myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Ce schimbări propun specialiștii pentru strategia de parcare?! Cetățenii își pot spune punctul de vedere

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După cum am mai informat, Primăria Brașov și Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov au lansat în dezbatere publică strategia privind parcările din municipiul Brașov, pornind de la „Politica de parcare a municipiului Brașov" - un document care face analiza situației parcărilor și mașinilor din municipiu (vezi AICI).

Studiul a fost realizat de un grup de experți în mobilitate urbană.

Propunerile experților care au realizat studiul vizează atât o serie de politici publice pe care Municipalitatea ar trebui să le implementeze în următorii ani, cât și soluții tehnice de creștere a numărului locurilor de parcare.

Printre propunerile specialiștilor se numără:

- descurajarea utilizării autoturismului prin tarif acceptabil pentru parcare rezidențială, dar mare la destinație;
- demararea programului de construire de parcări multietajate în zonele de locuințe colective vechi. Țintă: 2 parcări pe fiecare cartier de locuințe colective vechi. Aceste parcări sunt gândite doar pentru prima mașină;
- 10% din parcările publice să fie în parcări multietajate;
- a doua și a treia mașină trebuie acomodată în parcări private sau la stradă, pe loc de vizitator;
- o gestionare mai eficientă a stocului de parcări existente, inclusiv a celor rezidențiale, neocupate în timpul zilei. Un exemplu sunt parcările rezidențiale de pe marile artere, unde parcarea să poată fi rezervată doar între 17:00 și 08:00, iar locatarii să poată parca gratuit, pe alt loc de parcare din cartier, dacă locul lor este ocupat;
- amenajarea de sensuri unice, ceea ce ar duce la crearea a aproximativ 2.000 de locuri de parcare;
- tarifarea locurilor de parcare și în zonele de case, având în vedere că mulți proprietari preferă să își lase, gratuit, mașina pe locurile de parcare de pe stradă, în loc să o parcheze în curte.

În ceea ce privește parcările din centrul istoric, experții propun:

- reconfigurarea sistemului de transport public, cu mai multe linii care ajung (măcar) până în Prund sau Pe Tocile. În prezent este mai facil să ajungi în centru, mai ales Prund/Șchei, cu autoturismul decât cu transportul public;
- amenajarea a două parcări multietajate (1 parcare vizitatori + 1 parcare rezidențială);
- parcări de scurtă durată (kiss&ride), 15 minute;
- limitarea parcării la 2h, apoi supratarifare sau amendă. Studiul a fost realizat de Vegacomp Consulting, în parteneriat cu CIVITTA Strategy & Consulting S.A., la comanda Primăriei Brașov, prin intermediul Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, în cadrul proiectului de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Propunerile experților au fost discutate în cadrul unor întâlniri cu consilierii locali, în 24 martie, și cu cetățenii, în 29 martie. La întâlnirea de ieri au participat în jur de 60 de cetățeni.

Mi se pare normal ca locurile de parcare rezidențiale să fie publice în intervalul 8:00-18:00 și obligatoriu să se impună ca fiecare să aibă numărul de telefon în parbriz”, ,,Măsuri pentru parcările rezidențiale: în locul blocatoarelor să fie caracatițele de pus la roți sau «valizele» care se pun pe parbriz", au propus participanți la discuții.

În continuare, brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de optimizare sau modificare a soluțiilor din acest studiu și să identifice cele mai importante 3 proiecte pe care le-ar demara în municipiul Brașov în privința parcărilor.

Ei pot completa chestionarul pus la dispoziție de AMDDTPB sau pot trimite aceste propuneri pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..">.

Ce spune primarul:

80.000 de locuri de parcare, cu tot cu parcările mall-urilor, la un număr de peste 90 de mii de mașini doar ale brașovenilor. Dacă adăugăm și turiștii, vorbim despre un deficit considerabil de parcări în municipiul Brașov. De aici pornim discuția despre soluții, și de la studiul pe care municipiul Brașov l-a făcut în ultimele luni. Un studiu care vine cu o analiză pe politicile publice, pe felul în care consiliul local poate să ia decizii în amenajarea de parcări noi, pe o prioritizare a investițiilor mai ales în cartierele din Brașov unde există această nevoie mare de locuri de parcare și pe felul în care, prin politici tarifare și prin decizii juste, putem să modelăm mobilitatea în oraș, astfel încât să conviețuim și pietoni, și bicicliști, și șoferi. Este o dezbatere de care Brașovul are nevoie într-un context în care există finanțări pentru a dezvolta infrastructura de parcare în municipiul Brașov, iar această dezvoltare trebuie să prioritizeze riveranii, trebuie să prioritizeze locuitorii Brașovului, și, totodată, reamenajarea unor spații publice astfel încât să mutăm mașinile pe verticală, iar în locul rămas liber să amenajăm spații de recreere, spații de sport, spații verzi”, a declarat primarul Allen Coliban.

VEZI ȘI:

DEFICIT. Conform unui studiu, în BRAȘOV sunt aproximativ 95.000 de mașini și doar 80.000 de locuri de parcare, cu tot cu cele private și ale marilor magazine / CONSULTARE PUBLICĂ pentru soluții

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter