myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

COVID-19. BRAȘOV. Primarul Allen Coliban, despre învățământul privat și after-school-uri

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primarul Allen Coliban a avut astăzi o discuție, online, cu reprezentanții unităților de învățământ private din municipiul Brașov (acreditate/autorizate), pentru a vedea care sunt problemele acestui sector, dar și pentru a găsi soluții. La întâlnire, pe lângă cele cinci unități de învățământ acreditate și cele șase autorizate care funcționează la nivelul Brașovului, au participat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și consilieri locali.

Discuțiile s-au concentrat pe modul în care închiderea unităților de învățământ, începând cu luna martie, a afectat funcționarea sistemului privat de învățământ, atât din punct de vedere educațional, cât și financiar. Astfel în foarte multe situații, copiii de la unitățile de învățământ private au migrat către centrele educaționale și after-school-uri, deoarece acestea au profitat de o lacună legislativă, nefiind încadrate ca unități de învățământ. Unul dintre participanții la discuție a dat și un exemplu, din 100 de preșcolari, 60 au plecat la un centru educațional. Ceea ce l-a făcut pe reprezentantul acelei școli să spună că, din păcate, respectarea legislației în domeniul învățământului i-a cauzat mai multe probleme.

O altă situație dificilă cu care se confruntă unitățile de învățământ private este cea a finanțării. Dacă în cazul celor acreditate nu sunt probleme deoarece banii sunt virați în funcție de costul standard per elev, în cazul celor care sunt doar autorizate, aceste sume nu se pot acorda.

Solicitarea participanților a fost ca primarul să facă demersuri pe lângă reprezentanții Guvernului în teritoriu pentru modificarea legislației în materie.

Reprezentantul unei școli private a precizat că, în lunile în care activitatea a fost suspendată, pierderile cumulate au ajuns la 110.000 de euro la unitatea respectivă. Din acest motiv, solicitarea reprezentanților mediului de învățământ privat este ca Municipalitatea să găsească soluții de sprijin pentru redeschiderea acestor unități, cel puțin la nivel de preșcolari, clasa 0 și clasa I, mai ales că, din punctul lor de vedere, „nu poți să înveți un copil să scrie și să citească prin intermediul computerului, ca să nu mai vorbim de interacțiune socială”.

Pe de altă parte, primarul Coliban a subliniat faptul că nu poate modifica, la nivel local, regulile conform cărora se închid unitățile de învățământ, dar că se pot implementa acele măsuri care să ducă la reducerea numărului de cazuri la nivelul Brașovului.

În paralel, se pot face demersuri la nivel central pentru soluționarea finanțării acestor unități de învățământ și să se reglementeze activitatea centrelor educaționale care profită de lacunele legislației și fac concurență neloială unităților de învățământ care funcționează în legalitate.

„Am văzut astăzi o primă reacție din partea ministrului Educației cum că vor fi redeschise școlile. Nu știu în ce condiții și care care a fost comunicatul, dar pe de altă parte văd migrația aceasta spre centrele educaționale, spre after-school-uri, a unei părți dintre copiii care studiau la dumneavoastră. Din punctul meu de vedere, politicul ar trebui să ia deciziile pe baza unor date și pe baza unor opinii din partea specialiștilor, și cu asta încerc să vă fac mai clar poziția mea cu privire la închiderea sau nu a școlilor. Deci, pe de o parte ar trebui să pornim de la o analiză și de la niște păreri ale unor specialiști. Pe de altă parte, măsurile pe care le aplicăm ar trebui să fie echitabile și coerente. Dacă lași o portiță în întregul sistem, va fi sabotat orice mecanism. Legat de filozofie, am văzut că unele țări merg pe ideea de a proteja partea de educație și pun presiune pe mediul economic; la noi, cumva, decizia a fost mai mult sau mai puțin în sens invers, am spus «izolăm o parte și izolăm partea aceasta de întâlniri și relaționare, interacțiune între oameni, începând de la școală de la vârste mici până la târguri restaurante și așa mai departe, dar încercăm cumva să protejăm mediul economic». Este o decizie pe care știm cu toții, o ia Guvernul, se ia la nivel central, avem foarte puține mecanisme și pârghii la nivel local. Singurul lucru care a ținut de noi, pe Comitetul Local Pentru Situații de Urgență, a fost să aliniem partea de creșe la tot ceea ce însemna circuitul, lanțul educației - grădinițe școli și așa mai departe. Ar fi fost cumva ciudat dacă nu făceam acest lucru. Cam asta a fost logica. Iar logica dintr-o perspectivă imunologică este aceea de a închide un sector, a măsura, a vedea rezultatele și după aceea a ajusta aceste măsuri. Și, noi nu am făcut altceva la Brașov decât să ne aliniem la deciziile de la București și la deciziile la nivel județean. Mă opresc pe subiectul de ce închidem sau de ce nu închidem (...)”, a declarat primarul Allen Coliban în deschiderea întâlnirii.

Primarul Coliban a invitat, din nou, peste două săptămâni, reprezentanții unităților de învățământ din mediul privat la o nouă rundă de discuții.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 23 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1259   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7599   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4930   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2305   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3554   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.2100   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că noua echipă FC Brașov va reuși să îndeplinească obiectivul impus de Municipalitate: menținerea în Liga 2?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter