myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

COVID-19. Un îndrăgit și respectat preot din județul Brașov, soția sa și fiul lor, șef la DSVSA, au decedat după infectarea cu SARS-CoV-2

  • Apreciez !Nu-mi place !+4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Preotul râșnovean Nicolae Puchianu, soția sa și fiul lor, dr. Gheorghe Puchianu, au decedat după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Trecerea în neființă a părintelui Nicolae Puchianu, dar și cea fiului său sunt deplânse inclusiv pe internet. Preotul a fost înmormântat în data de 4 septembrie, iar ieri, 14 septembrie, a pierdut lupta cu moartea și fiul său, prof. dr. George Puchianu, de la DSVSA Brașov. Despre el, apropiații susțin că este pacientul transferat la București nu doar cu noul coronavirus, ci și cu „floră de spital” (VEZI ȘI:COVID-19. Pacient transferat și cu „floră de spital” de la BRAȘOV la București). 

„Dumnezeu să-l odihnească lânga cei ce i-au fost dragi! Compasiune, mângâiere și putere Cristinei și întregii familii greu încercată! Drum lin în împărăția stelelor, Domnule Profesor Dr. George Puchianu!”, a scris o apropiată a familiei, la câteva ore după decesul lui.

Și despre moartea tatălui său, preot Nicolae Puchianu, s-a scris cu durere... 

„Părintele Puchianu şi-a dedicat viaţa cărţii. A scris mai multe lucrări, iar biblioteca sa numără peste 20.000 de titluri.  
Părintele râşnovean Nicolae Puchianu este preotul care, până acum, a scris şi publicat 16 cărţi, fiind un autentic om de cultură. Chiar şi recent, la aproape 90 de ani, îşi petrecea zilnic ore întregi printre zecile de mii de fişe pe care le-a elaborat în urma lecturilor sale. Ajuns la o vârstă venerabilă, părintele Puchianu a continuat  să se dedice culturii.
«Aurul vieţii mele» și-a numit cu mândrie propria biblioteca. Biblioteca părintelui Puchianu numără peste 20.000 de titluri, printre ele aflându-se lucrări de inestimabilă valoare.
Cu ani în urma declara:
«Foarte multe dintre cărţi le-am cumpărat, unele chiar din timpul liceului, fiindcă am iubit cultura dintotdeauna. A fost cred destinul meu, eu provenind din familia care a dat cei mai mulţi intelectuali din zona Branului. A contribuit la alcătuirea acestei biblioteci şi faptul că profesorul Ioan Moşoiu, director al Colegiului Andrei Şaguna, mi-a lăsat prin testament o parte a cărţilor sale. Unele sunt vechi de două sau trei sute de ani. Cărţile sunt aurul vieţii mele», a precizat preotul Nicolae Puchianu. Dragostea pentru cărţi s-a arătat în cazul acestui autentic om de cultură şi în timpul studiilor: a învăţat cinci limbi străine şi s-a oferit să aibă în grijă o adevărată comoară, respectiv biblioteca documentară a Institutului Teologic din Sibiu. «Am avut acces şi am avut în grijă peste 500.000 de cărţi. Am condus acea bibliotecă renunţând la toate micile plăceri ale adolescenţei. M-am dedicat încă de atunci doar culturii, aşa că după însuşirea cunoştiinţelor despre limbile clasice am putut să studiez cărţi vechi bisericeşti în toate locurile din care am ajuns», a adăugat părintele Nicolae Puchianu.
Mâine ar fi implinit 90 de ani dacă acest virus nemilos nu i-ar fi curmat viața. Înainte cu câteva zile de-a se îmbolnăvi încă scria și alături de fiul său, Gheorghe Puchianu, alegea coperta viitoarei cărți.
Crud destinul acestei familii, care în câteva zile a pierdut trei oameni dragi, nedreaptă soarta fiului părintelui, Puchianu George, care luptă să trăiască (n.r. între timp a decedat...), prea mare suferința întregii familii, mult prea mare..
Odihnească-se în pace preot Mihai Manolache, preoteasa Rodica Maria Puchianu și preot Nicolae Puchianu! Chiar dacă plouă, haideți să fim alături de această familie astăzi la ora 14, la Biserica Sfântul Nicolae din Râșnov...", a scris Irina Palade, pe internet, în data de 4 septembrie.

Și pe contul de Facebook al Parohiei Râșnov II, Biserica Sf. Nicolae a fost postat mesaj de condoleanțe, în ziua înmormântării părintelui:

„Dragii noștri,
Părintele Nicolae Puchianu a plecat la Domnul. A slujit parohia II între 1976 și 2007, împlinindu-si misiunea și punând în lucrare pasiunea de istoric. Înmormântarea are loc astăzi, la ora 14, cu slujirea în biserica mare și depunerea în cimitirul parohial, alături de doamna preoteasa, plecata doar de o săptămână.
Până de curând, părintele a deschis biserica la înviere an de an, cu cuvintele: «Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra Împăratul slavei.
Cine este acesta Împăratul slavei? Domnul Cel tare şi puternic, Domnul Cel tare în război».(Ps 23,7-8)
Să fim alături de familia încercată atât de dureros".

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+3 #1 Barbu Gh. 16-09-2020 09:04
Al dreaqu popă, exact de „lucovid” a crăpat. Nu din cauza vîrstei iar ălălalt nu din cauza „nosocomialelor ”.
Când n-o să mai punem botul la mizeria asta cu „pandemia” și cu „lucovidul” și cînd o să construim spitale, nu doar biserici.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 18 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9472   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7020   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8347   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7195   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2472   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6646   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.8200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că în acest moment este bine să se renunţe la cota unică?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter