myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

CORONAVIRUS ROMÂNIA. INCERTITUDINEA TESTELOR! Explicațiile unui specialist... „Modalitate ultra-autoritară; eu mă aștept la ce e mai rău”!

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Nebunia privind testele pentru Covid-19 în România a fost declanșată de cazul CFR Cluj, când 23 de persoane au fost testate pozitiv, pentru că la o zi-două distanță, după retestare, să se anunțe că majoritatea sunt... negative. Astfel, s-a adus în discuție ipoteza că ar fi persoane care ar fi fost internate sănătoase în spital pe baza testului (fals) pozitiv, existând riscul evident de a se infecta acolo. Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit pe acest subiect, dar nu prea a reușit să convingă...

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, a făcut, însă, o amplă analiză, din care ar reieși că sunt dubii cu privire la buletinele emise zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

„Ca să fiu foarte clar, PCR-ul (testul Covid-19 - n.r.) se face într-un laborator de biologie moleculară cu o anumită tehnică de genetică moleculară. Este o tehnică foarte dificilă, nu înseamnă că, dacă ai un aparat, ai băgat proba și ai rezultatele. Rezultatele depind de modul corect de prelevare, de modul corect de prelucrare și de modul corect de interpretare. Laboratorul molecular trebuie acreditat de o instituție independentă, care verifică rezultatele periodic și abia după aceea poți avea o anumită credibilitate. În același timp, aceste laboratoare trebuie să aibă personal atestat în genetică moleculară. Ori să existe astfel de personal în 130 de laboratoare, cum zice Ludovic Orban, eu mă îndoiesc. Când a început pandemia, din cunoștințele mele, erau 6 laboratoare cu personal atestat. Poate erau mai multe, să zicem 10, dar la DSP-uri nu figurau mai multe. Iar în sistemul privat erau 1-2, poate 3, dar în nici un caz 130. În aceste condiții, marja de eroare care și așa este mare, de 4% la această metodă (de regulă la o metodă de laborator se acceptă o marjă de eroare de maxim 1%), această marjă de eroare crește exponențial. Eu sunt foarte circumspect cu privire la rezultatele acestor testări, dar ce e mai grav este că, pe baza acestui rezultat, o serie de persoane sunt introduse într-un mediu în care virusul este foarte concentrat. Mă refer la asimptomaticii care sunt minim 48 de ore internați într-un spital Covid”, a declarat Astărăstoae pentru servuscluj.ro, continuându-și expunerea: „Practic, posibilitatea ca un test să iasă fals-negativ sau fals pozitiv depinde extrem de mult tocmai de modul în care aceste probe sunt prelucrate. Fals negative apare atunci când concentrația de virus este mică și tehnica de replicare nu a fost bine utilizată, pentru a putea fi identificat. Fals-pozitiv apare în momentul în care recoltarea nu s-a făcut cum trebuie și replicarea în faza de pregătire a probelor s-a făcut exagerat. Dacă laboratoarele nu sunt acreditate și personalul nu e atestat, iar proba nu e utilizată corect, marja de eroare poate să crească la 10, 20, până la 30%”.

Unde sunt focarele majore?!...

Apoi, dr. Astărăstoae a subliniat: „Peste tot în lume se analizează și internează cazurile simptomatice și cazurile critice. Cât timp sistemul de sănătate poate să le acopere nu este nici o problemă, pentru că virusul circulă în continuare, nu se oprește la poarta spitalului, nici la mască. Ideea e ca sistemul sanitar să nu colapseze, atâta timp cât există un virus care nu are un tratament etiologic, avem doar tratament simptomatic. La modalitatea acestea ultra-autoritară, în care nici o voce critică nu are voie să se exprime și nu se învață din greșeli, eu mă aștept la ce e mai rău. Observați că focarele majore sunt în case de bătrâni, în case de copii și în spitale. Nu am văzut un focar major la o terasă, la o cabană, la o stațiune. Măsurile trebuiau de la început, diferențiate pe baza acestor elemente științifice, unde sunt focare, unde este personal calificat și laborator acreditat. Nu se poate face training într-o zi, două sau o săptămână. Eu am creat laborator de genetică moleculară la IML, pe când eram președinte al Colegiului și toată formalitatea a durat 7 luni, neavând nici o piedică birocratică... Prin urmare, datele comunicate oficial sunt contradictorii și nu te mai poți încrede în ele”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-2 #1 Barbu Gh. 30-07-2020 09:11
Eeee, încet-încet se dezumflă și isteria asta cu „pandemia”, cu „covidul”. Cât mai durează până prostimea realizează că acest covid este doar o altă gripă? Ce mortalitate este la această „pandemie”? CÂT??? Câte victime au fost la ultima pandemie adevărată? Cea de gripă spaniolă? Sau să revenim la zilele noastre: ce mortalitate este la cei bolnavi de NIPAH? De Ebola?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 25 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8750   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1874   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3319   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5137   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2497   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1318   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4926   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3000   Creștere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Sunteţi mulţumit de modul în care s-au desfăşurat alegerile locale?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter