myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Anunț important pentru cuplurile care intenționează să se căsătorească

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Noile modificări ale legii privind actele de stare civilă, Legea 119/1996, intrate în vigoare luna trecută, aduc o serie de modificări și clarificări în privința procedurilor de eliberare a documentelor prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane.

Una dintre modificările importante pentru cetățeni se referă la procedura de depunere a declarației de căsătorie și a documentelor necesare în vederea încheierii căsătoriei.

Astfel, declarația de căsătorie - care se depune personal și împreună de viitorii soți - și celelalte documente prevăzute de lege se pot depune, de acum, cu maxim 30 de zile înainte de data oficierii căsătoriei, și până în a unsprezecea zi înainte de această dată.

Până la apariția acestei modificări, cei care doreau să se căsătorească erau nevoiți să completeze declarația de căsătorie și să depună actele cu exact 10 zile înainte de oficierea cununiei civile, perioadă care includea și ziua depunerii și cea a oficierii.

Începând cu data de 2 mai 2022 a apărut Legea 105, care modifică Legea 119/1996. Aduce mai multe modificări asupra legii, iar una dintre acestea se referă la termenul de depunere a declarației de căsătorie, care nu mai este de 10 zile, inclusiv ziua depunerii declarației și ziua oficierii. Noua prevedere precizează că  «declarația de căsătorie se depune între a 11-a zi până la a 30-a zi», certificatele medicale prenupțiale rămânând valabile în această perioadă”, a precizat Melania Florescu, șef Serviciu Stare Civilă, din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Brașov.

Posibilitatea de a depune actele pe o perioadă de trei săptămâni în loc de o singură zi are avantajul că viitorii soți nu mai sunt obligați, indiferent de programul lor, să fie prezenți la starea civilă în acea singură zi disponibilă pentru depunerea actelor. Un alt avantaj este că se reduc timpii de așteptare și aglomerația din lunile cu foarte multe căsătorii. În plus, se elimină unele confuzii sau erori cauzate de calculul datei și care puteau crea neplăceri cuplurilor, în organizarea cununiei civile. În anumite situații, dacă unul dintre viitorii soți se află în imposibilitatea de a se deplasa la sediul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor, declarația de căsătorie se poate face și în afara sediului acestuia/acesteia, în fața ofițerului de stare civilă, cu aprobarea primarului.

Odată cu introducerea acestei modificări, certificatul medical prenupțial își păstrează valabilitatea până la oficierea căsătoriei, chiar dacă a fost depus cu 30 de zile înainte. Conform vechii proceduri valabilitatea acestui aviz medical era de 14 zile. Pentru cei care doresc să își rezerve o anumită oră pentru oficierea căsătoriei, o pot face online, cu cel puțin 30 de zile înainte de data aleasă pentru ceremonie. Această înregistrare nu înlocuiește obligativitatea de a se prezenta personal pentru depunerea declarației de căsătorie și a celorlalte documente.

Oficierea căsătoriilor în municipiul Brașov se face începând cu ora 12.00 în timpul săptămânii, iar în weekend, începând cu ora 11.00. În situația în care într-o zi de weekend, de obicei sâmbăta, există un număr mare de cupluri, oficierea se poate face și începând cu ora 10.00.

De aproximativ un an este posibilă oficierea căsătoriilor și în alte locuri decât Casa Căsătoriilor, contra unei taxe speciale de 1.000 de lei. Până acum, 21 de cupluri de brașoveni au apelat la această posibilitate în anul 2021 și 15 în acest an.

Prima căsătorie civilă oficiată la Brașov în alt spațiu decât Casa Căsătoriilor a avut loc în 5 iunie 2021. Perioada cea mai aglomerată în ceea ce privește oficierea căsătoriilor este iunie-septembrie, cu excepția perioadelor de post, când nu se încheie căsătoriile religioase.

Ziua cea mai solicitată este prima sâmbătă după postul Sfintei Mării. Înainte de pandemie s-au înregistrat și peste 70 de căsătorii în această zi. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter