 zile și se mândresc că au devenit un hub IT la nivel național. Județele Ilfov, Iași, Constanța și Timiș sunt și ele în top. În schimb, Mehedinți, Giurgiu și Tulcea sunt codașe, până acum, în topul autorecenzării.

Și ca pondere de chestionare completate raportat la populația estimată, în data de 1 decembrie 2021, „momentul zero” – 553.122 de persoane, Brașovul se află pe locul al doilea – 8,89%, după Botoșani, cu 9,68%, și e urmat de Ilfov – 8,14%.

În ceea ce privește ierarhia județeană, pe locul I la număr de chestionare este Brașovul, cu 18.655, fiind urmat, la mare distanță, de municipiul Săcele – 3.341 și orașul Zărnețti – 2.370. a polul opus se află Drăguș - 44 de chestionare, Voila – 39 și Fundata – 33.

În schimb, ca pondere în populație, municipiul Brașov este pe locul 30, pe podium fiind Homorod – 22,62% (503 chestionare, la 2.242 de persoane, populație estimată), Feldioara – 20,96% (1.356 raportat la 6.468), Cața – 20,53% (499 chestionare la 2.430 de persoane).

Până în 15 mai puteți apela și la asistență

Reamintim că fiecare salariat care se autorecenzează (chiar și asistat) are dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului. Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ. „La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele INS. Accesarea certificatului de confirmare se va putea realiza în baza CNP-ului.

Această primă etapă, a autorecenzării, se desfășoară până în 15 mai. Include și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.
În judeţul Braşov au fost amenajate 130 puncte, 11 fiind în municipiul Brașov (detalii:  BRAȘOV. Începe autorecenzarea, care aduce o zi liberă. Lista centrelor de asistență). Centrele de recenzare şi programul aferent, stabilit în funcţie de disponibilitatea recenzurilor, se pot afla de la fiecare primărie de localitate în parte. Lista este publicată şi pe site-ul recensământului, aici.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.

Sistemul avertizează asupra erorilor și omisiunilor

Autorecenzarea se face prin completarea chestionarului online, pe www.recensamantromania.ro. Dacă dai un răspuns greşit, de exemplu că eşti născut în 1980 şi declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul se colorează în roşu şi eşti alertat de sistem.
La finalul completării chestionarului, ţi se arată răspunsurile eronate şi întrebările la care ai omis să răspunzi.
După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe email persoana în cauză va primi şi un link de verificare a datelor transmise.
Dacă cineva a completat greşit un câmp, poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Citiți și:

BRAȘOV. Începe autorecenzarea, care aduce o zi liberă. Lista centrelor de asistență

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+3 #1 Raoke Kaka 27-03-2022 10:44
Si e ceva de lauda? E cam si cum am spune ca eram pe locul doi la injectati. Deci nimic de lauda.

Era de lauda daca eram la comert exterior, la salarii, la nivel de trai...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter