myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

VESTE BUNĂ pentru PFA-urile afectate de COVID-19

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) fără salariați, care-și întrerup activitatea în timpul stării de urgență, vor primi o indemnizație lunară fixă de la stat. Dacă inițial s-a stabilit ca aceasta să fie de 2.230 de lei, Guvernul s-a răzgândit, printr-o ordonanță de urgență adoptată ieri, și o va majora la puțin peste 4.000 de lei. Momentan, Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020 face referire la o indemnizație fixă egală cu salariul minim brut pe țară, care are un cuantum de 2.230 de lei. Aceasta va putea fi acordată, la cerere, PFA-urilor, II-urilor și IF-urilor fără salariați care-și întrerup activitatea în timpul stării de urgență. Totuși, printr-o altă ordonanță de urgență, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, se va stabili ca indemnizația să fie majorată la 75% din câștigul salarial mediu brut. Asta ar însemna aproximativ 4.072 de lei, adică aproape o dublare a sumei inițiale.

Potrivit declarațiilor ministrului muncii, Violeta Alexandru, referitor la ordonanța recent adoptată, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor putea solicita banii la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Procedura va fi, teoretic, la fel ca în cazul angajatorilor care vor cere subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic. Astfel, lucrătorii independenți vor depune la agenția din zona lor o cerere de acordare a indemnizației și o declarație pe propria răspundere, banii urmând să fie acordați strict pentru perioada stării de urgență. Pentru perioada 16-31 martie 2020, profesioniștii vor depune individual cererile și declarațiile la începutul lunii aprilie 2020. Ulterior, pentru perioada 1-14 aprilie 2020, documentația se va depune la începutul lunii mai 2020. Cele două perioade reprezintă cât este stabilit momentan să țină situația de urgență, cu posibilitatea prelungirii dacă este nevoie. Indemnizațiile nu se vor mai acorda după terminarea stării de urgență.

În 15 zile de la depunerea documentației, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor primi banii de la stat. Iar apoi vor trebui să declare și să achite impozit pe venit și contribuții de pensii și sănătate. Cei care sunt în aceeași situație, dar care au salariați, vor putea să ceară numai subvenționarea șomajului tehnic pentru salariați, nu și în nume propriu. Totuși, PFA-urile ar putea să ceară și indemnizația obișnuită de șomaj, dacă au contract cu agențiile de ocupare a forței de muncă și au plătit contribuții la stat.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Joi, 24 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8722   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1883   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3309   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5207   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2494   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1240   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4911   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.2400   Scădere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că după alegerile locale va urma un lockdown în România?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter