myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

ABERANT. 1.200.000 de români nu mai apar ca asigurați la sănătate. Contribuția li s-a reținut, totuși

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pe perioada șomajului tehnic, casele de sănătate au scos din evidența asiguraților persoanele aflate în această situație, deși acestora li s-au plătit contribuțiile, din cauza unui formular ANAF care i-a „bifat” drept neasigurați. Deși acest document a fost corectat din mai de către Fisc, iar oamenii ar trebui să figureze în sistem ca asigurați, aceștia tot nu apar. Asta, din cauză că, la peste 10 ani de la megascandalul cu românii scoși datori fictiv la Sănătate, retroactiv pe cinci ani, instituțiile nu au corelate bazele de date, nu comunică între ele sau comunică defectuos.

Iar cei care au de suferit sunt angajații. Peste un milion de români au fost sau mai sunt în șomaj tehnic. Dacă au probleme medicale și au nevoie, de exemplu, de medicul de familie trebuie să plătească sau să rabde, pentru că în scriptele Casei de Sănătate apar neasigurați. Deși legea spune altfel. „În prezent sunt 1,2 milioane de angajaţi în şomaj tehnic, iar aceştia sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, întrucât şomajul tehnic reprezintă 75% din valoarea salariului brut”, a precizat Victor Picu, preşedinte ANOFM. Ironia sorții este că ne joacă feste un formular tipizat, în timp de digitalizarea rămâne un deziderat.

Fiscul a corectat, sistemul CNAS e inflexibil

Consultantul fiscal Cornel Grama a explicat pentru HotNews cum s-a creat situația aceasta gravă și aberantă: „Problema a apărut de la prima lună de șomaj tehnic. Formularul (112) făcut de ANAF, automat când venitul era zero, punea omul neasigurat. S-a transmis așa. În luna mai, probabil s-au sesizat și au modificat formularul respectiv și omul apărea asigurat. Totuși, degeaba, că sistemul Casei de Sănătate nu i-a mai introdus. (...) Acum omul când se duce la medicul de familie, să ia o rețetă compensată sau să se interneze, apare neasigurat. Casa de sănătate l-a scos și: Salut! Dacă tu ai corectat ulterior, sistemul la rândul său nu mai corectează. În mod normal, prin legislația pe șomajul tehnic are asigurare (chiar dacă e suspendat contractul de muncă- nota red.) (...) „Bine că facem informatizare, conectăm casele de marcat, le facem nu știu cum, dar o validare a omului în sistem să-și ia un medicament nu se poate. E incredibil așa ceva. (...) Acum iese la iveală cum instituțiile nu comunică între ele. Chiar dacă încerci să semnalezi o problemă la o instituție, aceasta dă vina pe alta și tot așa. În final vina pică pe contabil că el nu a făcut bine. Dar fiecare casă de sănătate a dat câte o informare, fiecare are propria metodă și fiecare e pe lângă lege”.

Casele de asigurări propun un artificiu pe lângă lege

Informarea la care se referă Grama se află pe site-urile mai multor case județene de asigurări de sănătate, nu și al Brașovului, nici pe cel al CNAS. „Conform art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada șomajului tehnic reprezintă cauza de suspendare temporară a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului. Facem precizarea că angajații care au fost în șomaj tehnic trebuie raportați ca salariați în Declarația 112 cu data intrării în plată a șomajului tehnic, deoarece a fost reținută contribuția de asigurări de sănătate. În acest sens, angajatorii vor transmite la ANAF declarații rectificative pentru lunile în care salariații au figurat pe șomaj tehnic, în vederea obținerii calității de asigurat în Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate din România”, se arată pe pagina de internet a CAS Maramureș.
Adică firmele sunt nevoite să depună declarații rectificative la 112 pentru a remedia ceea ce casele de sănătate spun că ar fi eroarea celor care au depus formularul.

Pe de altă parte, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) a semnalat, într-o scrisoare adresată Guvernului, faptul că situaţia în care salariaţii sunt eliminaţi automat din sistemul de asigurări de sănătate în urma unei suspendări mai mari de 30 de zile, există de mai mulţi ani, iar soluţia oferită de funcţionarii caselor de sănătate este nelegală şi folosită ca un „artificiu” pentru a putea reintroduce salariatul în sistemul de sănătate: „depunerea de declaraţii rectificative (D112) pentru luna în care a fost încetată suspendarea, cu introducerea manual, pentru fiecare suspendat, a datei de început a contractului individual de muncă, ca fiind un nou contract!”. 

Soluția e simplă

La fel ca UGIR consideră și consultantul fiscal: „Casa de sănătate ce zice? Contabilii să facă ei declarație rectificativă în care să treacă data când s-a suspendat și când a intrat în sistem. Nu modific nimic. Ei (Casa de Sănătate - n.r.) trebuie să respecte legea: oamenii care sunt în șomaj tehnic să-i bage asigurați. Ei au toate datele să remedieze problema, că este vorba de un milion de oameni. (...) Fiecare casă de sănătate a dat câte un comunicat și fiecare cu altă metodă de a corecta o prostie. Trebuie să știe că omul, din momentul în care și-a făcut carte de muncă , are asigurare, punct. Își pierde calitatea dacă și-a desfăcut contractul de muncă sau are concediu fără salariu. Ei, dacă au făcut formularul prost de la început, să remedieze treaba”.

Din păcate, rectificarea necesită modificarea calităţii de asigurat manual, deoarece softurile actuale nu sunt adaptate la această anomalie

Soluția? „Agenția pentru șomaj are lista cu oamenii care au fost în șomaj tehnic. Ăia să dea datele la Casa de Sănătate și să-i valideze în sistem. Ce mare lucru?”, a mai spus consultantul fiscal Cornel Grama, pentru HotNews.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-1 #1 Barbu Gh. 09-07-2020 07:31
Idioțenia bugetarilor rrrumânistanezi lovește din nou. Și prostimea tace și le plătește salarii uriașe, vouchere de vacanță și sporuri fanteziste!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 09 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9050   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8089   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0290   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2493   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7290   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5079   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.2700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că PSD ar fi de acord ca „rotativa” premierilor să nu mai aibă loc?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter