#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Angajații unui centru de vaccinare au lucrat „gratis” o lună. Își cer banii în instanță de la Primărie, care a chemat în judecată Ministerul Sănătății

  • Apreciez !Nu-mi place !-13
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Constatam ieri că nepăsarea autorităților față de oamenii direct implicați în bătălia anticoronavirus, personalul din centrele de vaccinare, poate sabota tot efortul de combatere a pandemiei (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. Cum se (mai) sabotează campania de vaccinare: întârzieri în plata personalului medical).
Mai mult, dacă toate centrele de vaccinare din județ și din țară s-au confruntat cu întârzieri de două-trei luni în plata salariilor, există angajați care își așteaptă și acum banii pentru serviciile medicale pe care le-au oferit acum șase luni brașovenilor.

Este vorba despre medicii, asistenții medicali și registratorii care au deservit centrul de vaccinare organizat de Primăria Brașov la Sala Sporturilor, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov. Centrul a fost deschis în  martie și s-a închis la 1 iulie. Primăria a contractat un operator privat, o clinică din Brașov, care a gestionat activitatea, angajând personalul, ce urma și a fost plătit de municipalitate, cu banii virați de către DSP de la Ministerul Sănătății. Toate bune și frumoase, doar că în timp ce Primăria a plătit salariile, banii de la DSP nu au mai venit. „Din câte știu, că am mai cerut puncte de vedere din alte județe, doar DSP Brașov a refuzat și refuză să plătească, pe motiv că oamenii care au lucrat la acel centru nu au fost direct angajați de Primărie. Deși operatorul privat ne-a prezentat toate fișele de pontaje, toate documentele necesare, validate, pe care le-am depus la DSP, ca și cum ar fi fost propriii angajați. Din cele patru luni, cât a funcționat centrul, noi am achitat salariile pe trei luni și urmează să recuperăm de la DSP, iar aprilie a rămas fără plată. Furnizorul ne-a acționat în instanță, iar noi ne-am îndreptat, la rândul nostru, cu o acțiune împotriva Ministerului Sănătății. Cum spuneam, doar la Brașov s-a interpretat legea altfel”, ne-a declarat viceprimarul Flavia Boghiu (foto, dreapta). 

Circuit birocratic greoi

Recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare au fost reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 3/2021 din 15 ianuarie 2021. Personalul din centre este plătit cu un tarif orar, în funcție de numărul de ore lucrate: 90 de lei/oră pentru medici; 45 de lei/oră pentru asistenţi medicali; 20 de lei/oră pentru registratorii medicali. Sumele sunt impozabile. Cheltuielile pentru plata personalului medico-sanitar şi registratorii medicali din centrele de vaccinare împotriva COVID-19 se finanţează din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, conform OUG 3/2021. Finanţarea se acordă în baza unor contracte încheiate între DSP cu reprezentanţii legali ai autorităţilor administraţiei publice locale, care au organizat centrele de vaccinare împotriva COVID-19 în alte spații decât cele din cadrul unităţilor sanitare. E un conglomerat instituțional format din mai mulți actori: administrațiile locale în administrarea cărora se află unele centre de vaccinare, direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor. Autoritățile locale solicită finanțare pentru centrele de vaccinare aflate în administrația lor de la DSP. Care centralizează toate cererile, pentru toate centrele din județ. În următorul pas, DSP formulează o cerere de finanțare de la Ministerul Sănătății, care, de asemenea, centralizează toate cererile de la DSP-uri. Suma respectivă este solicitată apoi de la Ministerul de Finanțe. Ministerul de Finanțe alimentează conturile DSP-urilor. Dacă, de exemplu, autoritățile locale nu trimit la timp documentele către DSP-uri, acestea nu pot solicita finanțare la minister în termenul dat. În felul ăsta, apar decalaje, și salariile rămân neplătite.
Traseul este diferit în cazul celor plătiți pentru activitatea de vaccinare de către Casa de Asigurări de Sănătate (medici de familie, medici specialiști și unități sanitare care au dorit să încheie contracte cu CAS).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+6 #1 Barbu Gh. 28-10-2021 08:35
Vor și bani pentru că stăteau degeaba. Doar îi vedeați cum zăceau. SAU DANSAU PE MUZICĂ DE MANELE!

CÂND SE TERMINĂ BATJOCURA CU SPORUL DE „LUCOVID”??? ĂLA DE 80%!!!!! 80%, OAMENI BUNI!!! PLUS CELELALTE SPORURI!

Nu sunt bani de medicamente dar pentru criminalii ăștia care injectează prostimea cu seruri experimentale sunt! Când injectezi în masă populația cu seruri experimentale cum se cheamă?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Anunturi MyTEX

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter