myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Încredere, informație și ideologie: ce e adevărat și ce e fals?

  • Apreciez !Nu-mi place !-6
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

România se confruntă în ultima perioadă cu mai multe crize deodată — o criză politică, una sanitară, una economică. Ce au ele în comun este o altă criză — a încrederii, care se manifestă la toate nivelurile. Încrederea este redusă în aproape orice „autoritate” — în medici, în profesori, în experți. Pe de altă parte, oamenii au fost convinși că undeva există o conspirație globală cu un scop malefic, după deja celebra expresie „sunt interese mari la mijloc”.

Promovarea repetată a unor teorii conspiraționiste și afirmații nesusținute de dovezi a avut (și va avea în continuare) efecte serioase. Reticența față de vaccinurile anti COVID este un efect direct al haosului informațional: minciunile repetate devin măcar parțial credibile — majoritatea reticenților nu cred neapărat că vor deveni infertili sau că le vor crește solzi de la vaccin, dar au ajuns să creadă că „e ceva dubios”, suficient cât să nu se vaccineze. Criza de încredere a pornit de la criza de responsabilitate și de la lipsurile tot mai mari în educație, concomitent cu promovarea non-valorilor și a kitsch-ului.

Vaccinurile sunt sigure și eficiente, datele din studiile de specialitate arată asta în mod clar și fără echivoc. Nu sunt perfecte, persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, dar riscurile – de „infectare,” transmise, boală sau deces - sunt toate mult reduse. Chiar și în fața noului „Omicron”, vaccinurile își păstrează eficiența, deși protecția la infectare este mai scăzută.

Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la vreo 4 miliarde de oameni, iar efectele adverse rămân neglijabile, contrar teoriilor antivacciniștilor și a celor vehiculate de politicienii populiști, care vorbesc de mii de morți. În realitate, ei interpretează eronat raportările din sistemele de monitorizare (VAERS în SUA și EudraVigilance), unde apar orice evenimente post-vaccinare, pentru a fi investigate. Dacă, după două zile de la vaccinare, o persoană moare în accident de mașină, va apărea într-un astfel de raport, dar asta nu înseamnă că decesul a fost cauzat de vaccin.

Cei care vântură zilnic teorii conspiraționiste și dezinformări nici nu sunt (cu puține excepții) porniți împotriva vaccinului în sine. Motivația lor este mai degrabă ideologică – nu este o coincidență faptul că antivacciniștii promovează și teorii conspiraționiste împotriva Uniunii Europene în timp ce sunt promovați de Sputnik, publicația coordonată de la Kremlin. Această combinație între ultranaționalism, respingerea Uniunii Europene și modernității în numele unei „suveranități” care amintește de naționalismul ceaușist, nu este decât o manipulare care permite unora să câștige sau să-și păstreze puterea. Adevărul este că greșelile locale, ascunderea de informații, alimentează neîncrederea viscerală a fiecărei persoană.  De aceea, campaniile de informare coordonate de autorități nu au avut impactul scontat. 

În realitate, Uniunea Europeană a sprijinit direct statele membre, inclusiv România, în mai multe moduri. În primul rând, negocierea pentru achiziția de vaccinuri a fost un succes, Comisia Europeană obținând prețuri mai bune chiar decât SUA, iar livrările vaccinurilor au fost asigurate. Coordonarea la nivelul UE face ca statele membre să se poată sprijini reciproc, cu echipamente medicale sau de protecție, iar România chiar a trimis bolnavi COVID să fie tratați în alte țări membre, când spitalele erau supra-aglomerate. Negocierea unui singur tip de document pentru călătorii între țări a simplificat călătoriile și relațiile de afaceri, chiar în perioada pandemiei. Nu în ultimul rând, sunt mai multe instrumente de finanțare a investițiilor și de acoperire a daunelor economice provocate de COVID. Vorbim atât de PNRR din care tocmai au fost virați 1.8 miliarde de Euro spre România, dar și de alte programe – pentru mediu, pentru agricultură etc.

Toate aceste informații sunt ușor de verificat, pentru cine vrea cu adevărat să înțeleagă ce se întâmplă, să nu se lase manipulat. Până la urmă, acesta este singurul vaccin (sic!) pe care-l avem împotriva propagandei: informarea corectă, nuanțată, efortul de a înțelege că realitatea este complexă și că problemele complicate cu care se confruntă nu doar România ci întreaga lume, nu pot avea soluții simple, urlate la portavoce sau scrise pe Facebook.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului EUROPE DIRECT Regiunea Centru (www.europedirect-adrcentru.ro), găzduit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (www.adrcentru.ro), cu scopul de a clarifica anumite informații publicate în mediul online. 

P

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 20-12-2021 09:47
No, tati, aveți și „linia conducătoare” după care trebuie să gîndiți, să respirați, să trăiți.
Ce zice și ordonă Ursula și Timmermans este bine, este minunat, este mirific! TREBUIE SĂ FIE LITERĂ DE LEGE, CLAR!? Ordinele se execută, nu se discută! Răcanilor...

„Încrederea este redusă în aproape orice „autoritate” — în medici, în profesori, în experți.” Deci noi suntem de vină că nu avem încredere oarbă în „eroii” cu halate albe, așa-i? Că nu vrem să avem încredere în „eroii” care au reușit să dea 95% mortalitate în A.T.I-ul din Arad anul trecut. „Rușine” să ne fie. Sau în „iesperți” ca croncănitoarea de Jurma, nespălatul de Cherecheș, politrucul Rafie, frizerița inghinală Mihăilă, Cercel, Imbri, Musta, Mahler & Co.?

„Vaccinurile sunt sigure și eficiente, datele din studiile de specialitate arată asta în mod clar și fără echivoc.” De aceea ieri aveau briții +82.886, francezii +48.473 iar friții +24.190, de „eficiente” ce sunt, așa-i?

„În primul rând, negocierea pentru achiziția de vaccinuri a fost un succes...” A fost chiar un mare „succes”. DAR A FOST PENTRU PRODUCĂTORII DE DOZE, NU PENTRU COBAI.
De ce nu se prezintă complet datele contractului „negociat” de Ursula multifătătoarea cu Faițărul, spre exemplu? Al nostru semnat de Cuțu drogatul?
Și clar c-a fost „succes” odată ce bețivul pîrnăiaș de Cuțu a comandat și plătit 120 de milioane de doze la nici 18 milioane de cetățeni români! „Succes” pentru Big Pharma, nu pentru români!

„antivacciniștii promovează și teorii conspiraționist e împotriva Uniunii Europene...” Adică cine nu vrea să fie cobai este împotriva U.E.??? Cine nu-i analfabet funcțional și știe să citească un prospect medical și are habar de noțiuni ca „experimental”, „imunizare” și „cobai” este promovat de Sputnik????? NOAPTEA MINȚII!!!!! Ca să avem și noi 82.886 de infestați pe zi, ca briții, nu? NU, MULȚUMIM!!! ASTA MULȚUMITĂ WAXXURILOR LA BRIȚI, NORMAL. CĂ, NOI, MAI REBELI, SUNTEM ÎN „ZONA VERDE”.

DECI: NOI NU TREBUIE SĂ GÂNDIM, TREBUIE SĂ NE SUPUNEM!!! ATÂT!!!!
Ursula știe ce-i bine pentru noi și copii noștri, nu noi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Și iar nu înțeleg ceva: ce are de a face propaganda deșănțată prowaxxerrizzar e cu dezvoltarea?
„Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului EUROPE DIRECT Regiunea Centru, găzduit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru”? Voi înțelegeți?

NO, STIMAȚI BRAȘOVENI, AVEȚI LA CE REFLECTA!

Somnul rațiunii naște monștri!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter