myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”: Peste 20 de angajați silvici au fost agresați fizic sau chiar amenințați cu moartea, inclusiv la Brașov, de la începutul anului

Afirmația vine după ce un pădurar și familia lui au fost atacați de hoții de lemne, în propria curte, în județul Dâmbovița

  • Apreciez !Nu-mi place !+1

Afirmația vine după ce un pădurar și familia lui au fost atacați de hoții de lemne, în propria curte, în județul Dâmbovița

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva" a reacționat, după ce un pădurar și familia lui au fost atacați de hoții de lemne, în propria curte din Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa.

Potrivit sindicaliștilor, al căror comunicat a fost citat de stiripesurse.ro, de la începutul anului au fost înregistrate peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic numai la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în județele Brașov, Argeș, Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Suceava şi Vâlcea, fiind sesizate unităţile de poliţie şi parchetele competente teritorial, pentru desfăşurarea cercetărilor penale şi pedepsirea agresorilor.

Au fost de la cazuri de violenţă fizică care a necesitat îngrijiri medicale, până la ameninţări cu moartea, incendierea maşinilor personale şi hărţuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor, după cum susține Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, care a precizat că, în ultimii ani, şase pădurari au fost omorâţi, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, în ultimii ani.

De cele mai multe ori, anchetele durează luni şi chiar ani întregi, la care se adaugă durata proceselor în instanţele de judecată - minim unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor, fapt ce creează o stare de nesiguranţă şi de revoltă în rândul silvicultorilor, arată organizaţia sindicală.
Aproximativ jumătate dintre silvicultori - pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român, care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier - nu sunt dotaţi cu armament de serviciu, deşi aşa prevăd Codul silvic şi Statutul personalului silvic, atrage atenţia sindicatul pădurarilor.

Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018 a interzis utilizarea mai multor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România, se menţionează în comunicat.

În afara lipsei de armament şi de dotări, la această situaţie îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi a dimensionării cantoanelor şi districtelor silvice fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional, dar şi din cauza retrocedărilor haotice, care au condus la o fragmentare excesivă a pădurilor, apreciază organizaţia sindicală.

Pe această cale, Federaţia Sindicatelor Silva solicită oficial, din nou, sprijinul şi intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni.

Totodată, solicită intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, pentru urgentarea dotării personalului silvic cu responsabilităţi în ceea ce priveşte paza pădurilor cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloacele de apărare şi de intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare aşa cum sunt prevăzute de lege.

Sindicatul a promovat, cu sprijinul actualului ministru al Mediului, Tanczos Barna, în calitate de senator, un proiect de lege pentru modificarea şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, etc. comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre.

Foto - arhivă

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 01 Iul 2022
Euro   Euro   EUR   4.9461   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7286   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7088   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9311   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6612   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5289   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.9800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şi în perioada următoate va creşte valoarea ratelor bancare?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter