myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

COVID-19. Doctor din BRAȘOV: „GREUL NU A VENIT ÎNCĂ!” / „Măcar în al 23-lea ceas...”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Semnale de alarmă sunt trase de doctorul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, în legătură cu pandemia de COVID-19.
Brașov - Jurnal de "stare de urgență"
„GREUL NU A VENIT ÎNCĂ!”, atenționează acesta, adăugând și o listă cu ceea ce consideră el că ar trebui să se facă „măcar în al 23-lea ceas”.

Împreună pentru sănătatea comunității brașovene!

Redăm integral postarea sa de pe Facebook:

Brașov - Jurnal de „stare de urgență"

Ziua a 2-a - La capul cămilei/dromaderului !

INFORMAȚII STATISTICE: azi, la Brașov, 14 infectați confirmați din cei 260 la nivel național. Asta înseamnă o proporție de 5,4%. În creștere cu aproape o treime (27%) față de ieri, când era de doar 4,4% (11 din 247). Cifrele (număr de cazuri noi în proporție de 127% confirmă rata de multiplicare de 1,2 comunicată de dr. ASC (Adrian Streinu-Cercel).
GREUL NU A VENIT ÎNCĂ!

Dr. ASC: Urmează o perioadă de acalmie (epidemologică, nota mea, DG), echivalentă perioadei de incubație a virusului adus din străinătate de românii reîntorși cu sutele de mii în țară (și încă netestați, aș adauga eu într-o notă extrem de critică!).
Perioada de 4 (PATRU!) luni care urmează (aprilie-iulie) va fi extrem de grea, urmând ca un nou val de epidemie să înceapă din toamnă (septembrie?)
Și, atenție, vorbim de un scenariu apreciat de dr. ASC ca „realist spre optimist". Adică poate deveni unul „pesimist spre realist"!

CE E DE FĂCUT?
A. PENTRU PERSONALUL MEDICAL
A.1.Ținând cont de faptul că a fos dovedită existența de infectați asimptomatici, ar trebui începută, măcar în al 23-lea ceas, TESTAREA SISTEMATICĂ, mai întâi a tuturor cadrelor medicale implicate în contactul de primă linie cu potențialii pacienți (medici urgentiști, anesteziști, infecționiști, epidemiologi, specialiști în imagistică și laborator, medici de familie + restul personalului cu care colaborează - asistenți, infirmiere, brancardieri), apoi și a celorlalte categorii de personal medical din spitale.
Nu e posibil să fie considerată suficientă folosirea până în prezent pe plan național doar a circa 3000 de teste (atitudine considerată de OMS ca fiind profund greșită)! După cum ar trebui privită cu maximă revoltă de către întreg corpul medical folosirea cu prioritate a mai mult de 15% din totalul lor pentru parlamentari și funcționarii adiacenți acestora, în contextul în care au fost zile întregi în care testarea in structurile de boli infecțioase din țară nu a fost posibilă din lipsă de teste!
A.2. Organizarea resursei umane în două contingente: unul DE ACȚIUNE și al doilea DE REZERVĂ! Resursa umană e cea mai valoroasă resursă disponibilă, având și marele dezavantaj că nu e regenerabilă! A nu se uita că sutele de cadre medicale care vor fi, inevitabil, infectate, vor trebui înlocuite cu altele, aflate în stare bună de sănătate!
A.3. Crearea tuturor condițiilor pentru ca, inițial în structurile care tratează în prezent infectații cerți, și ulterior în cele pregătite pentru a o face în succesiunea stabilită (adică practic în toate spitalele de urgență din țară!), cadrele medicale să poată urma protocolul italian, fără nicio restricție generată de lipsa resurselor suficiente.
Ce au făcut italienii în spitale:
X) ture de 8 ore, nu de 12 sau mai mult;
Y) zilnic, la intrarea în tura se discută măsurile
de protecție și disponibilitatea lor numerică:
- masca chirurgicală ca minim acceptabil
în interacțiunea "de la distanță" cu
pacientul infectat;
- masca de tip FFP3 + vizieră/ochelari;
etanși + halat + 2-3 perechi de mănuși;
- duș cu clorhexidină obligstoriu la ieșirea
din tură;
Z) cât timp ești asimptomatic (dar testat
periodic) te poți întoarce acasă;
W) dacă ai devenit simptomatic:
- izolare la domiciliu pentru 3 zile;
- după 3 zile, daca pare COVID, ceri să fii
testat;
- dacă testul e pozitiv -> izolare la domiciliu
14 zile.


B. PENTRU CETĂȚENII OBIȘNUIȚI
B.1. Instituirea prin lege (urgent, DE AZI !!!) a izolării generale la domiciliu a tuturor cetățenilor țării pentru perioade succesive a câte 15 zile, funcție de evoluția epidemiei (modelul francez actual), cu asigurarea de către structurile M.A.I. și M.Ap.N. a respectării acestei prevederi. Va fi exceptată doar părăsirea justificată a domiciliului, pe bază de documente justificative (pe care nu le voi dezvolta). Ieșirea pentru aprovizionare cu cele necesare traiului zilnic va putea fi controlată prin emiterea unui permis cu număr de deplasări limitat, care va fi vizat la magazinele acreditate, prin certificarea datei în care a fost realizată aprovizionarea! Folosirea de sacoșe personale în locul coșurilor magazinelor va trebui să devină obligatorie
B.2. Limitarea accesului la utilizarea mijloacelor de transport în comun prin stabilirea unui program zilnic redus la trei-patru perioade bine determinate, a câte 1-2 ore fiecare.
B.3. Organizarea, după model coreean (de Sud, evident!) a unor puncte de testare în spațiul public, la care toți cei ce vor ieși din casă conform permisiunii, să poată fi testați, fie din proprie inițiativă, fie la cererea organelor de ordine.

Atât pentru azi! Pe mâine!

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-2 #1 Barbu Gh. 20-03-2020 09:15
Ce-mi place mie când ăla de pune silicoane la jartele ne dă lecții de epidemiologie. Nu zic că este un nepriceput, dar el să-și vadă de siliconate și să ne spună unul calificat în domeniu, ce și cum.
Citat | Raportează către un administrator
dumy
0 #2 dumy 20-03-2020 18:20
Sunt de acord cu propunerea și sfatul doctorului, știe ce vorbește, sa documentat
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 26 Mai 2020
Euro   Euro   EUR   4.8415   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4172   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4384   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5621   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2505   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1804   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4754   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5500   Creștere
Anunturi MyTEX

Va obţine Marcel Ciolacu postul de preşedinte al PSD?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter