myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Trei petiții pentru cursuri și examene online la Universitatea Transilvania

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Studenți ai Universității Transilvania din Brașov au lansat o petiție publică prin care solicită conducerii instituției să renunțe la cursurile față în față, dat fiind faptul că orașul Brașov are o incidență de peste 12 infectări la mia de locuitori, incidență care de săptămâni întregi este în creștere.

„În cazul altor localități din țară, la o asemenea incidență, universitățile locale au trecut fie la ore în sistemul hibrid, cursurile desfășurându-se online, iar seminarele și laboratoarele fizic, fie în regim full online. Universitatea Transilvania, la ora actuală, este singura din țară unde studenților li se impune regimul fizic pentru toate activitățile didactice în asemenea condiții”, susțin studenții.

Petiția a strâns într-o săptămână peste 1.700 de semnături. Inițiatorii amintesc şi de „motive personale”, ce ţin de protecţia persoanelor… nevaccinate: „Un procentaj foarte mare de studenţi sunt nevaccinaţi, ceea ce înseamnă că aceştia sunt mai predispuşi infectării şi dezvoltării de simptome grave. Totodată, ei pot transmite boala mai departe, în interacţiunea cu familiile acestora, cu prietenii şi cu alte persoane. Este în interesul nostru să ne purtăm de grijă atât nouă înşine, cât şi familiilor şi persoanelor apropiate”.

Tot ei mai spun că „universitatea nu ne poate asigura protecţia necesară: sălile de curs sunt mici, iar cât timp la curs sunt prezente două grupe din aceeaşi specializare, plus alte două sau trei grupe de la alte specializări conexe, este imposibilă respectarea distanţării sociale sau prevenirea infectării, chiar şi cu purtarea măştii. De asemenea, sălile de curs nu sunt mereu deschise, studenţii fiind forţaţi să aştepte pe culoarele înguste intrarea la ore, situaţie în care se pot strânge chiar sute de persoane pe un coridor care nu oferă posibilitatea distanţării. Mai mult decât atât, având în vedere că reglementările nu impun rigurozitatea cuvenită, mulţi dintre studenţi aleg să nu poarte masca de protecţie. Sălile de curs sunt rar sau deloc dezinfectate, acestea fiind doar aerisite timp de cinci-zece minute după retragerea studenţilor. În cazul sălilor care prezintă echipamente pe care studenții le utilizează în timpul activităţilor didactice, situaţia devine şi mai absurdă; deplasarea studenţilor între corpurile universităţii constituie un alt pericol demn de luat în considerare: este bine-cunoscut faptul că studenţii Universităţii Transilvania Braşov sunt forţati, prin planificarea activităţilor de învăţământ, să facă naveta cu autobuzul sau pe jos între diferite corpuri în aceeaşi zi pentru a putea participa la activităţile didactice. În situaţia pandemică actuală, această deplasare este periculoasă şi dezvăluie o nepăsare din partea conducerii universităţii în ceea ce priveşte sănătatea şi protecţia studenţilor”. Mai amintesc şi de situaţia căminelor, care, susţin iniţiatorii, ar fi una „deplorabilă”.

Conducerea universității invocă regulamentul

De cealaltă parte, conducerea Universității Transilvania precizează că această petiție reprezintă doar  minoritate în rândul studenților. „Să nu uităm că avem 20.000 de studenți și, deși luăm în considerare părerile tuturor studenților, totuși, reprezintă o minoritate extrem de mică. Majoritatea doresc prezența fizică, însă, indiferent de dorința unora sau atora, nu uitați că avem o legislație care stabilește clar modul de desfășurare a activităților și cine decide în acest sens” a afirmat rectorul Universității Transilvania, prof.ing.dr. Ioan Vasile Abrudan, pentru radiobrasovfm.ro.

Mai exact, decizia este luată de Senatul Universității, în care 25% dintre membri sunt reprezentanți ai studenților.

Conducerea Universității mai susține că monitorizează zilnic situația infectărilor, iar deciziile sunt luate în funcție de evoluția epidemiologică. „Avem circa 1% dintre studenți, într-o perioadă de 14 zile, care sunt infectați cu COVID, nu au fost cazuri grave și acești circa 1% sunt și din Brașov și din alte localități unde au domiciliul. Dacă ne uităm un pic la cifre – noi monitorizăm zilnic situația -, deja am ajuns la un platou și chiar la o ușoară scădere în ceea ce privește ponderea celor testați pozitiv, din total testați”, a adăugat rectorul universității, pentru aceeași sursă.

Concret, Universitatea Transilvania are sub 200 de cazuri active de Covid, cumulate la 14 zile, în rândul studenților. Aceasta este cea de-a treia petiție cu același scop din acest an. Studenții au mai cerut și ca semestrul al II-lea din anul universitar trecut sau măcar sesiunea de vară să se desfășoare online, fără success însă.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 03-11-2021 07:41
Eu propun ca acești „studenți” să stea numai acasă și să primească diploma prin poștă. Că oricum cartea nu se lipește de ei iar țara are nevoie de waxxeri care să facă pe cobaii pentru dozele țărilor care au școli adevărate iar Occidentul are nevoie de alde diribau, badante, infirmiere, căpșunari.... Vor fi tipul nou de analfabeți funcțional, cel cu „diplomă”.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-6 #2 Willy 03-11-2021 10:39
Sau ar putea sa invete cele doua clikuri necesare pentru a se angaja la ferma de trolli: "copy" si "paste". Ca mai mult nu este necesar pentru a deveni propagandist barbughist. Latratul vine de la sine.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 20 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9477   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6725   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6568   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5297   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6400   Creștere
Anunturi MyTEX

Ar trebui relaxate sancțiunile împotriva Rusiei pentru a se preveni o criză alimentară severă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter